Denník N

Politické divadlo tohto týždňa

Ilustrácia, ktorá mala byť na bilbordoch. Zdroj - Shooty
Ilustrácia, ktorá mala byť na bilbordoch. Zdroj – Shooty

Režiséri predstavenia potrebovali dostať ľudí z ulice späť do každodennej apolitickej rutiny, upratať verejný tlak tam, kde už nešteká ani nehryzie.

Kiska vymenoval novú vládu. Osobne si myslím, že sa zrodila po najväčšom politicko-divadelnom predstavení, aké sme kedy zažili.

 

Rýchle zhrnutie posledných dní.

Minulý štvrtok podáva Fico demisiu do rúk prezidenta.

Pellegriny dostáva poverenie na zostavenie vlády od prezidenta po preukázaní 79-tich podpisov poslancov NRSR.

V pondelok sa črtá nová vláda s navrhovaným ministrom vnútra, ktorým má byť Jozef Ráž.

Okamžite sa objavujú špekulácie o osobe Jozefa Ráža a jeho prepojeniach na osobu exministra Kaliňáka.

V utorok prezident Kiska vyslovuje nesúhlas s novou Pellegriniho vládou.

Pellegriny sťahuje svoj návrh a začína hľadať náhradu za Ráža.

V stredu je návrh zloženia novej Pellegriniho vlády hotový. Ráža nahrádza Drucker.

Vo štvrtok 22.marca 2018 prezident Kiska vymenúva novú vládu.

 

Fico (Pellegriny) , Bugár politicky analfabeti?

Vyššie popísaný sled udalostí dostáva podporu od časti novinárskej obce aj verejnosti. Pellegriniho besná jazda bola zastavená prezidentom Kiskom, ktorý si za svoju odvahu vyslúžil aplauz. Pellegriny bol nútený prehodnotiť svoje personálne zloženie vlády, čím sa navonok dostal do pozície čiastočne porazeného, ktorý prehral bitku.

Koza zostala celá, vlk sýty. Ide sa vládnuť ďalej.

Ale, položme si otázku.

Sú Fico (Pellegriny) s Bugárom takí politický analfabeti, aby súhlasili s osobou Jozefa Ráža ako nominanta na ministra vnútra? Trvalo len pár hodín, kým sa začali objavovať prepojenia osoby Ráža na Kaliňáka, ktoré vážne narušili pohľad na úprimnú snahu o rekonštrukciu vlády, vyčistenie ministerstva vnútra a v neposlednom rade, o odpolitizovanie vyšetrovania dvojnásobnej vraždy a iných káuz.ˇ

Osobne sa neviem zbaviť myšlienky, že osoba Ráža bola len vedľajšia figúrka v politicko-divadelnom predstavení pre rozzúrenú verejnosť. Fico ako aj Bugár sú starí politickí lišiaci, ktorí by si takého politické fiasko v osobe Ráža nemohli dopustiť. Aspoň nie teraz.

Čo by takýmto divadlom dosiahli?

Posledná nádej nespokojnej verejnosti bola vkladaná do prezidenta Kisku. Ak staro-nová vláda chcela presvedčiť časť verejnosti o úprimnej snahe o rekonštrukciu vlády a očisty vládnej politiky, musela ukázať schopnosť na ústupky, ukázať snahu vyjsť v ústrety prezidentovi, ktorý mal širokú podporu verejnosti. Keďže prezident Kiska už vopred avizoval možný nesúhlas s predloženými nomináciami na členov vlády, bolo potrebné len využiť túto hodenú rukavicu v prospech veci.

Pretože, ak Pellegriny ukáže ochotu a snahu naplniť očakávania prezidenta, verejnosť to bude vnímať ako jeho úprimnú snahu na úprimnú rekonštrukciu vlády, jeho umenie na kompromisy, o čom by režiséri tohto predstavenia len ťažko presvedčili verejnosť jednoduchými vyhláseniami. A takto si aj prezident Kiska zachová tvár pred verejnosťou, ktorú ešte môže on alebo vláda v budúcnosti potrebovať.

A presne to sa aj stalo v posledných hodinách.

 

Ak by verejnosť toto divadielko naopak nedostala, ťažko by sa stotožnila s akýmkoľvek návrhom zloženia „novej“ vlády, ktorej väčšia časť je len náterom na hrdzu. Režiséri predstavenia potrebovali dostať ľudí z ulice späť do každodennej apolitickej rutiny, upratať verejný tlak tam, kde už nešteká ani nehryzie. Bez tohto divadielka by určite nedošlo k zrušeniu piatkových protestných zhromaždení v Bratislave, čo je presne to, čo Fico, Bugár, Danko, Kaliňák a Pellegriny potrebujú.

A „nová“ vláda môže spávať kľudne ďalej.

Teraz najčítanejšie