Denník N

Bakalári

A títo sem vtrhnú bez pozvania…

Vlasy strapaté, chlapčisko okaté, na prvý pohľad by nikoho nezaujal, takých tu máme, prebleskne Sandre hlavou. Jeden z tých nových, inak povedané prišelcov, dobre, takto by sa im hovoriť nemalo, ale aj tak je tento výraz frekventovaný. Niet sa čomu čudovať, oni tu už niečo za tri roky preskákali v dobrom i zlom a títo sem vtrhnú bez pozvania, len tak, prišli si po písmenká. A veru nie hocijaké, potrebujú povýšiť svoj stav a zaradiť sa medzi inteligenciu.

„Pozri sa na neho, veď si nevie ani upraviť košeľu,“ konštatuje Lucia. „Všímaš si nepodstatné veci, musíš vnímať len to dôležité,“ zahriakne ju Tomáš a doširoka sa usmeje. Sandra by mu aj povedala trocha ostrejšie do duše, ale jeho úsmev je taký očarujúci. „V ktorej učebni vlastne sme?“ spýta sa miesto toho a poškuľuje po ostatných. Nikto sa nechytá, až naveľa ktosi zo seba vysúka trojciferné číslo. „No teda, to nás bude poriadne veľa, táto je najväčšia zo všetkých,“ ukazuje prstom na veľké dvojkrídlové dvere pred nimi. Vtedy sa zapojí mlčky prizerajúci sa Dano. „Veď ich ale je a podľa mňa to nie sú zďaleka všetci,“ kývne hlavou smerom k skupinke postávajúcej pri druhom rade sedačiek.

Všetky hlavy sa otočia jedným smerom, zaujímavý obrázok, niekoľko jedincov sedí, ostatní postávajú okolo neho, tvári sa ako vodca stáda. Gúľa očami, dôležito gestikuluje, v pravidelných intervaloch rozhadzuje rukami. „Agitácia začala,“ zahlási Tomáš a pozerá po ostatných. Všetci v tichosti súhlasia, len Sandra sa ozve. „Aspoň vieme koho nevoliť do senátu, ešte ani z vlaku nevystúpil a už by kandidoval.“Ozve sa smiech, pripoja sa všetci, takmer si nevšimnú príchod prednášajúceho.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.