Denník N

Má súčasný parlament našu dôveru?

Slovenská národná rada je orgán, ktorý deleguje moc vláde Slovenskej republiky. Dôverujete mu?

Pozrime si náš súčasný parlament. Je to orgán, ktorému dôverujete? Skúste sa zamyslieť, koľko poslancov za Váš kraj, okres, mesto alebo obec je v Slovenskej národnej rade, ako dobre ich poznáte, alebo máte možnosť ich poznať a ako Vás doteraz zastupovali a zastupujú.

Tento parlament nekoná tak, ako by mal. V prospech všetkých občanov, vo všeobecnom verejnom záujme. Ak koná, tak veľmi často tak, že prispieva k vytváraniu chaosu, právneho marazmu, kde na jednoduchú otázku odpovie každý právnik inak. Ak sa k jednej veci stretne 5 skúsených právnikov, na konci debaty vznikne 5 rôznych právnych názorov. A každý právnik je presvedčený, že jeho výklad je jediný správny. Aj to je jeden z dôvodov, prečo u nás súdne spory trvajú v priemere takmer 4 krát dlhšie ako je priemer v Európskej únii.

Čo môže vyriešiť vláda, za ktorou stojí takýto parlament? Potrebujeme nový parlament postavený na iných princípoch, parlament, ktorý bude pracovať na vytvorení jednoduchého a prehľadného právneho systému.

Potrebujeme parlament, ktorý pripraví návrh nového volebného systému a hlavne nových pravidiel pre poslancov, kde zvolený zástupca bude pod neustálou kontrolou tých voličov, ktorí mu dali mandát, poverenie, aby ich zastupoval.

Požadujme voľby, aby vznikol nový parlament. Parlament, ktorého prvoradou úlohou by mala byť zmena volebného systému. Potrebujeme volebný systém podľa volebných obvodov. Veď aj Dzurinda aj Fico, samozrejme kým boli v opozícii, kritizovali Mečiarom zavedený model Slovenska ako jedného volebného obvodu. Po získaní moci na to obaja veľmi rýchlo zabudli.

Požadujme založiť mandát zvolených zástupcov na príslušnosti k obci, mestu, okresu, kraju. A podmieniť ho zotrvaním zástupcu v obci, meste, kraji, ktorý zastupuje, počas celej doby trvania mandátu. Aby zvoleného zástupcu tí, ktorí ho zvolili, mohli neustále kontrolovať ako susedia, spolupracovníci, krajania. A ak nebudú spokojní s jeho pôsobením, mohli ho jednoducho odvolať. Len tí, ktorí mu hlas dali, majú právo mu ho zobrať. Iba oni, žiadne parlamentné výbory, žiadne nevolené orgány.

Žiadajme vypracovať návrh systému, ktorý my sami, všetci občania Slovenska posúdime a po zrelom posúdení schválime. Žiadajme novú ústavu a jej schválenie v referende hlasovaním všetkých občanov Slovenska.

Teraz najčítanejšie

Vladimír Luterán

Verím. Verím, že na Slovensku je veľká väčšina slušných a poctivých občanov, ktorí chcú žiť v krajine, na ktorú môžu byť hrdí. Tak nech to dávajú najavo. Vždy keď je to nutné. Nech každý slobodne prednesie svoj postoj. Pokojne a rozvážne. Moje motto je: Hlas ľudu, hlas Boží.