Denník N

Čítanie so zvieratkami – 3 nové knihy

Zvieratiek v knihách nikdy neubudne a vždy sa nájdu nové príbehy, ktoré ešte neboli vypočuté. Ak sa ich deti dožadujú, môžete nakuknúť do troch noviniek, ktoré som zoradila podľa veku.

Encyklopédia pre 5 – 8 ročných

Pri tejto knihe bude u malého čitateľa lepšie, ak už bude mať nejaké vedomostné základy. Kým trojroční sa potešia obrázkami, päťročných už zaujme najmä kontext. Ak majú skutočne radi zvieratá, predpokladám, že viacero z tých, ktoré sú v knihe, budú poznať. Kniha Prečo nie je tučniakom zima alebo ako sa zvieratá prispôsobujú prostrediu však nie je klasickou encyklopédiou, ktorá by nudne opisovala jednotlivé druhy.

Namiesto abecedného poradia sa v tejto knihe na každej dvojstrane objavuje špecifické prostredie, v ktorom z nejakého dôvodu žijú isté druhy zvierat. Čitatelia sa dozvedia, prečo sú niektoré zvieratá doma len niekde a inde na svete ich nemožno nájsť.

Dokopy sedem rôznych biotopov ako púšť, polárne oblasti, vodný svet, či lesy najprv deťom na samostatnej strane predstaví, ako sa kde žije, aké nástrahy tam na ľudí aj zvieratá čakajú, čo sa tam dá jesť, čo piť, kde sa spí a kde loví. Potom nasledujú samotné zvieratá, medzi ktorými je plno nevšedných druhov, každé má svoj vlastný odsek, v ktorom je boldom naznačená nejaká výrazná črta hodná pozornosti. Niektoré zvieratá rozprávajú a svojimi poznámkami vedia deti rozosmiať.

Encyklopédia autorskej dvojice Linh Dao a Pavly Hanáčkovej Prečo nie je tučniakom zima alebo ako sa zvieratá prispôsobujú prostrediu utuží už získané znalosti o ekosystéme a podnieti čitateľov na ďalšie skúmanie nepoznaných zákutí fascinujúceho sveta zvierat.

Mlsná myška pre 3 – 6 ročných

Volá sa Raťapíška a má chuť na syr. Keď jej v bruchu začnú vyhrávať cvrčkovia, nejde kradnúť, ako to rozprávkové myšky zvyčajne robia, ale chce si ho vyrobiť.

Najväčšou devízou tejto knihy sú ilustrácie Ľuba Paľa. Myška je rozkošná, celostránkové ilustrácie žiaria farbami, sadzba je urobená tak, že aj tí najmenší majú stále čo sledovať, kým sa prečíta text. Celá kniha srší radosťou, priateľstvom, dobrými vzťahmi, nič zlé sa v nej nedeje a preto sa dá bez obáv vziať do rúk aj pred spaním.

Autorka Alexanda Cvečková zrejme chcela deťom ukázať, odkiaľ sa berie jedlo, ktoré sa náhle zjaví v chladničke a z veľkej časti sa jej to milo podarilo. Myška má kamošku kravičku, od ktorej si vezme mlieko, pričom myslí na to, že ho potrebuje najmä teliatko, takže Raťapíška neberie viac, než jej skutočne treba. Potom beží za bačom a ten jej „zázrak“ stvorenia syra vysvetlí – do mlieka nasype žltý prášok, enzým chymozín, čiže syridlo.

Osobne som na enzýme úplne pohorela. Nedokázala som deťom dostatočne vysvetliť, čo to je a hoci sa slovo chymozín naučili bez problémov, všetci sme krčili nosom nad tým, že vlastne nevieme, ako syr vznikol, pretože moje znalosti chemických reakcií v potravinách sú biedne. Nejde pritom o to, žeby sme boli nároční čitatelia, ktorí idú do dôsledkov, ale výskyt dvoch nevysvetlených neznámych slov v detskej knihe spôsobil rozčarovanie, že sme sa síce niečo dozvedeli, ale nerozumieme tomu. Menej je niekedy viac.

Tak či onak, kniha Ako myška Raťapíška syr vyrobila splnila hlavný účel – deti zistili, čo treba na výrobu syra a začali sa zaujímať o to, či by sme ho vedeli spraviť aj my doma. A o to presne išlo. Vyvolať zvedavosť a otázky k tomu, čo každý deň jeme.

Odhodená hračka pre 2 – 5 ročných

Boľačka všetkých rodičov – rozhádzané hračky, ktoré deti potešia len na chvíľu, aby o nich už nikdy nejavili záujem. Je nemožné presvedčiť babky a ďalších príbuzných, aby deti nezahlcovali hračkami. Každý si myslí, že hračkou ulahodí najlepšie a pritom je to presne naopak. Podobne skončil aj Hrdzoš, hojdací koník, o ktorého už nikto nemá záujem.

Kedysi bol Hrdzoš veľmi populárny, býval v hračkárstve a denne potešil množstvo malých jazdcov. Lenže tie časy sa minuli, koník sa vyšúchal a deti uprednostnili inú zábavu. A tak Hrdzoš nahlas sníval o tom, žeby chcel byť skutočným koňom.

Vtedy sa mu zjavila víla, ale pozor – nebola to dievčinka v ligotavých šatočkách, ale okrídlený ožran od susedov. Pardon, nechala som sa uniesť, ale tieto momenty, ktoré trošku potešia aj rodičov, viem v detských knihách veľmi oceniť.

Autorská dvojica Emily Lim a Neal Sharp pripravili Hrdzošovi drsný osud. Síce sa zmení na koňa, ale znovu ho odvrhnú a potom, čo sa opäť vráti do svojej hračkárskej podoby, ho zase odložia, tentokrát do šopy. Hrdzoš nevie zabudnúť na to, aké bolo skvelé, keď bol naozajstným koníkom s jazdcom, ktorý ho mal rád.

Kniha sa, samozrejme, skončí dobre. Chlapček si Hrdzoša nájde a podniká s ním dobrodružstvá vo svojej fantázii, čo deti uspokojí. My dospelí však vieme, že chlapček zanedlho vyrastie a na koníka sa znovu vykašle, čo z tejto knihy robí pre rodičov temný zážitok, ale deťom to v žiadnom prípade nehovorte.

Kniha O koníkovi Hrdzošovi má ambíciu v deťoch vyvolať smútok a nostalgiu za hračkami, ktoré bezdôvodne odvrhli – a darí sa jej to. Zároveň je jednou zo série obrázkových kníh o hračkách. V ponuke je aj príbeh O osamelom mackovi.

Knihy na recenziu poskytli vydavateľstvá Albatros, Triglyf a Verbarium.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie