Denník N

3 kroky pre slušnejšie a hlavne politicky vyspelejšie Slovensko

V predchádzajúcom blogu som písal o svojom stanovisku, ako veci, ktoré sa momentálne okolo nás dejú vidím. Dnes by som rád predstavil jednotlivé a pomerne jednoduché riešenia, ktoré by vedeli posunúť našu krajinu aspoň o zopár malých/veľkých krokov k vyzretejšiemu zajtrajšku.

 

Kroky, nástroje a riešenia.

To, ako si stará vláda v novom šate váži občanov (a nielen tých čo požadujú zmeny v uliciach) dala najavo aj tým, ako poslala do parlamentu dva roky staré programové vyhlásenie. Rýchlo rýchlo sa poponáhľať, len nech si ulica konečne zatvorí ústa. V staronovom programovom vyhlásení sa však nevyskytlo ani slovo navyše o polícii, prokuratúre, atď. Tým sa však zároveň aj ukázalo, že staronová vláda nemá vôbec záujem niečo urobiť pre ľudí, čo sa týka získania stratenej dôvery resp. vlastnej dôveryhodnosti. Práve naopak. Copy & paste kultúru nastoliť, urobiť malú rošádu, zameniť zopár čiernych figúrok za iné…hlavne, že šachovnica aj so šachistom ostala taká istá…Jednoducho #nestačí

 

1 – Depolitizácia menovaných funkcií v polícii a tajných službách

Tak isto ako niektorí drukujú odlúčeniu cirkvi od štátu, nová vláda by sa mala snažiť o tzv. odlúčenie politiky od zásadných funkcií v boji proti zločinu.

Nový premiér Pellegrini však predložil problematické nominácie ministrov, ktorým verejnosť po udalostiach a zisteniach Jána Kuciaka nedôveruje. Verejnosť žiada výrazné zmeny v polícii, ku ktorým pod taktoukou staronovej vlády najskôr nedôjde.

Len dôkladná depolitizácia polície a iných politicky dosadených postov (napríklad šéf Slovenskej informačnej služby, ktorý je taktiež dosadzovaný vládou) bude viesť ku skutočne nezávislému vyšetreniu nielen úkladnej ale aj politickej dvojitej vraždy spred mesiaca, ale aj množstvom káuz, na ktoré sme na moment pozabudli.

Nikto sám seba skutočne nevyšetrí. A teda pokiaľ minister vnútra si bude aj naďalej vyberať svojho vlastného policajného prezidenta, nič sa nezmení, a s dôverou od občanov sa môže rovno rozlúčiť.

Ako urobiť zmenu? Aj napríklad tak, že policajný prezident prejde akýmsi výberovým konaním cez odborne zloženú komisiu, ktorej členovia budú všetky apolitické osoby.

Čo sa týka krokov k oslabeniu politického vplyvu na prokuratúru a voľbu generálneho prokurátora, úplne sa stotožňujem s opatreniami ktoré minulý týždeň predstavila Zuzana Čaputová z hnutia Progresívneho Slovenska. Viac na tomto linku.

Dodatočne, pre nového ministra vnútra by som mal len jednu veľkú radu a to nech sa konečne zaslúži o to, aby sa zriadila nezávislá inšpekcia v polícii. A teda samostatný orgán, ktorý bude vyšetrovať prečiny policajtov, resp. sťažnosti na policajtov nezávisle, a nie ako to bolo doteraz. Dosť bolo samovyšetrovania!


2 – Kontrola financovania politických strán a hnutí

Ako sa popasovať s donekonečna sa opakujúcimi finančnými ‘stimulmi’ od oligarchov v úzadí? Získavanie finančných prostriedkov na fungovanie strany, alebo volebnú kampaň sa dá aj inak ako len ‘vlastnou hlavou’, prípadne za asistencie oligarchov v pozadí.

Je potrebné znova nastaviť pravidlá pre fungovanie politických strán resp. jednotlivcov, ktorí ašpirujú o politickú pozíciu. Situácia si vyžaduje vytvorenie politicky nezávislej organizácie, ktorá by mala na starosti kontrolu majetkových a daňových priznaní politikov vo verejných funkciách, plus dozorovanie transparentnosti resp. pôvodu ich majetku a podobne. Ak by napríklad v prípade priznania majetku nastalo pochybenie (pán minister akosi zabudli na chalapu na horách čo majú…), tak podľa závažnosti by nasledovala jeho diskvalifikácia z akejkoľvek politickej pozície na kalendárny rok, dva, uhorský-politický rok…Napríklad.


3 – Ako predísť populistickým sľubom a klamstvám v priamom prenose?

Keď už máme teda verejnoprávnu televíziu, ktorú si platíme z koncesionárskych poplatkov (približne 55 eur ročne na jednu domácnosť), bolo by fajn, keby sa postavila na stranu zodpovedných a hlavne čelom voči klamstvám, manipuláciám a pochybným tvrdeniam v dobe, ktorá je zaplavená polopravdami a neuchopiteľnými sľubmi. 

RTVS by mohla začať zverejňovať factchecking tvrdení politikov a ich programových vyhlásení. Mohla by kontrolovať vyjadrenia politikov ako to robí napr. skvelý portál demagog.sk

Ako na to? Napríklad, každá nedeľná relácia O 5 minút 12, by začínala alebo končila tým, že by v krátkosti vyhodnotila predchádzajúcu reláciu z minulého týždňa tak, že by poukázala na hostí relácie a podiel na vyrieknutých klamstvách vs. pravdivých výrokov, ktoré by sa dali overiť.

Nehovorte mi, že z cca 1,300 ľudí ktorí pracujú v televízii a rozhlase, by sa nemohol vytvoriť tím, ktorý by sa venoval výlučne tejto politicky verejno prospešnej spätnej analýze tvrdení, ktoré krivia verejné debaty. Aspoň takto by sa RTVS vymedzila od ostatných médií a ukázala by viac ako len symbolicky, že to v boji proti hoax výrokom a klamstvám v tejto tzv. post-faktickej dobe to niekto naozaj myslí vážne. Jednotliví politici/ašpiranti by si začali dávať pozor na slovo. A o to ide. Všetko čo v našom verejnom prostredí použijete bude alebo môže byť použité proti vám…a masovo-mediálne poukázané tam presne kde bude použité verejné zavádzanie.

 

Ďalej, ako donútiť politikov, aby aj svoje predvolebné sľuby brali aj po voľbách vážne a zodpovedne? Ako dané sľuby vymáhať, resp. nastaviť systém tak, aby niekto len tak nesľuboval hory-doly, je možno jedna z vecí, na ktorú by sme si mali ako zaangažovaní občania posvietiť. Tak isto ako môže byť zavádzanie a krivá výpoveď trestná, tak isto by sa mala začať vyvodzovať zodpovednosť aj podobným spôsobom u politikov, aby sme v budúcnosti predchádzali populistickým a najmä falošným zavádzaním verejnosti.

Zoberme si rok 2016, kedy prebiehala predvolebná kampaň. V dvoch prípadoch politických strán sa udial podvod na voličoch. Tak ako Procházkova Sieť, ktorá sa zaplietla do svojej pavučiny lží až natoľko, že sa momentálne nachádza niekde v likvidácii na smetisku dejín – tak isto aj Bugárov MOST-HÍD, ktorý mal za úlohu premosťovať, sľuboval so SMEROM veľké NIE po voľbách, avšak vieme, ako to dopadlo. Politikárčenie je jedna vec, ale faloš v tak závažných otázkach alebo témach je vec druhá.

A tam, kde teda chýba charakter a chrbtová kosť, tam sa musí prísť na pomoc z vonka. Už nežijeme v dobe ostrakizmu a tak treba hľadať nové spôsoby, ako si udržať našu krajinu v našich rukách a nedať šancu pretvárke, manipulačným hrám a pokryteckým prísľubom. Poďme sa posunúť ďalej.

 

Autor je zakladajúcim členom politického hnutia Progresívne Slovensko. Text a myšlienky vychádzajú z autorovho presvedčenia a nevyhnutne sa nemusia zhodovať s názormi spomínaného hnutia.

 

Teraz najčítanejšie

Michal Styk

Stresom prerastený workoholik, ktorý jednou rukou analyzuje politiku a druhou sa strastiplne venuje svojím kreatívnym nápadom, aby prerástli do reality a popri tom sa venuje neziskovým organizáciám a doktorandskému štúdiu. Milovník antického všetkého, občasný maratonec, hudobný nadšenec a zberateľ kvalitnej spoločnosti, ktorá stojí za ten investovaný čas.