Denník N

Nenechajme sa rozdeliť

Stromček a Blaha sa vysmievajú, že 120 tisíc ľudí v uliciach sú len 2-3% obyvateľstva. Vysmievali by sa aj 800 000 ľuďom v Poľsku, 1,6 miliónom v Nemecku či 6,5 miliónom ľuďom v USA? Veľa sa za posledné týždne zmenilo. No najhoršie, čo by sme mohli spraviť, by bolo rozoštvať sa medzi sebou a vzdať to.

Nebudem strúhať hrdinu. Aj ja som nadával, ako si mohli organizátori dovoliť zrušiť piatkový protest. Najmä po tom, čo ešte nedávno žiadali predčasné voľby. Aj pod tlakom obrovského davu v Bratislave a ďalších desať tisícov ľudí po celom Slovensku a v zahraničí, odišli Fico a Kaliňák zo svojich pozícii. Viete si predstaviť, že ak by sme spoločne nešli do ulíc v obrovských množstvách, že by Fico a Kaliňák odstúpili?

Nech už je skutočný dôvod zrušenia piatkového protestu akýkoľvek, najhoršie, čo by sme v týchto dňoch mohli urobiť, je vzdať to. Na Slovensku sme si akoby zvykli, že za nás vždy niečo, urobí niekto iný. Našťastie, zdá sa, že sa to v posledných dňoch, minimálne čo sa týka občianskej angažovanosti, zmenilo. Napriek tomu, že organizátori protestov Za slušné Slovensko zrušili pôvodný protest len deň pred tým, ako sa mal konať, študenti z rôznych univerzít urobili náhradný protest, na ktorom sa napriek veľmi krátkemu času na propagáciu, zúčastnilo 25 tisíc ľudí. Bol to síce tichý a pietny pochod, no napätie v dave sa dalo krájať. Nebolo preto žiadnym prekvapením, že sa veľká časť davu po oficiálnom pochode presunula pred parlament.

Istá časť spoločnosti a prirodzene, najmä vládni predstavitelia, zľahčujú vážnosť situácie a počet ľudí v uliciach argumentom, že 100 tisíc ľudí v uliciach sú len 2% z celkovej populácie. Tak si na chvíľu predstavme, že v uliciach Poľska protestuje 800 000 tisíc ľudí, v uliciach Španielska 900 000, v uliciach Nemecka 1 600 000, v uliciach Brazílie 4 000 000, či v uliciach USA 6 500 000. Stále je to málo? Samozrejme, ideálne by bolo, ak by do ulíc prišlo 500 000 ľudí. Realita je však taká, že od 1989 sú to v histórii Slovenska najväčšie demonštrácie a ľudia v našich končinách „len tak“ do ulíc nepôjdu. Musia mať k tomu sakra dobrý dôvod.

Áno, je pravda, že argument o politických tlakoch 2 dni po tom, čo sa organizátori stretli v prezidentskom paláci s Andrejom Kiskom je relevantný. Je tiež pochopiteľný hnev ľudí na organizátorov, ktorí urobili veľký krok späť, napriek tomu, že vo vláde nastali len kozmetické zmeny. Je síce pravda, že Fico už nie je premiérom a novým ministrom vnútra sa stane Tomáš Drucker. Je ale tiež pravda, že Kaliňák a Fico nikam neodchádzajú. Zostávajú v parlamente a dokonca budú členmi výborov. Je tiež pravda, že nový premiér má podobné problémy s konfliktom záujmov a bytom od J&T, ktorý nadobudol v čase, keď obhajoval developerské projekty firiem J&T a HB Reavis. Tie od štátu žiadali, aby ich zaradil medzi významné investície, ktoré by im umožňovali vyvlastniť cudzie pozemky bez súhlasu majiteľov, či neplatiť developerské poplatky. V parlamente koaliční poslanci opäť arogantne hučali a bučali po niektorých opozičných poslancoch a pri faktických poznámkach sa smiali ako opice. A Danko sa mal zas údajne vyhrážať Nicholsonovej bitkou.

Napriek všetkým vyššie spomínaným skutočnostiam (a žiaľ tých nepríjemných je každým dňom oveľa viac), treba povedať obrovské ĎAKUJEM organizátorom Za slušné Slovensko. Oni to všetko začali, ich urputná snaha a skvelá organizácia bola hlavným dôvodom pre masívne demonštrácie s pokojným priebehom. Navyše, organizátori možno ešte nepovedali v uliciach posledné slovo. Teraz je čas aj pre nás ostatných priložiť ruku k dielu a pomôcť akoukoľvek formou ďalším, odvážnym mladým ľuďom, ktorí už dnes (26.3) pred parlamentom organizujú protest za vyslovenie nedôvery vláde. Takisto sa v Košiciach uskutoční podporné zhromaždenie.

Môj predošlý blog o „špinavých protislovenských prostitútkach“ si môžete prečítať tu a sledovať ma môžete priamo na profile či na mojej novej FB stránke.

 

Teraz najčítanejšie