Denník N

Slovenskí lekári v zahraničí.

Drahí kolegovia, lekári pracujúci mimo Slovenska,

pracujeme v zahraničí z rôznych dôvodov. Niektorí z nás odišli, pretože to jednoducho po 89-tom bolo možné, niektorí bohužiaľ preto, že to inak už nešlo. Nikomu z nás ale neuniklo, že zdravotníctvo sa na Slovensku nevyvíjalo správnym smerom. Vo svetle posledných udalostí by sa žiadalo povedať, že nielen zdravotníctvo, ale celá krajina sa uberala katastrofálnym smerom. A áno, bolo to možné napriek tomu, že stúpalo HDP.
Slovenskej smotánke a naopak aj šikovným jednotlivcom (ktorí by s tým mohli niečo urobiť) je to jedno, pretože im sa darí na Slovensku dobre aj napriek tomuto marazmu.

Vytvorili si štát v štáte s inšitúciami fungujúcimi bez závislosi na úrovni zbytku verejného školstva či zdravotníctva. Inde cez známosti využívajú (inak bez známosti nefungujúci) verejný systém. Aj tým sa tlak na zlepšovanie verejného systému znížil. Odchod nás lekárov ale aj ľudí iných profesií situáciu tiež nezlepšil. Nám by to celé mohlo byť tiež jedno. Žijeme nezávisle na tomto systéme a v spravidla v lepšie fungujúcich štátoch. Dúfame ale, že nám to jedno nie je.
Podľa štatistík na Slovensku zomiera v dôsledku nedostatočnej zdravotnej starostlivosti príliš veľa pacientov. Štatistiky ale nikým neotrasú. Je na nás, aby sme ich rozmieňali na drobné a ukazovali, kde a na základe akých faktov veci nefungujú. Podľa zrovnávajúcej štatistiky, ktorá posudzuje odvrátiteľnú úmrtnosť, zomiera ročne na Slovensku o približne 3000 ľudí viac, ako by muselo. A to sa porovnávame iba so susedným Českom. Takže de facto existuje 3000 Kuciakov, akurát nevieme, ako sa volajú. Viera v to, že politici precitnú a časom vzniknú zmysluplné zákony a fungujúci štát, sa vytráca. Aj na námestiach sa skandujú heslá a nie zaklínacie formulky, čo by automaticky menili systém k lepšiemu.
Vysokoškolskí študenti organizujúci pochody vám na kameru povedia, že nemajú žiadne politické požiadavky, resp. žiadne požiadavky.
Obraciame sa preto na vás, aby sme sa spojili. Spojili a aktívne spolupracovali na tom, ako daný stav zlepšiť. Aby sme mohli aspoň svojimi názormi, stanoviskami a podnetmi ovplyvňovať veci, ktoré sa (ne)dejú v našej rodnej krajine.
Všetci vieme, aké tažké je byť kritikom systému v pomeroch, keď sme sami od systému závislí. My máme ale práve túto výhodu – výhodu nezávislosti. Ťažko si predstaviť, že miestny lekár bude kritizovať lokálnu alebo nebodaj celoštátnu politiku zdravotnej poisťovne, od ktorej zmluvy je závislý. Alebo ťažko čakať, že zubári si sami všimnú, že sa im vytráca konkurencia a ich počet je nedostatočný. Nie je náhodou, že zuby si už niektorí ľudia nechávajú robiť v Poľsku. Iní sa nechávajú operovať v Česku či Rakúsku. Predpokladáme, že sami poznáte dosť iných situácií z vašeho rodného mesta, kedy systém nefunguje. A na tieto prípady treba poukázať.
Dúfame ale, že neostane iba pri kritike. Riešeniam a pozitívnym nápadom sa medze nekladú. Možno sami poznáte niečo, čo funguje v krajine, kde pracujete, a spolu navrhneme, ako by to mohlo fungovať aj na Slovensku. Ak máte záujem venovať časť svojho času a expertízy tejto iniciatíve, alebo chcete byť informovaní o jej aktivitách, pošlite váš emailový kontakt na [email protected].
Každý máme vlastné problémy a málo času, ale aj malá aktivita je lepšia ako žiadna. Ideálne by bolo stretnúť sa osobne a prekonzultovať ďalší postup. To asi bude možné ale iba so zlomkom z vás.
V tej realistickejšej verzii by komunikácia mohla prebiehať online s možnosťou hlasovania o oficiálnom stanovisku skupiny Slovenskí lekári v zahraničí.
Rozlúčili by sme sa citátom z knihy pána M. Klimeka „Chorobopis a liečba slovenského zdravotníctva“, kde dáva do kontrastu občiansku pasivitu a aktivitu a dokonca sa miestami dá chápať dvojzmyselne.
„Dnes totiž v zdravotníctve čelíme problémom, ktoré spôsobuje koalícia neschopných na jednej strane a schopných mnohého na strane druhej. To, že slovenské zdravotníctvo dnes funguje zle, je dôsledok fungovania tejto koalície.
Ale aj my „nečlenovia“ tejto koalície na tom nesieme svoj podiel.“
Medzičasom už treba iba dodať, že tých „schopných mnohého“ vystriedali „schopní všetkého“. A aj preto už niet načo čakať.

Vorčák Ivan, kardiológ, Nemecko
Vereš Pavol, neurochirurg, Nemecko
Reviczká Alžbeta, gynekologička, Nemecko
Vančík Juraj, oftalmológ, Nemecko
Berkešová Dária, internistka, Nemecko
Turňová Lucia, internistka, Nemecko

Teraz najčítanejšie