Denník N

„Rod je sociálny konštrukt“

A doktor Zuzana Brix je kretén.

Pomerne často sa v akože odborných blogoch rôznych právnikov, alebo doktorov ktorý analyzovali Istanbulský dohovor a vidia v ňom problém, sa vyskytuje argument o tom, že „Rod je umelý sociálny konštrukt“ a v slovenskej legislatíve nemá miesto.

Ako príklad by som si do dnešnej protiargumentácie vzal blog doktora Zuzany Brix.

Môžete namietať, že doktor Zuzana Brix je žena a v našej gramatike by som preto mal prispôsobiť slovo „doktor“ a priezvisko v tvare, ktorý je gramaticky definovaný pravopisom. V tomto blogu sa však držme konceptu toho že „rod je sociálny konštrukt“, tak ako to tvrdí doktor Brix a pre účel tohoto blogu ho ignorujme.

Ako som písal predtým je dôležité rozoznávať „rod“ a „rodovú rolu“.

„Rodová rola“ naozaj je sociálny konštrukt. V pravekých spoločnostiach muži lovili, pričom ženy udržiavali oheň a pripravovali jedlo. Z týchto rodových rolí vznikli stereotypy v zmysle, že žena by sa nemal vzdelávať a mal by zostať doma pri deťoch a starať sa o ne. Tento vzor bol typický ešte v 19. storočí v U.S.A. a Británii, pričom bol základom pre dlhodobé odmietanie volebného práva pre ženy. Tento vývoj neskôr smeroval k hnutiu sufražetiek.

„Rod“ v tomto kontexte nieje sociálny konštrukt, ale vychádza z biologického základu.

Doktor Brix evidentne nechápe, že jemu ako žene bolo umožnené študovať a získať vysokoškolský titul a teda „prekonať stereotypnú rodovu rolu“, podľa ktorej by mal ostať doma a vychovávať deti. Z môjho pohľadu je to škoda času a úsilia, pretože doktor Brix nieje schopný rozoznať rozdielne koncepty „rodu“ a „rodovej role“. „Rodová rola“ sa naozaj vytvára procesom výchovy a sebaurčenia, ale „rod“ nie.

Dúfam teda že doktor Brix pochopí v príklade tohoto blogu ako to skutočne vyzerá ak niekto poprie rozdiel medzi „rodmi“. Za bežných okolností tak totiž nerobím, napriek faktu že rozdiel medzi „rodovými rolami“ popieram pomerne bežne. Nehovorím kolegom z IT, že „to nieje práca pre ženu“.

Z výkladu doktora Brixa mám preto dva dojmy. Buď doktor Brix nevie aký je rozdiel medzi pojmom „rod“ a „rodová rola“ alebo doktor Brix zámerne mieša tieto pojmy a podsúva nepodložené závery.

Na druhej strane však dúfam, že doktor Brix bude pokračovať v tejto argumentácii, pretože demonštrovať rozdiel medzi „rodom“ a „rodovou rolou“ v podmienkach slovenského pravopisu vie byť nesmierne zábavné.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.