Denník N

Michalovský architektonický trend – obchodné centrá, alebo architektonický diletantizmus?

Trend a vývoj nezastavíme – ani v architektúre a rozvoji miest, ale mali by sme vedieť nájsť kompromis medzi úžitkovou hodnotou a estetikou. Myslím, že to platí o to viac, ak ide o centrum mesta, zaberáme už aj tak obmedzené zelené plochy a esteticky znemožňujeme historické pamiatky centra mesta. Michalovčania sa v nedávnej dobe dočkali už štvrtého nákupného centra a v súčasnosti sa pripravuje stavba piateho – TSC (Town Shopping Center), ktoré bude umiestnené priamo v srdci mesta, v samotnom centre. A taktiež sa bude rozširovať už v minulosti postavené nákupné centrum OC Zemplín.

Historická radnica verzus Town Shopping Center

Spomínané TSC má stáť na pozemku hneď vedľa mestského úradu a zaberať bude celé parkovisko, tzv. drevenú dedinu a zelenú plochu (trávnik a stromy), ktorá sa nachádza za budovou mestského úradu, kde vyrastie parkovací dom ako súčasť TSC . Podľa informácii z článku novín Korzár – Dolný Zemplín, kúpil pozemok v centre mesta súkromný investor od mesta ešte v roku 2010 za cenu 648000 eur. Podľa dokumentov súvisiacich s procesom EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie) má Town Shopping Center  postaviť spoločnosť BL Five s.r.o., nám. Osloboditeľov 1, 07101 Michalovce za cca 18 miliónov eur a stavať by sa malo začať v júli 2018.

Vedenie mesta svoje rozhodnutie predať tento pozemok odôvodňovalo aj v tom čase trvajúcou finančnou krízou a nedostatkom finančných prostriedkov v rozpočte mesta (sedliacky rozum hovorí, že v kríze sa nepredáva, ale skôr nakupuje, a ak to nie je možné, udržiava majetok). Podnikateľský zámer bol podľa mesta v súlade aj so schváleným územným plánom. To je síce pravda, keďže v Územnom pláne mesta Michalovce schválenom Mestským zastupiteľstvom dňa 26.2.2008, číslo uznesenia 160, je dotknutý pozemok vedľa Mestského úradu označený (R2, 6)- Polyfunkčné zariadenia, Obchodné centrum a pozemok za Mestským úradom je označený ako: Sústredené odstavné a parkovacie plochy, ale zároveň je z „Komplexného výkresu priestorového usporiadania a funkčného využívania územia (Územný plán)“ zrejmé, že tieto dva pozemky sú od seba oddelené plochou označenou ako: Hlavné pešie komunikácie, Pešia zóna. „Vizionári“ z vedenia mesta už v roku 2008 vedeli, že sa v roku 2010, resp. 2018 nájde investor ochotný kúpiť pozemok a postaviť obchodné centrum aj s parkovacím domom a v podstate s niečím takým počítali (ako občan mám z toho čudný pocit) a taktiež mesto už v roku 2008 plánovalo vytvorenie parkoviska na už aj tak obmedzených zelených plochách v centre. Po fiasku so spoločnosťou Medipark Košice, ktorá mala postaviť parkovací dom na pôvodnom „betónovom“ parkovisku medzi Daňovým a Okresným úradom sa teraz budú môcť Michalovce „pýšiť“ parkovacím domom postaveným na centrálnej zelenej ploche. Okresný úrad Michalovce, odbor starostlivosti o životné prostredie ako príslušný orgán štátnej správy začal v súvislosť s TSC správne konanie vo veci posudzovania predpokladaných vplyvov na životné prostredie (EIA) dňom 11.1.2018 doručením zámeru navrhovateľom a ten istý orgán dňa 19.2.2018 zasa rozhodol, že predmetný zámer investora BL Five, s.r.o. „sa nebude ďalej posudzovať“ a je možné požiadať o povolenie podľa osobitných predpisov (stavebné povolenie). O tom, či táto stavba má alebo nemá vplyv na životné prostredie nechcem polemizovať, ale faktom je, že zaberie veľkú zelenú plochu a tiež architektonicky vôbec nezapadne do prostredia. Ide totiž o budovu, ktorá pripomína skleno-hliníkovú škatuľu a so svojou výškou 19 m z bočnej a zadnej strany obrastie historickú budovu radnice (mestský úrad).

Po novom – Radnica a jej okolie

Na zasadaní mestskej rady dňa 20.3.2018 bola prerokovaná „Súhrnná monitorovacia správa v rámci tematického hodnotenia PHSR (Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja) 2016 – 2025“.  V tomto zásadnom dokumente sa uvádza, že mesto má záujem o rozvoj verejnej zelene a taktiež o zviditeľnenie historických pamiatok mesta Michalovce, ktoré sú zapísané v zozname kultúrnych pamiatok SR a medzi ne patrí aj historická budova radnice (mestský úrad). Vo vyššie uvedenom rozhodnutí Okresného úradu, odbor starostlivosti o životné prostredie zo dňa 19.2.2018 sa ďalej uvádza, že pri umiestňovaní a zakladaní stavby TSC je potrebné v maximálnej miere dbať o ochranu existujúcej zelene a náhradnú výsadbu riešiť výlučne výsadbou vzrastlých stromov v danej lokalite podľa rozhodnutia orgánu ochrany prírody a krajiny. Ak si uvedomíme, že len samotný 7-poschodový parkovací dom zaberie zelenú plochu (trávnik a stromy) za radnicou s rozlohou takmer 1000 m2 (vychádzajúc z rozmerov uvedených v EIA – celková situácia stavby), tak o ochrane zelene nemôže byť reč. Navyše z tých istých dokumentov vyplýva, že medzi parkovacím domom a za ním umiestnenou Základnou školou Pavla Horova ostáva 7,4 m široký pás, na ktorom je vyznačených 10 stromov. Je otázne, či v takomto prostredí (medzi dvoma budovami) prežijú a taktiež akú budú mať estetickú, krajinotvornú a ekologickú funkciu v porovnaní so zelenou plochou, ktorá v centre mesta zanikne. Za absolútny architektonický diletantizmus považujem aj to, že je možné medzi historickou budovou radnice (ktorá sa ocitne v lone skleno-hliníkovej škatule ako perníková chalúpka) a budovou základnej školy (7,4 m od budovy ZŠ) postaviť parkovací dom (súčasť obchodného centra). Nie len výstavba, ktorá má trvať takmer rok a pol negatívne ovplyvní spomínanú základnú školu, ale určite aj samotná prevádzka obchodného centra a parkovacieho domu.

Zeleň za Radnicou bude minulosťou

Ako majú občania mesta Michalovce brať vážne sľuby o rozvoji zelene v meste, keď sa za posledné roky žiaden park nerevitalizoval tak, aby bol použiteľný na skutočný oddych a relax občanov Michaloviec a teraz sa s požehnaním vedenia mesta zaberá ďalšia zeleň. Ako majú brať vážne slová o ochrane a zviditeľnení historických pamiatok mesta, keď sú jeho predstavitelia schopní takýto majetok nielen predávať (Feldmanov dom „Pod kopulou“), ale zároveň dovolia, aby takú dominantu mesta akou je radnica, ubila megalomanská stavba, ktorá nepatrí do bezprostredného centra mesta. Chápem, že developerský lobing je silný, no v tomto prípade je to mesto kto by mal určovať pravidlá a nie pred každý projektom padnúť podradene na kolená a nechať na svojom území robiť čokoľvek. A tiež by ma zaujímalo, čo si mesto vydobylo od investora, ako náhradu za takúto architektonickú brutalitu, svedkami ktorej sme mohli byť skôr v minulom režime. Čakal by som napríklad spolupodieľanie sa na revitalizácii niektorého z parkov, napríklad Kerty- parku Sztárayovcov , alebo pomoc pri rekonštrukcii blízkej ZŠ Pavla Horova, ktorej dotknutá budova je jednou z najstarších, ak nie najstaršia budova školy v meste a je v stave, ktorý si nezaslúži, resp. iný prejav „dobrej vôle“. Občas mám pocit, že jedinou rozhodovacou metódou mesta nie je zdravý rozum, ale skôr koleso šťastia, resp. pre občanov koleso nešťastia.

 

Celková situácia stavby

 

Teraz najčítanejšie

Martin Kántor

Srdcom východniar - žijúci, pracujúci a vychovávajúci svoje deti v tomto krásnom kúte Slovenska, so snahou o pozitívny vývoj Michaloviec a nášho regiónu v prospech ľudí. Nezávislý, proaktívny občan so zmyslom pre vyšší princíp a spravodlivosť, bežec na dlhé trate (v živote, práci i na bežeckom páse). V komunálnych voľbách 10. novembra 2018 kandidujem ako nezávislý kandidát na poslanca do Mestského zastupiteľstva v meste Michalovce za obvod č. III - JUH. Citát: "Kto siaha po hviezdach, ten musí skrotiť strach, je krásne zvíťaziť, len nikdy nestrať cit. Tou cestou širokou vždy kráčaj bez okov, ak nechceš priveľa, tak dôjdeš do cieľa." Miroslav Žbirka, pieseň Fair Play (2014)