Denník N

Varíme s Medveďmi – Chlieb

Sme dvaja chlapi, ktorí spolu žijú veľa rokov. Asi pred štyrmi rokmi sme ukončili rozsiahly cyklus článkov o varení na blogu SME. Po tejto dlhej odmlke zisťujeme, že varenie nám stále chýba. Preto sme sa rozhodli pre voľné pokračovanie na tunajšom blogu.

Naše blogovanie zahŕňalo popri iných rubrikách cez 600 receptov a článkov o varení. Recepty vychádzali každú nedeľu o 12.00 hod. Celých osem rokov. V tomto blogu sme sa rozhodli postupovať voľnejším tempom. :)

Uvažovali sme, čo dať na úvod. A myslíme, že taký najkrajší a najsymbolickejší úvod je začať chlebom. Keďže sme sa však rozhodli, že náš nový blog bude hlavne (avšak nie len) o zdravom varení, dnes Vám ponúkneme recept na kysnutý chlieb zo špaldovej múky.

So špaldovým chlebom máme rozsiahle skúsenosti. Írsky nekysnutý chlieb s viacerými obmenami sme uverejnili pred niekoľkými rokmi tu. Úprimne vzhľadom k nášmu súčasnému stravnému režimu, ktorý nás má zbaviť veľkého množstva kíl, nadobudnutých na ceste za dobrým jedlom, iný chlieb, ako špaldový ani nepoužívame. A striedame už spomenutý írsky s kysnutým špaldovým. A prečo ho nekupujeme v obchode? To je jednoduché. Drvivá väčšina špaldových chlebov či pečív sú špaldovými len čiastočne. Zvyšok je väčšinou biela pšeničná múka a množstvo ečok. A tým, ak je to aspoň trochu možné, je dobré sa vyhnúť.

A ideme nato:

Pripravíme si akúkoľvek si len zaželáme kvalitnú špaldovú múku hladkú. Môže, ale nemusí byť celozrnná. Výborná je aj zmes celozrnnej s bielou hladkou špaldovou múkou. V súčasnosti existujú aj mnohé chlebové (T650) špaldové múky. Cesto z pol kila múky sa práve zmestí do štandardnej chlebovej formy, či formy na biskupský chlebíček. Formu potrebujeme, nakoľko cesto vyrábame riedke.

Ďalej si pripravíme pol kocky droždia, pol litra vlažnej vody, polievkovú lyžicu octu, rovnaké množstvo oleja, podľa potreby soľ a ak chceme, tak celú paletu rôzdnych semienok, orieškov a tak ďalej. My ich nepoužívame.

Do vhodnej nádoby dáme všetky ingrediencie, vrátane droždia. Kvások nie je potrebné pripraviť vopred. Teda pokiaľ už nemáme kvások hotový a žiarlivo si ho doma nepestujeme a posúvame ho ďalším záujemcom.

Vezmeme obyčajný elektrický šľahač a do neho vložíme miesiče cesta. Také tie ‚vlnovkové‘. Všetky ingrediencie vymiešame. Nie je to nič zložité a nie je potrebné miešať dlhšie ako 3 minúty.

Riedke cesto prikryjeme a necháme kysnúť aspoň hodinu. Špaldová múka nie je náročná na miesenie, ako povedzme obyčajná biela. Je však potrebné nechať ju dobre vykysnúť, nakoľko slabo vykysnutý chlieb má tendenciu drobiť sa. Špalda nie je taká lepkavá, ako sme zvyknutí.

Ak nemáme teflonovú, sklenú, či úplne novú formu, ktoré stačí dobre vymazať olejom, použijeme radšej papier na pečenie, ktorým formu vystelieme. Následne do nej cesto vylejeme a jeho povrch vyrovnáme. A necháme ďalej podkysnúť ešte aspoň dvadsať minút.

V tom čase si predhrejeme rúru na dvesto stupňov. Formu s cestom do nej vložíme a zapneme ventilátor. Pri plynovej rúre je dobré použiť aj nádobu s vodou, ktorú položíme na dno. Pečieme asi 30 minút.

Potom chlieb vyberieme z formy a obrátený naopak ho ešte aspoň 10 minút dopekáme, aby sa vytvorila kôrka aj na spodnej časti chleba.

Chlieb necháme voľne vychladnúť bez zakrývania. Až dokonale vychladnutý ho môžeme dať do chlebníka či zabaliť. Ideálne je však skladovať ho v chladničke, keďže nemá žiadne konzervanty. Tam vydrží skutočne dlho.

Dobrú chuť a nezabúdajme, že aj zdravý chlieb obsahuje sacharidy vo veľkom množstve a ideálne je použiť ho ráno a konzumáciu poobede či večer obmedziť.

Krásny zvyšok sviatkov želajú Medvede.

Teraz najčítanejšie