Denník N

Do 16-tich hral basketbal, včera vyhral svoj najväčší titul v tenisovej kariére

John Isner včera porazil vo finále v Miami Alexandra Zvereva a získal svoj najväčší titul v kariére. Po 150 minútach využil pri svojom podaní prvý mečbal.

Druhý najvyšší hráč na okruhu ATP (208 cm) porazil vo finále vychádzajúcu nemeckú hviezdu Alexandra Zvereva v troch setoch. Zverev, ktorý bol pred finále miernym favoritom na zisk celkového titulu, tak tretí triumf z kategórie Masters 1000 zatiaľ nepridá.

„Toto som neočakával ani náznakom. Pred týmto turnajom som v tomto roku vyhral len jeden zápas na okruhu ATP Tour a hral som veľmi zle,” priznal po finále americký dlháň povestný svojim „delovým” servisom.

„Tu som svoj prvý zápas vyhral v troch setoch a viete, aké to v tenise je – začnete získavať sebavedomie a odrazu sa vám veci začnú dariť,” doplnil John Robert Isner, ako znie jeho celé meno.

Isner využil po dvoch hodinách a tridsiatich minútach pri svojom podaní prvý mečbal, keď v predchádzajúcom geme zobral Zverevovi podanie a spravil tak dôležitý krok k víťazstvu. Mladší a úspešnejší  zo súrodeneckej dvojice Zverevovcov tak nevyužil šancu posunúť sa na 3. miesto svetového rebríčka za velikánov Nadala a Federera.

Necelý mesiac pred 33. narodeninami si tak doprial krásny predčasný darček, ku ktorému pridal pred dvoma týždňami aj celkový triumf vo štvorhre na turnaji v Indian Wells.

Zaujímavým faktom je, že ženskú časť pavúka ovládla Isnerova krajanka Sloanne Stephensová a stalo sa tak prvýkrát od roku 2004, že turnaj v Miami ovládli dvaja Američania. Vtedy sa to podarilo Andymu Roddickovi a Serene Williamsovej.

Americký bombardér Isner sa tak posunul na 9. miesto rebríčka, čím vyrovnal svoje doterajšie maximum z roku 2012. Zároveň sa stal novou mužskou americkou tenisovou jednotkou, keď v rebríčku predstihol krajanov Sama Querreyho a Jacka Socka.

„Big John“, ako ho zvyknú všetci prezývať, je držiteľom mnohých tenisových rekordov, ako je napríklad najviac zaznamenaných es v jednom zápase (113) či najviac víťazných úderov v jednom zápase (246). Mnohým sa John Isner nezmazateľne vryl do pamäte svojim víťazstvom nad Nicolasom Mahutom vo Wimbledone v roku 2010. Išlo o najdlhší zápas tenisovej histórie, ktorý trval neuveriteľných 11 hodín a 5 minút. Zápas bol trikrát prerušený pre tmu a nakoniec v ňom uspel práve John Isner.

Rodák z Greensboro pritom ešte v deviatej triede nevedel, či sa bude venovať profesionálne tenisu, v hre bol totiž vzhľadom k jeho výške aj basketbal, ktorému sa dovtedy venoval naplno a bol v jeho živote športom číslo jeden. Sympatický Američan, ktorý si vo voľnom čase rád zahrá poker či golf , a ktorého vzorom bol v mladosti niekdajší vynikajúci hráč NBA Karl Malone tak uprednostnil v živote pred basketbalom tenis. A treba povedať, že spravil veľmi dobre.

Teraz najčítanejšie