Denník N

Prečo Richard Sulík už nechce byť premiérom?

Predseda liberálnej strany Sas (Strana sloboda a solidarita) sa rozhodol cez Veľkonočné sviatky upozorniť na seba zvláštnym spôsobom. Provokáciou kresťanov a konzervatívnych spoluobčanov. Akoby už netúžil byť budúcim predsedom koaličnej vlády, ktorá sa bez konzervatívcov zostaviť nedá. Predsedom, ktorý má spájať a nie rozdeľovať.

Cez najväčší kresťanský sviatok, dokonca Veľký piatok,  zavesil FB status s provokatívnym názvom CHCELI STE SI DNES KÚPIŤ TEPLÉ ROŽKY? ZABUDNITE“. 


Keďže je skúsený harcovník, jeho cieľ sa podaril, na veľkonočný pondelok mal status 1750 zdieľaní a niekoľko tisíc komentárov.  Autor môže byť na seba pyšný…

V statuse vyčíta poslancom NR, ktorí pred rokom (28. marca 2017) odhlasovali, že sa na Slovensku vo sviatkoch zatvárajú supermarkety a hypermarkety. Spochybňuje úprimnú snahu týchto politikov dopriať aspoň 15 dní v roku predavačkám oddych a možnosť stráviť tento čas s rodinou. Odhaľuje skutočné dôvody o ktorých si myslí, že sú pravdivé: ,,V skutočnosti však ide o niečo iné. Ide o to, že politici, ktorí za tento nezmyselný zákaz hlasovali, vám chceli zakázať nakupovať. Nebudete sa vy len tak pretŕčať po obchodných centrách. Pekne doma budete vo sviatok. Tu vidieť obrovský rozdiel medzi nami, liberálmi a kresťanmi/konzervatívcami. My, bojovníci za slobodu jednotlivca vravíme, aby si vo svoj voľný deň každý robil čo chcel. Kto chce ísť do kostola, nech sa páči, kto chce ostať doma, ako sa ráči. A kto chce ísť do obchodu? Nech si kľudne ide. Kresťania resp. konzervatívci vravia: vo sviatok nesmieš nakupovať. Jedno či si žid, kresťan, ateista, nakupovať nebudeš. Lebo my vieme lepšie, ako ty máš žiť. A tak, hneď ako to bude v našich možnostiach, zrušíme tento nezmyselný zákaz. Nech si každý robí, čo uzná za vhodné. Lebo sloboda je najkrajšia vec vôbec.“

Status vyprovokoval čitateľov ku mnohým, prevažne negatívnym komentárom. Ak by sa spoločnosť riadila názorom pána predsedu, nesmeli by byť takmer žiadne príkazy, či zákazy. Na dobrovoľnosti by bolo, či dá rodič zaočkovať dieťa, či si bicyklista vezme na hlavu prilbu. Či bude robotník vo fabrike makať 12, alebo 16 hodín denne – pokiaľ sa na to cíti a chce si zarobiť viac.

Možno aj rýchlosť na diaľnici by nechal na slobodnom rozhodnutí vodiča, ostatne v Nemecku, kde predseda strany SaS vyrastal je ako v jedinej krajine v EU rýchlosť neobmedzená, aspoň na bezpečných úsekoch. Richard tam môže ísť teoreticky aj rýchlosťou 250 km/hod. Čo sa týka predajov  vo sviatok je na tom Nemecko podobne ako Slovensko, obchody sú zatvorené. V mnohých západoeurópskych krajinách aj v nedeľu, tak ako bolo u nás paradoxne v celom Československu v období socializmu.

Pre kresťana je nedeľa dňom, ktorý chce zasvätiť  Bohu a svojim blížnym. Rodine, manželovi, deťom. Rozumiem tomu tak, že sa človek má odpútať od práce i materiálnych statkov. Richard Sulík tvrdí, že to môže každý slobodne robiť. Teda aj predavačka, ktorá musí vo sviatok pracovať, môže slobodne dať výpoveď a hľadať si prácu v inom obchode, ktorý nemá vo sviatok, či nedeľu otvorené. Nuž vidno, že pán europoslanec dávno  pravidelne nepracoval a je odtrhnutý od reálneho života. Svoju slobodu, či právo kúpiť si kedykoľvek teplý rožok, kladie vyššie, ako slobodu, či právo predavačiek mať aspoň 15 dní v roku právo na odpočinok a bezpečné strávenie času s rodinou, či priateľmi.

Znepokojuje ma ale aj niečo iné. Pri hlasovaní o voľných sviatkoch bola SaS v parlamente osamotená. V dnešnej Národnej rade  asi jej najbližší partner  – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) navrhovalo upraviť zákon tak, aby na Slovensku boli obchody zatvorené aj v nedeľu. Tento názor zdieľa aj väčšina členov dnes mimoparlamentnej strany KDH (Kresťanskodemokratické hnutie). Konzervatívni členovia týchto strán túžia zaviesť do týždenného života rytmus, na ktorého konci bude priestor pre alternatívny deň. Deň kedy vypadneme, ako napísal František Ksenzsigh, jeden z komentátorov – zo strojového režimu každodenného stereotypu.  Ktorého súčasťou je nákup teplých rožkov, upečených v Lidli, či Tescu zo zmrazených polotovarov.

Dnes po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky máme plné námestia nespokojných ľudí so spôsobom spravovania vecí verejných. Ozývajú sa hlasy po predčasných voľbách. Róbert Fico, predseda najsilnejšej strany SMER sa týmto hlasom vysmieva upozorňujúc na nemožnosť  inej alternatívy vládnutia. Na prílišnú rozdielnosť dnešných opozičných strán a prílišný egocentrizmus ich lídrov: Richarda Sulíka, Igora Matoviča, Borisa Kollára, či Alojza Hlinu.

Väčšina z nás, ktorí si prajeme zmenu s hrôzou spomína na chvíle, keď vláda Ivety Radičovej a parlament na ktorého čele bol Richard Sulík odovzdali  moc na podnose Róbertovi Ficovi k nohám.  Dnešná opozícia je dnes v horšom stave ako vtedajšia koalícia.  Nemá dnes osobu, lídra, ktorý  by bol dostatočne silný, rešpektovaný  a schopný reprezentovať alternatívu. Nemáme Mikuláša Dzurindu, ani Ivetu Radičovú so všetkými ich kladmi i zápormi. Lídra, ktorý ba sa snažil spájať a nie rozdeľovať. SDKÚ skončilo v prepadlišti dejín a KDH je mimo parlamentu. Navyše sa nám tu moce Marián Kotleba s nedemokratickou alternatívou.

Provokačné statusy o teplých či studených rožkoch budúcej formácii nepomáhajú, len zvyšujú skepsu a beznádej občanov Slovenska, ktorí túžia po zmene.  A vedia, že bez SaS sa budúca alternatívna vláda zostaviť nedá…

 

Ľubo Bechný

blog môžete podporiť tu: https://vybrali.sme.sk/c/Preco-Richard-Sulik-uz-nechce-byt-premierom/

Teraz najčítanejšie

moja fotka

Ľubo Bechný

Som človek, ktorý sa búri, keď sa deje krivda inému človeku.