Denník N

Toto vajíčko rozhodne nejedzte alebo ďalšia panoráma knižných antiodporúčaní

Dlho sme sa nevideli, o to viac dúfam, že Vám aj tento výber knižných „antiodporúčaní“ pomôže, aby ste sa istým titulom radšej vyhli a namiesto nich zainvestovali do kvalitnejších. Pripravte si papierové vrecúška, vyrážame!

Zdroj: cas.sk

Improvizovaný disclaimer: Tento článok reprezentuje názory autora, ktorý sa dlhodobo venuje nielen knižnému trhu, ale aj témam súvisiacich s dezinformáciami, hoaxami, fake news či pseudovedou. Nemusí sa zhodovať s názorovým spektrom jeho zamestnávateľa, súčasného či budúceho.

 

„Krátky“ úvod

K „disclaimeru“ by som ešte rád dodal, že danej problematike sa venujem vo voľnom čase. Akokoľvek sú moje články ostré a sarkasticky ladené, názory v nich uvedené „neťahám“ do práce, čiže do priamej komunikácie so zákazníkom.

Konkrétneho zákazníka si vždy najprv „ocheckujem“, čiže rôznymi formuláciami na základe dlhoročných skúseností rýchlo zistím, kde asi v názorovom spektre stojí. Podľa toho následne vediem predajný rozhovor.

Ak povedzme zistím, že ide o liberálnejšie zmýšľajúceho človeka, dovolím si aj občasnú poznámku smerom k pseudovede či prokremeľskej propagande a pod.

V prípade človeka s uvažovaním, aké nahráva kúpe titulov spomínaných aj v tomto článku, mu tak ako každému inému zákazníkovi ponúknem škálu vyhovujúcich titulov a svoj osobný názor si v tej chvíli nechávam pre seba (hlavne ľudí obdivujúcich Putina či Zem a Vek mindsetu sa naozaj neoplatí presviedčať).

Nejde ani o snahu o cenzúru alebo nejakú formu zákazu daných titulov, ale o osvetu tej časti zákazníkov, ktorá sa až tak neorientuje na knižnom trhu a môže podľahnúť ich zdanlivej serióznosti. Nepresviedčam ľudí, aby si knihy nekupovali, ale aby zvážili, do ktorých svoje ťažko zarobené peniaze investujú. Isto sa zhodneme, že financií ani času nemá človek natoľko nazvyš, aby nimi mohol plytvať.

Považujte teda môj článok za akési „priateľské upozornenie“, nech neľutujete minuté eurá :)

 

Začnime zľahka

Zdroj: bux.sk

Nie je dobré nadhodiť hneď najťažšie kalibre, tak na úvod dve jemné hraboviny od N.I. Danikova. Z Ruska či bývalého ZSSR pochádza rádovo najviac zázračných liečiv a uzdravovateľov, až človeku napadá, že tam asi existujú len zdraví alebo mŕtvi.

O občasnom uľavujúcom účinku „sódy“ sa vie už dlho, spoločensky unavení by mohli rozprávať. Tak, ako sa periodicky vynára hoax o vakcínach spôsobujúcich autizmus, rovnako sa vracia aj mýtus o sóde ako všelieku. Asi nemusím pripomínať, že čokoľvek si nárokuje na prívlastok „zázračné“, má akurát zázračnú schopnosť ťahať od zúfalých ľudí peniaze.

Himalájska soľ jeden čas „fičala“ podobne ako kokosový olej. Pri bližšom pohľade na ňu sa dá jednoducho zistiť, že okrem klasických prvkov sodík (Na) a chlór (Cl) v podstate obsahuje len biologicky absolútne zbytočný bordel. Vraj tisícročia ukrytý zázrak má, kupodivu, aj dobu spotreby, hmm.

Jasné, nejde o tak otvorené zaváranie mozgu ako pri tituloch, čo budú nasledovať, ale keby Vám vyvolám zvracanie už na začiatku, nedočítali by ste tento článok, mám pravdu?

 

Ako sa zaručene dostať medzi nominácie na Darwinove ceny

Zdroj: megaknihy.sk (1), knihy.heureka.sk (2), moja-kniha.sk (3)

Ukrain, údajne zázračný liek na rakovinu, totálne bez vedľajších účinkov. Prezlečená bazénová chémia s nadpozemským efektom na zdravie. Jemne pozmenená zmes na impregnáciu maliarskeho plátna alias poďme si spraviť dieru do tela kvôli „beďaru“.

Všetky tri prípravky spájajú tvrdenia samozvaných spasiteľov ľudstva, že liečia rakovinu, ale keď niekto umrie, isto nepoužil „liek“ správne.

Ukrain koluje v súčasnosti už len na weboch zaoberajúcich sa „alternatívnou medicínou“, napriek snahám pôvodcu docieliť oficiálny štatút lieku. Ako to v podobných kruhoch býva, keď neuspejú medzi v klasickom procese vývoja a schvaľovania liečiva, poberú sa do šedej sféry „výživových doplnkov“, povyplakávajú si na alternatívnych weboch a prehlásia sa dobre že nie za mesiášov.

S MMS by ste síce odstránili škvrny na prádle, ale v tele si ním akurát dobre poleptáte pažerák alebo črevá, prinajlepšom. Niektorí s prepáčením blázni si substanciu nie veľmi vzdialenú od účinnej látky z domácich čistiacich prostriedkov na podlahy, WC a podobne, aplikujú aj na chúlostivejšie partie. Au.

Účinky black salve, po slovensky čiernej masti (nemýliť si s ichyolovou masťou, ktorá je bežne dostupná v lekárňach a používa sa na rôzne kožné problémy) nemá veľmi cenu opisovať, pripájam link (vhodný len pre naozaj silné žalúdky). Uznávam, človek dokáže byť maximálne zúfalý, pri diagnóze rakovina kože sa niet čomu čudovať, ale niektorí sú schopní si toto svinstvo aplikovať aj pri malých pupáčikoch a taktiež na citlivé miesta, následky sú, ako inak, hrozivé.

Uvedené tri knihy nielenže propagujú „zistenia“ pseudovedy, priamo navádzajú k užívaniu látok, ktoré môže viesť k závažným následkom na zdraví, prípadne aj k smrti.

 

Kryštalická prokremeľská propaganda s oneskorením á la Chmelár

Zdroj: press.sk

Pomerne útla brožúrka s grafikou nie veľmi vzdialenou od Huďových „majsterkúskov“. Nájdete v nej totálne neskrývanú ruskú verziu udalostí na Ukrajine, čiže klasické Ukrajinci = fašisti a Rusi = spasitelia, ktorí vôbec neskôr nezabrali Krym a v žiadnom prípade nebojovali počas dovolenky na východe Ukrajiny.

Prichádza síce fakt dávno po funuse, kedy by danú verziu predpovedal spätne už aj najslávnejší slovenský prognostik, ale nevadí. Vo vlastnom svete zabednených putinofilov zrejme žiadne nedostatky danej publikácie neodstrašia. Keď ste zvyknutí na jednu značku toaletného papiera, zrejme jej ostávate verní (?).

 

Slaviäni, slaviäni everywhere

Zdroj: martinus.sk

Aký by to bol výber knižných antiodporúčaní, keby v ňom chýbala nejaká novinka od Eko-Konzultu? Viktor Timura je akousi stálicou medzi alternatívnymi historikmi (ocitá sa vo vybranej spoločnosti ako O.Cvengrozs alebo C.Hromník) a nech si od neho vyberiete ktorýkoľvek titul týkajúci sa Slovanov, dozviete sa, že tu boli od počiatku vekov, všetko vymysleli, všade boli, vlastne aj Čínania boli Slovania.

Ak na tento klenot natrafíte vo vašom kníhkupectve, nezabudnite si ho poprezerať, určite sa dobre zasmejete. Teda za predpokladu, že ovládate históriu/dejepis aspoň na úrovni ZŠ.

 

Úžasný timing v podaní vydavateľstva Naše Vojsko

Zdroj: vlastné foto / Naše Vojsko

Nebolo by to kedysi vcelku renomované (zrejme po zmene majiteľa už ani nie) vydavateľstvo Naše Vojsko, keby sa po škandáliku s neonazi hrnčekmi a snahou promovať vraha Kajínka ako hlavnú star svojho stánku na veľtrhu Svět knihy (po námietkach šéfa veľtrhu Kajínka z programu stiahli, ale iba naoko), neblyslo ďalším dokonalým timingom.

Vyhlásenia dnes už bývalého slovenského premiéra na adresu novinárov sú „legendárne“, Babišove a Zemanove takisto.

Na Slovensku pred vyše mesiacom zavraždili mladého talentovaného novinára a jeho šikovnú priateľku, v Česku žije niekoľko novinárov pod policajnou ochranou.

Vo svetle spomínaných skutočností, ktoré isto nemohli uniknúť ani vedeniu vydavateľstva, mi príde vydanie daného titulu rovnako nevhodné ako tirády rôznych činiteľov o sprisahaní riadenom Sorošom.

Koupení novináři by medzi knižnými antiodporúčaniami zakotvili tak či onak, načasovanie vydania len znásobuje facepalmový účinok na kriticky uvažujúcu časť populácie.

 

Nakazený klinec do rakvy slušnosti

Zdroj: martinus.sk

Vážené dámy, nemenej ctihodní páni, pripravte si vrecúška na zvratky, prichádza hlavná „hviezda“ dnešného programu. Politicko-právny zombík z čias mečiarizmu, v súčasnosti veľká star v rámci konštantne prvoaprílového plátku Zem a Vek, mimo iné aj obeť zákerného atentátu zo strany stropnej lampy, Štefan Harabín, sa totiž rozhodol dať svoje verbálne vývržky na papier a do tvrdej väzby. Budúci najlepší zeler ponesie názov Údnosť, pardón, eh, Súdnosť.

Bez urážky, milí čitatelia , ale dovolím si zapochybovať o súdnosti kohokoľvek, kto si tento titul zakúpi z iných dôvodov ako recesia, predmet psychiatrického výskumu alebo ako luxusné kurivo.

Pozdravujem aj autora, lebo na prezidentskú kandidatúru a zároveň vydanie určite dôveryhodnej sebaobhajoby, to chce nielen absenciu chrbtovej kosti, ale aj tráviaceho traktu, ako aj v názve spomínanej súdnosti.

Môžete si s Murínom, Lotosom a podobnými zájsť na pivo, na nezdravie :)

 

Dúfam, že po vás po dočítaní tohto článku nemusela prísť sanitka, ďakujem za pozornosť a určite sa nevidíme naposledy :D

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))