Denník N

Ľudia, vydržte, preboha. Je to najväčší škandál na svete

Dlho to trvá, lebo je to vyrovnané. Oni sú tam dlho, takže vedia, ako to chodí a nás je zasa strašne veľa. Možno viac, ako cez nežnú.

Lebo… ono ide o to, že ťa klamú, okrádajú a smejú sa ti do ksichtu, či si demokrat, či si katolík, či evanjelik. Smejú sa ti do ksichtu dokonca aj vtedy, ak si roduverný Slovák a to hlavne tvoji vlastní. Klamú a zrádzajú ťa dokonca ak si komunista, ak si nácek, ak si cigáň, ak si novinár, ak si poondiaty študent, čo si privyrába na Shellke tým, že prosí ľudí, či im môže natankovať a dúfaš aspoň v nejaké medenáky, lebo ti chýba päťdesiat centov na LM-ky v mäkkom.

Normálne sa nad tým zamyslite. Veď toto im nemôže prejsť. Nedá sa inak. Každý rozumný človek to musí vidieť rovnako podľa mňa, čiže stav je nasledovný.:

Máme bývalého premiéra, ktorý nikam neodchádza a nového premiéra, ktorý je ako druhotriedna bábka priemerného bruchomluvca z talentovej súťaže, ktorý dostal len dve áno, ale rozhodujúcim hlasom postúpil. Ale len do semifinále. A smeje sa nám do ksichtu (poza chrbát poslankyne).

Máme nového ministra vnútra, čo riadil zdravotníctvo ako zlú firmu a dôsledkom je mimo iného stav Národného Onkologického Ústavu.
Nedokáže odvolať Gašpara, lebo z funkcie policajného prezidenta vytvorili niečo, čo bol istú dobu v Rímskej ríši titul Cisára. Prijať ho, znamenalo istú smrť. Do roka. V tomto prípade kariérnu, či politickú. Neexistuje, že tam chcú dať nezávislého človeka, to znamená, že ani od ich vlastných to nikto nechce. Je to hnus velebnosti, du blejt.
Minister Drucker sa mi absolútne nepáči, lebo len naťahuje čas a je dobré, že sa s ním odmietlo stretnutie, lebo nebolo splnené ani nutné minimum. A Usmieva sa. Kade chodí, všimnite si to. Vyzerá ako také malé šteniatko z reklamy. Duvenblejt.

Máme škandál s agrodotáciami takého rozmeru, že nás to v rámci únie posiela aj s pani grófkou, niekam do prvotnej pospoľnej. Ľudí mlátia gorily len tak. Na ich vlastnom pozemku. Ľudí odsudzujú za vymyslené obvinenia. Konštruujú sa tu procesy. Sudkyňa obvinená z korupcie príde na súd v kožuchu za dvadsať litrov? Kde boli vegáni aktivisti a kýble s farbou, há? Policajti kradnú v dome neprávom obvineného. Pred dieťaťom. Máme tu Talianov, čo posúvajú milenky premiérovi. Talianov, čo sem pašujú kokaín a dosadzujú si na správne miesta svojich ľudí. Napríklad do premiérovej postele. Pardon, na jednania s Merkelovou.

Máme tu Jana a Roba a dvesto mega. Pri tomto by som sa rád zastavil. Najväčší daňový únik v USA bol za dvesto miliónov dolárov. To je menej, ako si Jano a Robo uťali pre seba na jednej zakázke, fiškusi. Všetky cesty vedú do smeru. Za všetkým hľadaj smerákov. Fico spravil obrovskú chybu, keď ukázal mega na stole. Teraz si všetci vieme predstaviť, aká je to kopa, tých dvesto mega. Taká, že z bankoviek by sa dala nastrihať centimeter úzka stužka až na mesiac. (Tento údaj som si vymyslel, za účelom dodatočnej vizualizácie.)

Keby sme boli v americkom seriáli, smer by vyriešil zákon Rico. Vzaté všetko spolu sú to také prachy, že nikto nikdy neukradol viac. Možno aj Escobar by len ticho závidel.

A predstavte si, čo by sa za všetkých tých Bašternákov, Kompy, BA hausy, Carrouselové podvody, korupčné schémy, podvody s dotáciami, predražené sifóny, dalo spraviť pre decká. Pre šport, pre kultúru, pre vedu a výskum. Pre dôchodcov, pre živnostníkov, pre slobodné matky, pre sociálne slabších, pre ľudí bez práce, pre ľudí s prácou. Viete, keby sa s tými peniazmi robilo to, čo sa s nimi má. Nie platiť si z nich milenky, luxusný život, moc a únik od reality.

Nebojte sa, dáme to. Celý svet sa díva, lebo je to fakt najväčší škandál na svete a bude o tom celom napríklad aj brutálne veľa filmov, kníh a všetkého. Nemôže to dopadnúť inak ako dobre. Dajme im všetkým vedieť, že sme stále tu a nie sme spokojní.

Teraz najčítanejšie