Denník N

Týranie stromov

Keď som to videla, jediné čo ma napadlo bolo : týranie stromov. Takto sa u nás čistia cesty.

Keď po ceste z Košíc na východ odbočíte na Herľany, obec známu svojím unikátnym gejzírom, ocitnete sa na rozkošnej ceste. Vozovka ide po miernom vrchu kopca . Krásna príroda, vľavo polia , vpravo v údolí dediny. Cesta je lemovaná starými stromami jabloní, výhľad je nádherný. Až do času. To, čo sme videli teraz, nemôžem nazvať inak ako TÝRANIE STROMOV.

V polovici cesty naraz zúbožené stromy. Na jabloniach sú povylamované konáre, vytrhané až do kmeňa, zmasakrované. Kôra zničená akoby konáre veliká ruka obra ťahala za prsty a oni sa v prevahe sily odtrhli a zlúpali jej kožu. Akoby ich zachytil mohutný lámač, stroj na nivočenie stromov. Toto predsa nespraví rozumný človek. Nechápem . Takto sa u nás čistia cesty ? Čo bolo účelom ? Zničiť stromy, aby nevládali prežiť a potom mať aliby na výrez ? Pod rúškom čistenia ciest ? To nikto nevidí ? Toto nie je prvá cesta na ktorej sa vyrúbala stromová alej, ktorá ju lemuje.To tie peniaze z drevotriesky, keď sa posekajú stromy na malé kúsočky, stoja za to ?

Tie jablone sú krásne-stoja tam už desiatky rokov, hoci sa nikto o nich nestará- krásne kvitnú a rodia jablká. Vždy keď dozrievajú jablká, vidíme pod nimi ľudí z osád spolu s deťmi ako polodozreté jablká v mechoch odnášajú do zberu. Namiesto toho, aby sa stromy popri ceste ošetrili a vyčistili, či sa pokosilo pod nimi, ich zničíme úplne, vyrežeme- „čistíme to tam“. Takto bude mať aspoň niekto zisk a my budeme mať „krásne“ čisté cesty bez stromov. Ale predtým ich musíme UTÝRAŤ. Musíme týrať stromy, lebo ini nechcú vyschnúť. Asi sa to volá starostlivosť o cesty . Občas nám dojem, že cestári u nás majú zlegalizované všetko, čo si zmyslia, len nie opravu ciest. Ak sa pýtate, prečo vyrúbali stromy ( ci v meste, či v extraviláne) väčšinou je alibistická odpoveď ako napríklad: To museli. Padali z nich konáre na vozovku …..

Načo by nám tak stromy popri ceste boli? Nechápem, načo ich naši predkovia vysadili. Nechápem, načo je v napríklad Hamburgu toľko stromov- iba tam špinia mesto. Padá z nich lístie a tak. Zavádzajú im tam na parkoviskách a pred budovami, nemáte kde parkovať.

U nás vieme ako na to . Stromy treba zničiť. Utýrať a vyrezať. Popri ceste , v mestách, všade.

Veď stromy nie sú súčasť nášho života, iba my ľudia sme život, iba my máme toto prostredie pre seba.

Čo s tým ?

Čo s tým ,keď niekto nevidí hodnoty? Keď nevidí materálnu hodnotu, o ktorú sa treba starať, môže v stromoch vidieť odkaz našej kuttúry? . Môže vidiet odkaz našich predkov ?

A keď nevie spolucítiť ? Dá sa to vysvetliť ?

Ekologická gramotnosť. Všetko so všetkým súvisí. Budúcnosť planéty ovlyvňujeme už teraz . Našim postojom k súčasným hodnotám. Samozrejme, keď vidíme tie hodnoty.

 

Teraz najčítanejšie