Denník N

Dve nové jarné detské knihy o rastlinkách

Na začiatku budúceho týždňa sa očakávajú už takmer letné teploty, preto si rýchlo užime tých pár dní jari. Napríklad aj tým, že dovolíme deťom hrabať sa v zemi, zašpiniť sa a objavovať miniatúrny svet trávnika, ktorý je zvyčajne plný života. Nabudiť zvedavosť pomôžu dve nové knihy o rastlinách.

Stromy, parky a klíčky pre deti od 3 rokov

Príbehovo spracovaná obrázková kniha Kto rastie v parku od Kateryny Mikhalitsyny a ilustrátorky Oksany Buly (jej Zubor bol veľkým hitom ostatných Vianoc) deti zoznámi s najznámejšími stromami našich parkov, dvorov a predmestí. 

Hlavným hrdinom je klíček, ktorý vie, že by z neho mal byť strom, ibaže netuší, aký. Dovidí na jedenásť svojich stromových susedov a postupne sa jedného po druhom pýta, či patrí k nemu, či ku komusi inému. Porovnáva svoje drobné lístky a hľadá ďalšie znaky, ktoré by mohli mať spoločné. 

Príbeh je mimoriadne jednoduchý a má opakujúcu sa formu – klíček si povzdychne alebo sa niečo opýta, strom odpovie a následne sa zameriame na detaily. Farba kmeňa, tvar listov, výnimočné znaky, všetko je opísané presnými ilustráciami a v jazyku, ktorému deti bez problémov porozumejú. 

Aký strom vyrastie z klíčka, neprezradím (tipnete si?). Klíček to nebude ani len tušiť až do úplného záveru knihy. 

V knihe Kto rastie v parku sa deti naučia rozoznávať jednotlivé stromy, upevnia si vedomosti o tých, ktoré už poznajú a získajú nové informácie o stromoch, ktoré si doteraz až tak veľmi nevšímali. Veľká masa hnedých kmeňov a zelených korún zrazu nadobudne jedinečnosť v každej jednej mohutnej rastline. Kniha niekoľkokrát upozorňuje na to, že hoci sa na seba podobáme, je plno vecí, ktoré z nás robia výnimočné individuality.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Ikar, edícia Stonožka.

Rastlinné príbehy a fakty pre deti od 9 rokov

Pre starších čitateľov, ktorých zaujíma príroda a procesy, ktoré sa v nej odohrávajú, je určený Rastlinopis Jiřího Dvořáka. Pred rokom som písala o jeho vydarenom Hávedníku, ktorý ilustrovala Daniela Olejníková. Knihu o rastlinách výtvarne spracovala Alžběta Skálová. 

Podobne ako v predošlej autorovej publikácii, aj tu ide o kombináciu encyklopedických informácií, mimoriadne zručne spracovaných faktov pre danú cieľovku a infotainmentu o lokálnych a exotických rastlinách. Nechýbajú štvorveršové básne, popisné, ale aj zábavné ilustrácie a krátke príbehy.

Fascinujúce na Rastlinopise je, že z rastlín, ktoré sa deťom zdajú byť statické, nezaujímavé a pomaly sa meniace robí dynamické tvory podobné živočíchom. Autor sa nebojí púšťať do odbornejších výkladov, ktoré podáva v populárno – vedeckom štýle. Kvety a stromy majú v jeho poňatí črty, ktoré sa deťom zvyčajne s rastlinami nespájajú: premýšľajú, vyvíjajú snahu, preukazujú rôzny stupeň prešibanosti. 

Knihe sa nedá uprieť aj milý zmysel pre humor. Text, ktorý by inak vyvolával strach a nechuť zo zahltenia nepotrebnými informáciami, sa číta ľahko, je farebne rozlíšený, podľa toho, či chce zodpovedať zvedavé otázky alebo vyvrátiť nesprávne, hoci občas v našom povedomí trvalo zakorenené mýty. 

Kniha Rastlinopis obsahuje obrovské množstvo informácií o rôznych rastlinách, podnieti záujem o svet, po ktorom kráčame často bez povšimnutia, nenásilne vzdeláva a drží pozornosť čitateľov ľahko plynúcim textom, ktorý má efektívne zvolenú formu.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Artforum.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie