Denník N

Niečo pre zdravie

Stalo sa vám, že ste sedeli, boli nespokojní so sebou a nevedeli sa rozhýbať?

Skúste urobiť niečo pre svoje zdravie.
Začnite chodiť na prechádzky. Jednoducho chodiť.
Nie je to zložité, chce to len zľahka začať a potom pomaly meniť svoje návyky.

Život je pohyb, ľudské telo bolo stvorené pre vzpriamenú chôdzu. Kľudne si to opakujte alebo napíšte na žltý papierik.

Stačí si zaradiť do svojho programu každý deň trochu chôdze na čerstvom vzduchu a budete sa cítiť omnoho lepšie. Výhoda ľahkého pohybu spočíva v tom, že môžete začať kedykoľvek a kdekoľvek.
Na prechádzku sa dá vyjsť aj počas obednej prestávky. Prekonáte bariéry postavené životným stereotypom, čoskoro si zvyknete si na zdravší spôsob života. Na čerstvom vzduchu sa prekrvia svaly, zvýšený srdcový výdaj spôsobí, že sa rýchlejšie odplavia sa toxíny a celkovo zrýchli metabolizmus. Znakom dobre vykonanej práce je príjemná únava. Tá hovorí o tom, že sa telo začína obnovovať.
Zo začiatku je najdôležitejšie aby ste chodili von pravidelne a aby vás to aspoň mierne bavilo. Našinec vyznáva heslo že keď niečo robím, tak poriadne, začne blaznieť napríklad s behom a znechutí si telesnú aktivitu. Zo začiatku nasaďte len mierne tempo, dôležité je aby si telo zvyklo. Ak ste sa celé roky nehýbali, telo nie je na veľkú námahu pripravené. Svaly, kĺby, šľachy i srdce potrebujú čas, musia sa najprv adaptovať. Ak niekto mesiace nehýbal nohou, potrebuje podobný čas na získanie plnej funkcie.

Pohyb a vôľa sa dá podporiť obyčajným kúskom papiera, na ktorý si zapíšete svoj cieľ. Každý deň si zapíšte čo a koľko ste robili. Nepotrebujete k tomu ani múdry telefón, ani osobného trénera.

Teraz najčítanejšie

Rudolf Drábek

Naši predkovia si nezaslúžia, aby sme na nich zabudli. Slovania, Nemci, Maďari, Židia a aj iní vytvorili našu kultúru. Prečo by sme sa mali niekomu ospravedlňovať alebo kajať za to, že existujeme? Chráňme si život, vieru, vzdelanie. Bráňme spravodlivosť a poriadok. Nech tu po nás ostane niečo dobré, aby naše deti mohli byť na nás hrdé. Národ potrebuje každého, jeho prácu, jeho angažovanosť. Nečakajte na inštrukcie.