Denník N

Bankové tajomstvo Ficovho milióna

Bolo, nebolo. Stalo sa to v časoch, keď bol ešte Fico premiérom, Kaliňák ministrom a Trošková s Jasaňom sedeli na úrade vlády.

V pondelok sme sa dozvedeli, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení. V utorok mali Fico, Kaliňák a Gašpar tlačovku. Fico do roztrhania tela bojoval za Troškovú a sľúbil milión eur tomu, kto pomôže odhaliť páchateľa vraždy. A aby bolo jasné, že to myslí vážne, tak ten milión eur v hotovosti novinárom aj ukázal.

Otázky bez odpovedí

Nevedno, kto mal tento geniálny nápad, ale nezabral. Ostalo však po ňom niekoľko nezodpovedaných otázok. Napríklad, na základe čoho chce Fico zaplatiť zo štátnych prostriedkov za informácie, aký zákon mu to umožňuje, kto o tom rozhodol, odkiaľ ich chce zobrať, alebo ako sa na stolík na úrade vlády dostali bankovky v hodnote milión eur? Médiá sa síce pýtali, ale – ako to už v podobných prípadoch býva – žiadnu odpoveď nedostali.

Tak som sa spýtal aj ja. Konkrétne som podal žiadosť podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Lebo, keď sa na úrady obrátite so žiadosťou o informácie, sú podľa tohto zákona povinné vám ich poskytnúť. Za predpokladu, že ich majú k dispozícii a že nejde o informácie, pri ktorých existuje zákonný dôvod ich neposkytnúť. Teda vlastne, mali by. Realita býva niekedy iná.

Putovanie úradmi

Mne sa stalo toto. Podal som žiadosť na úrad vlády. Úrad vlády postúpil moju žiadosť ministerstvu financií. Ministerstvo financií postúpilo moju žiadosť Štátnej pokladnici. Štátna pokladnica rozhodla, že mi žiadnu z 13 požadovaných informácií neposkytnú.

Ak to trochu zjednoduším, tak vraj z dôvodu, že ide o bankové tajomstvo. Bankovým tajomstvom je podľa tejto logiky napríklad informácia, či mal Fico na tlačovke pravé bankovky, alebo len atrapy bankoviek, alebo znenie uznesenia, ktorým vláda rozhodla o vyplatení milióna eur za odhalenie páchateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Tri problémy „bankového tajomstva“

Prvým problémom je, že predmetom bankového tajomstva nemôže byť hocičo. Ak by sme aj zobrali argumentáciu Štátnej pokladnice, že ako poskytovateľ platobných služieb je povinná zachovávať bankové tajomstvo svojho klienta, tak manipulácií s účtom (čo teoreticky môže byť predmetom bankového tajomstva) sa týkajú iba štyri z 13 mnou požadovaných informácií. Zvyšných deväť informácií nemá taký charakter, aby ich bolo možné skryť pod pláštik bankového tajomstva.

Druhý problém spočíva v tom, že ak by sa aj medzi požadovanými informáciami našli také, ktoré nemožno sprístupniť, zákon o slobodnom prístupe predpokladá, že úrad tieto a iba tieto informácie vylúči a všetky ostatné požadované informácie žiadateľovi sprístupní. Mne odmietli poskytnúť všetky.

No a tretí problém je v posúvaní žiadosti medzi úradmi. Štyri z požadovaných informácií majú taký charakter, že ak ich má niekto k dispozícii, tak evidentne úrad vlády. A zrejme má informácie aj o zvyšných deviatich. Akurát ich nechce poskytnúť. Ak by úrad vlády postupoval v súlade so zákonom, tak by mi tie informácie poskytol. Úrad vlády však moju žiadosť ako miestne príslušnému orgánu posunul ministerstvu financií, ktoré tvrdí, že žiadnu z požadovaných informácií nemá k dispozícii, a preto postúpilo žiadosť Štátnej pokladnici, ktorá celú žiadosť o informácie odmietla s absurdným odvolaním sa na bankové tajomstvo. Informačné Kocúrkovo.

Len zdanlivé banality

Fico už nie je premiérom, ani Kaliňák ministrom. Trošková s Jasaňom už nie sú na úrade vlády. Ešte stále nepoznáme mená vrahov a objednávateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Voči tomu je porušovanie zákona o slobodnom prístupe k informáciám a neochota úradov odpovedať na otázky ohľadom Ficovho milióna, pochopiteľne, iba banalitou. Hoci sa nakoniec môže ukázať, že k porušeniu zákona došlo nielen odmietnutím poskytnutia informácií, ale aj manipuláciou s miliónom eur v hotovosti, či dokonca samotným prísľubom odmeny zo strany Fica.

Práve nerešpektovanie zákonov, ich nízka vymožiteľnosť a neochota robiť veci transparentne sú živnou pôdou korupčného, klientelistického a oligarchického systému, ktorý za vlády Smeru ovládol celý štát. Preto nemožno mávnuť rukou ani nad zdanlivými banalitami. Presne na to sa totiž spoliehajú.
***
Ak sa vám článok páčil, môžete ho podporiť na VYBRALI SME.

Súvisiace informácie:

OKS: Úrady odmietajú sprístupniť informácie o pôvodne Ficovho milióna

Tlačová beseda predsedu vlády R. Fica, ministra vnútra R. Kaliňáka a prezidenta PZ T. Gašpara, 27.2.2018

Fico postavil na stôl keš a novinárom odkázal, aby neurážali Troškovú, Denník N, 27.2.2018

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).