Denník N

Exkluzívny titul?

 

Zdá sa mi to, alebo Slovensko dnes trpí tým, aké množstvo právnikov vyprodukovalo? Nejako sa nám to vymklo spod kontroly. Či?

Právnik by ale asi mal ovládať zákon. Aj ústavu. Slušné správanie. Dbať na morálku. Byť príkladom pre iných.

Pomáhať a chrániť… Vlastne, to by mala robiť polícia… Tá, ktorá nemá žiadnu dôveru…

 

Tak sa to nejako stalo. Komančov sme poslali preč a miesto Stalina si na stenu zavesili Mečiara.

Právnik číslo jeden. Veľmi milý pán. Vždy rád odpovedal na otázky novinárov. Demokrat ako sa patrí. Veď bol náš! Jediný slušný človek… Alebo ako to tí ľudia hovorili. Čím to je, že Slovenky a Slováci sa vždy nechajú oblbnúť…

Niekde som počula, že rád prezliekal kabáty. Potom som počula, že je známy najmä tým, že zaviedol do dejín nový pojem. Mečiarizmus. No v knihách filozofie tento pojem nenájdete. Mal by byť zapísaný v čiernej kronike samostatného Slovenska.

Ešte raz… Čím to je, že sa necháme oblbnúť?

To čo má za ušami netreba spomínať. Sú toho plné internety.

Ale pán Mečiar po čase prestal stačiť s dychom. Už to nešlo iba tak, postaviť sa k mikrofónu a všetkým v Národnej rade vynadať. Odišiel. Neublížil.

Ale zanechal stopu. Ako sa to spieva v tej pesničke? Šrámy na srdci…

Stal sa vzorom. Pre ďalších právnikov. Pre právnikov, ktorí to robia pre ľudí.

 

Právnik číslo dva. Náš chlapec z malého mesta. Neviem, nemôžem si pomôcť, ale vidím pár podobností medzi týmito dvoma pánmi.

Právnik číslo tri. Robko číslo dva. Charizmatická a silná osobnosť. To sa mu musí nechať. Keď začínal, určite tak pôsobil. Teraz pôsobí skôr ako.. No neviem. Netreba nikoho urážať. Zvládol to. Po pár zanedbateľných kauzách, niekoľkých ukradnutých miliónoch, absolútnej nedôvere zo strany ľudí voči polícii a prokuratúre… Odišiel.

Právnik číslo štyri. Janko. Nie ten čo mal na starosti financie. Ale ten druhý. Ten čo rád jazdí na bicykli. Tento pán, mimochodom, tiež bývalý komunista, má toho na rováši toľko, že mu chýba už iba kúsok, aby pod ním ten bicykel nepraskol.

No a potom tu máme právnika, ktorý za tým všetkým dáva bodku. Vlastne, pred tým všetkým…

Nazvime ho F.F.

Máte pokojný spánok? Biznis išiel, ja viem. Ľudia potrebujú sociálne benefity. Treba udrieť na najcitlivejšie miesto ovečiek. Gratulujem. Stáli ste za úspechom aj prvého, aj tých ďalších právnikov. Nikto by Vám to nemal za zlé. Azda len keby to tu dopadlo inak.

Neviem, čím to je, že to právo bolo také populárne. Keď ho dnes človek, ktorý ho sám vyštudoval, označil za zbytočnosť. Divné…

No okrem titulu majú kamoši ešte niečo spoločné. Všetci dokážu prežiť bez chrbtovej kosti. A z nášho Slovenska urobili smetisko. Potlesk.

 

 

Teraz najčítanejšie