Denník N

Napísal mi Haščák. Tak som mu odpovedal

Napísal mi Jaroslav Haščák z Penty, lebo sa ho dotkli naše slová, ktoré sme napísali v programe SPOLU – občianska demokracia s názvom Rekonštrukcia štátu. Tak to zverejňujem aj s mojou odpoveďou:

Vážený p. Beblavý,

V úvode návrhu programu nazvaného „Rekonštrukcia štátu“ sa pýtate, prečo Penta nevyrába autá, resp. prečo nevlastní výrobné fabriky? Možno budete prekvapený, ale jedna z našich nemeckých spoločností, Gehring Group, dodáva svetovým automobilkám ako Daimler-Benz, Volkswagen, BMW, Audi, General Motors a mnohým ďalším stroje pre špeciálne úpravy spaľovacích motorov. Je teda celkom možné, že aj motor auta, na ktorom jazdíte vy, bol vyrobený na strojoch z fabriky Penty. Samozrejme, úspešne riadime aj ďalšie závody, napr. Slovalco, Mecom, Iglotex, Aero, ktoré patria vo svojom obore medzi špičkové výrobné spoločnosti.
Penta a jej spoločnosti podnikajú na 10 európskych trhoch, pričom viac ako polovica tržieb skupiny vzniká mimo Slovenska. Podniky ako spomínané vyššie musia každý jeden deň kvalitou svojich produktov a služieb bojovať o zákazníkov či odberateľov v konkurencii najväčších globálnych značiek.
Keď naznačujete, že úspech Penty je založený na obchodovaní so štátom, ste úplne mimo reality. Naše spoločnosti nie sú odkázané ani na verejné zákazky a ani na priazeň konkrétneho politika, či úradníka. Spoločným menovateľom ich úspechu alebo neúspechu je schopnosť priniesť na trh produkt, ktorý je svojou kvalitou a cenou lepší, než produkt konkurencie.

Navyše, som hlboko presvedčený o tom, že naše podnikanie je pre spoločnosť na Slovensku prínosom. Zamestnávame tu viac ako 13 tisíc ľudí a len v roku 2016 sme na Slovensku zaplatili 63 miliónov EUR na dani z príjmu a iných daňových povinností. Celkovo naša skupina patrí na Slovensku k najväčším platiteľom daní. Z firiem, za ktorými stojí slovenský kapitál, sme pravdepodobne najväčším prispievateľom do štátneho rozpočtu.

Zároveň masívne investujeme do rozvoja viacerých sektorov, od bánk, realít, médií až po zdravotníctvo. Od nášho vstupu do segmentu nemocníc v roku 2012 sme do nich, podčiarkujem, že nad rámec akvizícií, investovali takmer 150 miliónov EUR. Do desiatky rokov zanedbaných budov, do nákupu nových prístrojov a zavádzania moderných technológií na skvalitnenie liečby pacientov.

Ak by som mal spomenúť len jeden príklad toho ako meníme slovenské zdravotníctvo, rád vám pripomeniem otvorenie Nemocnice novej generácie v Michalovciach, prvej nemocnice takéhoto typu na Slovensku po 20 rokoch. Rovnaký koncept, ale tentoraz väčšej terciárnej nemocnice pre tie najnáročnejšie diagnózy, pripravujeme aj v Bratislave.
Vážený pán Beblavý, keďže spoločnosti v skupine Penta patria vďaka investíciám do inovácií a nových technológií medzi špičku a sú absolútne konkurencieschopné, viacero vašich návrhov na zvýšenie konkurencie, transparentnosti a vymožiteľnosti práva, vítam. Penta sa nebojí trhovej konkurencie. Vadia nám však plytké politické útoky a hlúpy populizmus, ktorý často len maskuje nekompetentnosť.

S pozdravom
Jaroslav Haščák,
Partner v Penta Investments

ODPOVEĎ

Vážený pán Haščák

Dotklo sa Vás, že skupinu Penta považujeme za vzorový príklad podnikania založeného na prepojení ekonomickej a politickej moci. Bohužiaľ, fakty zostávajú faktmi aj napriek usilovnej práci spindoktorov.

Kauzy ako VÚB Kupón či Gorila, ale aj mnohé menšie, verejnosti menej známe príbehy ukazujú, že Váš úspech pochádza nie z najlepších nápadov, ale najväčšej bezohľadnosti voči spoločnému záujmu.

Drvivú väčšinu vášho podnikania aj dnes tvoria oblasti, kde úspech stojí v nemalej miere na tom, koho poznáte, akých verejných činiteľov viete ovplyvniť a aké nedokonalosti politiky viete využiť, ak nie priamo vytvoriť. Najdôležitejším sektorom pre Vás je zdravotníctvo, kde Vašim najväčším podnikateľským „úspechom“ je jednorazové vytiahnutie 400 miliónov eur z Dôvery. Ako „atómový kufrík“ na ovplyvňovanie verejnej mienky (slová Vášho kolegu Dospivu) si kupujete čoraz viac médií, aby ste tak politickú a ekonomickú moc ešte pevnejšie prepojili.

Viem, že to neradi počúvate a myslíte, že už ste niekde ďalej, ale občasná investícia do výroby alebo inovácií z Vás neurobí ani ESET, ani Volkswagen. Zostávate Pentou. Na škodu Slovenska, pre ktoré je Vaša moc aj Váš biznis model veľkým bremenom.

Miroslav Beblavý

 

Rekonštrukciu štátu si môžete prečítať tu: https://stranaspolu.sk/rekonstrukcia-statu

Teraz najčítanejšie