Denník N

Najprimitívnejšia kondolencia v dejinách slovenskej politiky

Fico a jeho videá z Facebooku.
Fico a jeho videá z Facebooku.

Robert Fico pomstychtivo kope do novinárov aj skrz tragickú udalosť smrti svojho straníckeho kolegu. Dáva tak najavo, že svoj potupný odchod doteraz nestrávil.

„Máme na Slovensku bandu novinárov a idiotských politikov, ktorí ho (Pašku) zoštvali“, nechal sa počuť expremiér, ktorý sa musel onehda porúčať zo svojej stoličky aj vďaka novinárskej obci, ktorá odhaľovala stále viac prepojení jeho vlády na mafiu.

Podľa dostupných zdrojov však Paška trpel dedičným srdcovým ochorením, na ktoré zomrel v rovnakom veku aj jeho brat. Čoskoro mal podstúpiť kardiologický zákrok. Na viacerých záberoch sme ho mohli navyše, aj napriek tejto diagnóze, vidieť s cigaretou a pohárikom v ruke. Viniť tak z jeho smrti novinárov a politických oponentov je teda prinajmenšom cez čiaru.

Áno, sú novinári, ktorí sú necitliví a neprofesionálni, ale ich primárnou úlohou je zvereňovať informácie. A tých informácií bolo o Paškovi neúrekom. Novinárska „banda“ však bola len ťažko na vine tomu, že nešlo práve o najlichotivejšie správy. Tvrdiť napríklad, že ak vyhráš voľby môžeš všetko, kryť Rafajove podpisovanie Slotovej prezenčky, hanobiť Nežnú revolúciu kachličkovaním kúpeľne či nevedieť vysvetliť vážne podozrenia v kauze predraženého nákupu CT, naozaj neboli prešľapy novinárov, ktorí o tom museli informovať, ale práve exšéfa parlamentu. Ani jeho oznámenie o odchode z postu predsedu NRSR sa nezaobišlo bez arogancie a útokov.

A „idiotskí“ politici? Robert Fico voči svojim politickým súperom nikdy nešetril útokmi ani štvaním. Ako sa asi musel cítiť Andrej Kiska a jeho rodina, keď ho premiér krajiny mesiace nálepkoval slovami úžerník alebo scientológ? Slovenskí voliči však na túto hru neskočili. A ako sa musia cítiť desaťtisíce slušných a frustrovaných ľudí postávajúcich už niekoľko týždňov na námestiach, keď o nich premiér krajiny tvrdí, že sú zaplatení a organizovaní tajnými politickými silami zo zahraničia a chystajú násilný dľaždicový prevrat? Protestujúci občania však na toto obvinenie zareagovali ďalšou masovou vytrvalosťou a slušnosťou na zhromaždeniach.

Robert Fico sa kedysi o stave telesnej schránky jedného novinára vyjadril, že vyzerá ako záchodový pavúk. On sám však na svojom najnovšom videu vyzerá ako troska. Zosobňuje tak stav, v akom po sebe zanecháva Slovensko. A nič na tom nemení ani jeho najprimitívnejšia kondolencia v dejinách slovenskej politiky, z ktorej len ťažko vytlčie nejaký politický kapitál.

Slovensko si zaslúži politikov, ktorí nebudú hľadať, ako hlboko sa dá ešte morálne klesnúť. Preto som presvedčený, že Robert Fico, ktorý svojho času vyhlásil, že nepovažuje za správne „aby človek, ktorý má k dispozícii vládnu moc, či už štyri roky alebo osem rokov, sa potom vrátil do parlamentu a vykrikoval z (poslaneckej) lavice“, by mal konečne odísť do dejín a moc v krajine prenechať ľuďom, ktorí chcú Slovensko úprimne zmeniť k lepšiemu. Lebo ako tvdí expremiér vo svojom videu, s fenoménom idiotských politikov sa musíme raz a navždy vysporiadať.

Autor je v predsedníctve hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Milan Ftorek

Mám rád spravodlivosť a dobrý humor. A som vraj slniečkar.