Denník N

Nové politické elity – potrebujeme ich, ale máme ich? Ste tam niekde?

Udalosti uplynulých dní zvýšili dopyt po nových politických elitách. Niekomu stačila rekonštrukcia vlády, iní by zmenili celú vládu, ďalší by vymenili všetkých aj s opozíciou.

Udalosti uplynulých dní zvýšili dopyt po nových politických elitách. Niekomu stačila rekonštrukcia vlády, iní by zmenili celú vládu, ďalší by vymenili všetkých aj s opozíciou.

Sto ľudí, sto chutí. Jediné na čom sa zhodne väčšina je, nespokojnosť s aktuálnym stavom. Nato, aby sa niečo zmenilo bude musieť naša spoločnosť vygenerovať nové politické elity, ktoré zvládnu úlohu spravovania štátu lepšie, zodpovednejšie, odbornejšie, slušnejšie.

Otázkou je či plné námestia dokážu vygenerovať nové politické elity na všetkých úrovniach. Je to úloha neľahká, ale ak by sa nenašlo ani tých 150 poslancov do NR SR, ktorý by vedeli zodpovedne a slušne zastupovať záujmy jednotlivých skupín obyvateľstva, potom sa na vlastnej koži presvedčíme o tom, že každý národ má presne takú vládu, akú si zaslúži. Presne tak, ako to vravel už Platón v antických časoch.

Rozhodnutie aktívne vstúpiť do politického života spoločnosti sa v každom jednotlivcovi určite nerodí ľahko a potrebuje si zvážiť celý rad faktorov. Môžete sa snažiť meniť veci ako občiansky aktivista, ale časom narazíte na isté limity a rozhodne sa sami využiť svoje pasívne volebné právo, kandidovať a po úspešnom zvolení participovať  na politickom živote spoločnosti. No od tohto rozhodnutia a následnej realizácie vašich predstáv a predstáv občanov, ktorých budete zastupovať vás delí jedna vec. Ako už bolo načrtnuté ide o inštitút volieb, vyhrať voľby.

Vyhrať voľby sa môže zdať niekomu ťažké až nemožné, niekomu úplne jednoduché. A tak ako so všetkým pravda je niekde uprostred. Ale povedzme si otvorene, že žiadny zaručený recept na to, ako vyhrať voľby nie je. Víťazstvo vo voľbách ovplyvňuje množstvo premenných. Niekedy rozhodne o víťazstve napríklad len 875 hlasov, ako tomu bolo v prípade volieb župana v Košiciach minulý rok. Voľby sa teda nedajú vyhrať ako keby šmahom čarovného prútika, neexistuje na to ani recept, ako keď pečiete koláč. V zmysle, že spravím presne toto a takýto bude výsledok.

Hlasovanie vo voľbách sa zdá byť aktom pomerne jednoduchým, no v skutočnosti má na tento akt vplyv celý rad faktorov, ide o faktory uvedomované a neuvedomované, racionálne a neracionálne, sebecké, ale aj nesebecké.

Na druhej strane v konečnom dôsledku vždy niekto voľby vyhrá. Bez ohľadu na to, koľko postov sa obsadzuje a koľko ľudí kandiduje. Ako teda na to? Ako tie voľby vyhrať?

Začiatkom tohto roku som založila blog, kde som sa rozhodla písať o politickom marketingu. A venujem sa tam aj tejto téme.

Najprv som spísala zopár faktorov, ktoré majú vplyv na úspech vo voľbách, respektíve veci, ktoré pomáhajú vyhrať voľby. Samozrejme treba ich skombinovať tak, aby vám vytvorili stratégiu, ktorá vám víťazstvo pomôže dosiahnuť. Aj na to tu je spomínaný politický marketing.

No počas písania tohto blogu mi napadla myšlienka, že si spravím krátky prieskum u kolegov, politológov a položila som im dve otázky:

Keby si mal/mala dať len jednu dobrú radu, ako vyhrať voľby, čo by to bolo?
Keby si mal/mala dať len jednu dobrú radu, čomu by sa mal kandidát v kampani vyvarovať, čo by to bolo?

A vzišlo z toho 15 rád ako vyhrať voľby. Pozrime sa teraz na 7 z nich. Ďalšie nájdete na mojom blogu tu.

1. Sformulujte program s ktorým budete kandidovať a predstavte ho.

2. Stretávajte sa s ľudmi.

3. Angažujte sa aj mimo volebnej kampane.

4. Vyhýbajte sa zavádzaniu a populizmu.

5. Dbajte na to, aby ste nevyvolali pochybnosti ohľadom transparentnosti financovania vašej kampane.

6. Pracujte systematicky.

7. Pri reklamnej kampani využite aj sociálne siete.

Tento blog by som ukončila výzvou, aby sme nezabudli na slová Edmunda Burka: „Zlo potrebuje k svojmu víťazstvu jedinú vec. Aby dobrí ľudia nerobili nič.“

Teraz najčítanejšie