Denník N

Starosta Lamača opäť hádže svojich obyvateľov cez palubu

Budove na Borinskej ulici bolo vydané povolenie na búracie práce aj napriek tomu, že tam trvalo býva osem ľudí. Navyše existuje dôvodné podozrenie, že sa tam nachádza azbest.

Šéf stavebného úradu Lamač, ktorým je starosta Lamača Peter Šramko, vydal povolenie na búracie práce prednej časti budovy na Borinskej. Trvalo tam však býva osem ľudí, ktorí teraz môžu skončiť na ulici. Ich vlastný starosta to však napriek vedomiu o ich bezvýchodiskovej situácii, nerieši. Už si však stihol zmeniť profilovú fotku na Facebooku Za slušné Slovensko

V minulosti sa budova viackrát predávala, a nový majiteľ vždy musel podpísať bremeno – v prípade búrania zabezpečiť náhradné bývanie pre tamojších osem obyvateľov. Nový developer SIESTA REAL ESTATE však pri predaji „zázračne“ túto formulku nemal a osud týchto ľudí ho momentálne vôbec nezaujíma, nekomunikuje. Napriek tomu, že od nich prijíma peniaze za nájomné!

Dotknutí obyvatelia hľadajú riešenie, kontaktujú starostu, developera, najali si aj právnika. Prečo na ich strane nestojí starosta, keďže sú obyvatelia Lamača, a bez problémov podpíše povolenie na búracie práce bez toho, aby sa zaujímal o ich osud? Podobne, ako v blogu  Je pre starostu Penta viac ako dôchodkyňa z Lamača opäť hádže svojich obyvateľov cez palubu. Aké má dôvody, že stojí radšej na strane developera, si môžeme len domýšľať…

Celý prípad sa však netýka „len“ ôsmich Lamačanov, ale všetkých okolitých obyvateľov. Existuje dôvodné podozrenie, že v prednej časti budovy, na ktorú je vydané búracie povolenie, sa nachádza azbest. Účastníkom tohto procesu nebola napríklad budova v tesnej blízkosti, ktorou je základná škola a škôlka! Budovu s azbestom je však potrebné búrať úplne iným, špeciálnym spôsobom, keďže je známe, že azbest je mimoriadne zdraviu škodlivý. Ublížiť môže nielen nič netušiacim robotníkom, ktorí tam budú pracovať, ale aj nevinným deťom. Toto si naozaj zoberiete na tričko, pán starosta?

Ak sa vám môj blog páčil, pokojne ho zdieľajte. Viac o mojich názoroch sa dozviete aj na mojom twitteri.

Teraz najčítanejšie

Gabriela Bizoňová

Študovala som na Ekonomickej univerzite, pracujem na Ministerstve životného prostredia a venujem čas zlepšovaniu života okolo seba, najmä v bratislavskom Lamači. Verím v silu ženy a súhlasím s Margaret Thatcher: “Pokiaľ chcete, aby sa niečo povedalo, požiadajte muža. Pokiaľ chcete, aby sa niečo urobilo, požiadajte ženu.” Všímam si, že ženy na rôznych pozíciách či funkciách zvládnu viac - zameriavajú sa totiž na efektivitu svojej práce, lebo vedia, že ešte musia stihnúť aj navariť, či ísť pre deti do školy.