Denník N

Bez tajností – Ako financujeme SPOLU – občiansku demokraciu

Regionálni lídri SPOLU v Banskej Bystrici
Regionálni lídri SPOLU v Banskej Bystrici

Po prvom štvrťroku fungovania SPOLU – občianska demokracia máme zákonnú povinnosť zverejniť, ako sme financovaní. Nechceme našu finančnú správu len zašiť niekde v útrobách webovej stránky, pretože sa nemáme za čo hanbiť. Nie sme milionármi, lepíme to všelijako, ale považujeme to za jedinú slobodnú a udržateľnú cestu. Pozrite si, koľko sme vyzbierali, na čo míňali a kde šetríme.

Kde šetríme

SPOLU funguje veľmi úsporne. Žiadne autá, recepcia a dokonca ani kávovar. Na maximum sa snažíme využiť výhody plynúce z mandátov poslancov parlamentu a ušetriť na najväčších výdavkoch, ktorým nové strany musia čeliť. Neplatíme si priestory, sedíme v kanceláriách poslancov a stretnutia robíme v okolitých kaviarňach.

Najdrahšou položkou zvyknú byť  kvalitní ľudia, bez ktorých sa to robiť nedá. My máme 15 – členný tím asistentov poslancov, ktorí nám pomáhajú aj pri budovaní strany a desiatky šikovných ľudí, ktorí nám pomáhajú dobrovoľnícky.

Zostáva kampaň a snem, ktorý platíme z darov

Stále zostávajú výdavky na platenú reklamu a organizačné výdavky – tie financujeme z darov od troch skupín ľudí.

1. Príspevky členov prípravného výboru SPOLU
Ľudia v prípravnom výbore sa zaviazali zo svojich úspor prispieť do volieb tretinou výdavkov na kampaň. Ja som venoval svoj poslanecký plat až do konania volieb a poslal som SPOLU aj ďalšie financie, čím som sa stal za prvý štvrťrok najväčším podporovateľom. Prispel som 9436,96 EUR, a teraz žijem z platu vedúceho ekonomického výskumného tímu v organizácii CEPS. My všetci sme venovali SPOLU na členskom a daroch 14 556,96 EUR.

2. Darcovia do 200 EUR
Druhú skupinu tvoria darcovia, čo prispeli do 200 eur – ide o príspevky členov strany cez platenie členského alebo darom od sympatizantov, ktorí členmi nie sú. Minimálne ročné členské v SPOLU je 20 eur, ale my sa snažíme presvedčiť našich členov, aby posielali aj viac. Zatiaľ sme od darcov a od členov vyzbierali 5134 EUR, dokopy už od niekoľkých stoviek ľudí. Veľmi si to vážim.

3. Darcovia nad 200 EUR
Treťou skupinou sú darcovia, ktorí prispeli viac ako 200 eur – zatiaľ sme dostali 7 takýchto darov, najvyšším je suma 4000 eur. Dokopy sme od tejto skupiny darcov vyzbierali 20 400 eur.

 

Na čo sme míňali

SPOLU celkovo vyzbieralo za prvý štvrťrok 40 090,96 EUR. Najvyšším výdavkom z tejto sumy bola online kampaň, ktorá zahŕňa výrobu, bannery, reklamu cez vyhľadávače a sociálne siete, na ktorú sme minuli zatiaľ približne 16 000 eur.

Druhá časť kampane je vo výrobe a plánujeme na ňu vydať približne rovnakú sumu. Ukazuje sa, že sú to dobre použité financie, lebo je ich vidieť na našich preferenciách, ktoré po kampani poskočili na 2,8%. Vďaka kampani sa aj počet žiadateľov o členstvo zvýšil na približne 600. Ďalšou väčšou položkou, ktorú plánujeme čoskoro minúť, sú výdavky na snem v Poprade, ktorý nás bude stáť približne 6000 eur.

Financujte SPOLU aj vy

Prispievať vlastnými peniazmi na politiku sa na Slovensku zatiaľ nenosí, ale už sa objavili prvé lastovičky ako banskobystrický župan Ján Lunter, ktorého kampaň významne spolufinancovali občania. Na úrovni strany sa to však u nás ešte nepodarilo a my sa o to chceme pokúsiť.

My v SPOLU nie sme milionármi. Budeme v tom potrebovať naďalej vašu pomoc. Ako nedávno napísal Fedor Gál: „voličstvo by malo vedieť, že hlas do urny nie je iba sviatočná prechádzka do volebnej miestnosti a nazad. Veľa by sa zmenilo, keby si občania svoju politickú stranu aj financovali.“

Financujte SPOLU – občiansku demokraciu aj vy! Môžete tak urobiť TU.

Ďakujeme!

PS. Takúto finančnú správu vám predložíme každý štvrťrok. Chceme byť dôslední, lebo práve na financovaní tu zahučalo už mnoho strán. Kompletnú správu nájdete na našom webe https://stranaspolu.sk/financovanie

Sledujte nás na https://www.facebook.com/stranaspolu/

Teraz najčítanejšie