Denník N

Chaos, ktorý priniesol Robert Fico

Stabilita a hrádza proti extrémizmu boli po voľbách v roku 2016 dva hlavné dôvody pre vznik tretej a štvrtej vlády Smeru. Predvolebné sľuby už deň po voľbách neplatili, jednu z koaličných strán (Sieť) to doslova roztrhlo, množstvo voličov bolo oklamaných a to všetko mala byť akože prijateľná cena za to, že vláda bude stabilná. Tak pozrime sa, ako vyzerá situácia po dvoch rokoch.

To, že v jednej vláde sú pospolu ľavičiari a pravičiari, národniari a Maďari, nehovorí nič o stabilite ani o schopnosti sa dohodnúť, ale o ideovej prázdnote. Túto koalíciu spájajú biznisy a na tých sa vždy dohodnúť dá, pripomínam len zopár najväčších – Kauza Babindol, kauza Bašternák, premiér v byte daňového podvodníka, milióny pre Dr. Bžána, odovzdanie domény .sk pochybnej britskej spoločnosti, nefunkčný eHealth, netransparentný nákup obrnených transportérov za vyše miliardy…

To všetko má byť cena za to, že máme stabilnú vládu a tak milí občania strpte prosím občas nejakú tú rozkrádačku. Veď kradnú všetci, veď aj Sulík si predal pozemok. Problém je, že ani jedno ani druhé nie je pravda.

Po prvé, zďaleka sa nejedná sem tam o nejakú kauzičku. Je to systematické rozkrádanie verejných zdrojov – daní občanov a firiem, slovenskej pôdy, eurofondov určených pre našu krajinu. A keďže sú v tom namočené komplet špičky Smeru, dovoľujú si kradnúť všetci ostatní. Lebo vedia, že sa im nič nestane, lebo sa nič poriadne nevyšetrí a ak sa aj náhodou vyšetri, istí to „motivovaný“ sudca. To je samozrejme živná pôda pre mafiu, jedno či taliansku alebo slovenskú, ktorá nikdy nemala tak blízko k premiérovi ako pár týždňov dozadu, keď ešte úradoval Robert Fico, nielen de facto, ale aj de jure.

Po zavraždení Jána Kuciaka vyplávalo na povrch také obrovské množstvo špiny, že aj ľuďom zvyknutým skutočne na všeličo sa dvíhal žalúdok. Korupcia a s ňou ruka v ruke masívne a sústavné zlyhávanie vyšetrovacích zložiek rozožierajú našu spoločnosť.

Ale ani za takúto obrovskú cenu nedostanú občania to, čo im bolo po voľbách ako náhrada za nedodržané predvolebné sľuby sľúbené – stabilitu. Vláda sa utápa v chaose a to nie len teraz. V lete minulého roku Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu, potom to akože tak nemyslel, minister Plavčan musel odísť, avšak Richter nie, koaliční lídri spolu ani len nehovorili.

Teraz je to ešte väčší zmätok. Najprv, že Most odíde z koalície, potom akási tretia veta, v uliciach státisíce ľudí, Robert Fico a Róbert Kaliňák museli s hanbou odísť a nový premiér s novým ministrom vnútra sú pod silným tlakom prakticky od prvého dňa. Nie preto, že by im médiá a opozícia nedali dýchať, sám som pred pár dňami písal, že Peter Pellegrini si šancu zaslúži.

Dôvod je ten, že prakticky od prvého dňa lieta on aj minister vnútra v kauzách. Premiér Pellegrini nevie vierohodne vysvetliť, odkiaľ zobral peniaze na 400 tisícový byt a minister vnútra Drucker nevie vysvetliť, ako sa dostal k superlacným pozemkom v Trnave. Nehovoriac o tom, že policajný prezident mal byť dávno odvolaný, lebo roky prinajmenšom toleroval, že sa nič významnejšie v spojení s nejakým politikom nevyšetrilo. Ja ako politik mám v prvom rade záujem, aby sa tak dialo, lebo inak sa vôbec nečudujem, že si ľudia povedia, že všetci sú rovnakí.

Vláda teda nie je ani omylom stabilná a preto treba voličom nejak zalepiť oči. Robert Fico sa rozhodol použiť to, v čom sa vyzná najlepšie – korupciu. Rozhodol sa korumpovať voličov sociálnym balíkom za obrovské peniaze. Tie peniaze však nespadli z neba, ale zaplatili ich ľudia vo forme daní. Ak teda sú nejaké peniaze v štátnom rozpočte navyše, je psou povinnosťou každej vlády ich vrátiť ľuďom. To znamená, znížiť alebo zrušiť existujúce dane. Sociálny balíček má údajne stáť až 600 miliónov eur, pri štyroch miliónoch dospelých to je 150 eur na každého, rok čo rok. Slušná vláda by o 150 eur ročne občanom znížila dane. Tam ale robí vláda presný opak, minister financií Peter Kažimír vojde do dejín ako minister, ktorý občanom najviac zvýšil daňové zaťaženie.

Ale aká je teda alternatíva? Tak znie najčastejšia otázka. To fakt chcete vládnuť s Matovičom a Kollárom?

Moja odpoveď je nasledovná: Kto a s kým bude vládnuť, o tom rozhodnú voliči. Do volieb pôjdeme samostatne s jasnou predstavou, ako spravíme Slovensko lepším. K tomu ponúkneme voličom odborníkov schopných zmeny realizovať. Len a len voliči rozhodnú, kto bude poslancom Národnej rady a až potom má zmysel sa zamýšľať nad tým, ako by mohla vyzerať koalícia.

Ak by som ju mal viesť ja, požiadam každého jedného poslanca koalície, aby sa osobne podpísal pod prípadnú koaličnú zmluvu aj pod programové vyhlásenie vlády. A potom bude nevyhnutné dodržiavať platné dohody. Samozrejme, že je oveľa ťažšie, ak koalíciu nedržia pokope kšefty, ale idey a hodnoty. Ale musíme sa o to pokúsiť, naša krajina, naše deti a koniec koncov všetci slušní občania si to zaslúžia.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.