Denník N

Čo keby ste to nechali na policajtov, pán Drucker?

Minister psieho obočia sa dnes nechal počuť, že sa zmení spôsob voľby policajného prezidenta. Ha Ha.

Ak Drucker do konca týždňa neodvolá Gašpara, máme plné právo pridať jeho demisiu k požiadavkám. Krízový manažér krízu nielen nezvládol, on ju svojou nečinnosťou prehlbuje takým štýlom, že si ňou pravdepodobne kope aj vlastný politický hrob, hlboký možno až k protinožcom.

Kšefty s pozemkami, nezvládnutý stav Národného onkologického ústavu, tajné zmluvy na pošte… to je len pár z vecí, ktoré má tento elegán za ušami. Okrem toho, čo je najdôležitejšie, nespravil zatiaľ pre obnovenie dôvery ľudí v štát absolútne nič. Skôr naopak. Iba zdržiava čas a na povrch vychádzajú denno denne nové kauzy. Rýchlejšie ako hoaxy na Facebooku. Minister sa stále tvári, že nechápe a so šteňacím pohľadom sa dožaduje strpenia. Nemal nárok ani na sekundu, napriek tomu dostal času až až.

Zmena spôsobu voľby, ktorú predstavuje, má zásadnú vadu a tou je proces odvolania. Bude potrebná dvojtretinová väčšina v parlamente. To znamená, že policajný prezident bude prakticky neodvolateľný a to je presný opak toho, čo požadujeme.

Ani voľba sa v podstate nezmení. Pribudne nezávislá komisia, o ktorej nezávislosti mám… povedzme, že výrazné pochybnosti. V konečnom dôsledku bude policajného prezidenta aj tak menovať minister vnútra a čokoľvek, čo povie komisia bude mať maximálne informatívny charakter. O Druckerovom správaní pochybnosti nemám. Všetci vieme, ako sa ešte ako minister zdravotníctva zachoval, keď kolabovala pod Valockého vedením nemocnica. Preradil ho na vyššiu pozíciu, ako to robili komunisti. Neviem ako vy, ale ja teda Gašpara nechcem vidieť ako riaditeľa SIS. Nechcem už Gašpara vidieť vôbec.

Prečo voľbu Policajného prezidenta nenechať na policajtov? Sú znalí problematiky a pomerov. Poznajú najschopnejších spomedzi seba a bolo by len a len na mieste, aby oni sami rozhodli o tom, kto im bude šéfovať. Možno by chceli, aby to bol odborník a nie telocvikár. Možno by chceli, aby to bol naozaj jeden z nich a nie nejaký stranícky análny alpinista. Možno by nechceli, aby ich šéf skartoval spis gorila. Možno by si chceli robiť svoju robotu a možno by aj oni chceli vidieť za mrežami tých, čo sa nám smejú do ksichtu. Prečo by nemohli o svojom osude rozhodnúť sami policajti? Najmä, keď sa tu niekto oháňa princípmi demokracie, keď odmieta predčasné voľby? Hodiny tikajú pán Drucker. A počuť ich, lebo to nie sú rollexky, ktoré nosíte. To ak by ste sa čudovali, čo je ten divný zvuk, keď sa započúvate do ticha. To sme my a čakáme.

Teraz najčítanejšie

Jakub Pohle

Som chudobník, prekladateľ, stand up komik, administrátor FB stránky Málo Cynizmu na toto mesto 3.0 a cynik.