Denník N

Yom HaShoah – Holocaust and Heroism Remembrance Day

V Izraeli sa dnes rozozvučali sirény a v Osvienčime sú tisíce na Pochode živých.

Izrael je 70 rokov suverénnym štátom. Má svojho prezidenta, vládu, parlament, hlavné mesto Jeruzalem. A toto sa nemalo stať. Ale stalo sa.

Európa  spolupracovala. V mnohých krajinách bola prijatá legislatíva, ktorá najskôr Židom odoprela základné práva a slobody, ako právo vlastníctva, slobodu pohybu, súkromia, výberu povolania. Vznikol obrovský sociálny problém „podľudí“, ktorý sa riešil exportom a následnou likvidáciou. To bol holocaust v Európe. Na našom civilizovanom kontinente, len tu nedávno, v čase našich starých rodičov. Všetko pekne v súlade so zákonom. V prospech národa.

A nielen v súlade so zákonom, ale aj v súlade s „kresťanským“ učením. Pomýleným učením vychádzajúcim hlavne z teológie náhrady, podľa ktorej je kresťanstvo naplnením „Starej zmluvy“, pretože Židia odmietli svojho Mesiáša v osobe Ježiša Krista, čím stratili právo nazývať sa vyvoleným národom. Boh ich preto zavrhol a na ich miesto nastúpil nový Izrael v podobe kresťanskej cirkvi. Všetko pekne s Božím menom na perách. Pre Božie záujmy.

Za Boha a za národ!

To bolo aj Slovensko.

Poľsko bolo v histórii nie raz napadnuté a malo veľmi smutný osud. No teraz sa začala  druhá svetová, Poľsko po mesiaci kapitulovalo a práve na jeho území bol neskôr vybudovaný najznámejší koncentračný tábor, kde boli Židia dovážaní. Ich budúcnosť bola okamžitá smrť alebo týranie a smrť. Všetko v čase, keď už niekoľko rokov bolo založené mesto Tel Aviv, prvý kibuc Deganja, či oživená hebrejčina. V čase, keď sa už dávno začal posledný exodus Židov z celého sveta a tisíce a tisíce sa ich začalo vracať späť do Palestíny.

Zjavne to nesedí so spomínanou teológiou náhrady, ale jasne to sedí so židovskými prorokmi. Tí okrem iného hovoria, že Mesiáš nepríde do Ríma, Bratislavy, či New Yorku, ale do Jeruzalema. A hovoria tiež, že Izrael aj Jeruzalem bude obnovený, lebo čas sa naplnil. Kto chce, môže si to prečítať. Týchto prorokov je možné nájsť v Biblii. No bez ohľadu na to, či tomu niekto verí alebo nie, pre nás všetkých zostáva dôležitým faktom skutočnosť, že tri roky po skončení druhej svetovej vznikol štát Izrael a všetky národy (spojené aj nespojené) to môžu vidieť.

No ešte niečo tu treba dodať.

Nie všetky krajiny Európy prijali antisemitskú legislatívu a nie všetci ľudia sa podvolili pod „Mein Kampf“. Je to jeden veľký zástup hrdinov, ku ktorému sa dnes môžu pridať ešte ďalší a ďalší. Aj tí, ktorí zlyhali si môžu upraviť svoje srdce a obrátiť ho od nenávisti k Židom k podpore Izraela. Jednotlivci, aj štáty. Situácia je totiž taká, že nie všetky krajiny sveta uznali štát Izrael a nie všetci ľudia sú slobodní vidieť pravdu. Stále je tu prítomná túžba po zničení a antisemitizmus mení podľa okolností svoju tvár.

Štáty, ktoré uznali Izrael, nadviazali s ním diplomatické styky. Niektoré ich dokonca potom aj prerušili a stále sa to nejako vyvíja. Izrael však má dnes svoje ambasády po celom svete. Kde budú mať umiestnené svoje ambasády štáty sveta v Izraeli, je už na nich. Táto výsada patrí hlavnému mestu a ak sa niektorá krajina rozhodne túto výsadu rešpektovať, druhé krajiny by toto jej rozhodnutie mali rešpektovať tiež.

V Izraeli sa dnes rozozvučali sirény a ľudia si pripomenuli obete holocaustu. Bežný život aj premávka na cestách sa na dve minúty zastavili  a v tichosti sa vzdala úcta tým, ktorých život bol ukrátený. No tento spomienkový deň patrí aj všetkým hrdinom. Hrdinom, o ktorých vieme, aj tým, ktorí nám zostali skrytí. K tým hrdinom patria aj Slováci Vrba a Wetzler, ktorí v apríli 1944 utiekli z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, aby informovali svet o tejto továrni na smrť a zachránili maďarských Židov pred deportáciami.

A práve pri príležitosti Yom HaShoah sa dnes koná v Osvienčime už jubilejný tridsiaty ročník Medzinárodného POCHODU ŽIVÝCH, kde si tisíce a tisíce znova a zas pripomenú obete holocaustu a vyhlásia ŽIVOT! International Murch of The Living  bude následne pokračovať 19.4.2018 v Jeruzaleme pri príležitosti Yom HaAtzma’ut – Israeli Independence Day a oslávi tým 70. narodeniny štátu Izrael.

Buďte s nami! Buďte živí!

A môžete sledovať aj LIVE.

Pochod z poľského Osvienčimu do izraelského Jeruzalema sa začína.

Teraz najčítanejšie