Denník N

Moskovské metro – múzeum za 55 rubľov

Galéria priamo v metre.
Galéria priamo v metre.

Pod obrovskými moskovskými bulvármi a palácmi, sa za načerveno svietiacim „M“ skrýva podzemná galéria…

Môj výskum o ruskej historiografii ma zavial do severoruského veľkomesta Moskva. Prívlastok veľkomesto je v tomto prípade veľmi trefný, pretože, okrem rozlohy, Moskva vo svojom centre návštevníka zaujme aj svojimi nadľudskými rozmermi. Široké bulváre a priečelia mohutných sovietskych palácov akoby boli vytvorené pre obrov a človek je nútený kráčať okolo nich s pohľadom obráteným nahor ako Guliver.

Tak, ako je Moskva velikánska nad zemou, je rovnako obrovská aj podzemou. Za presklenými dverami, pod veľkým načerveno svietiacim písmenom „M“ sa tu ukrýva rozsiahle múzeum, v ktorom nás spleť koridorov a pohyblivých schodov zavedie do podzemného sveta palácov, galérií a nalešteným mramorom vykladaných hál.

Začalo sa iba s lopatami

Moskovský Metropoliten, ako Rusi svoje metro nazývajú, vznikol z dôvodu riešenia dopravnej krízy na začiatku tridsiatych rokov. Začali ho budovať iba s lopatami a fúrikmi pod dohľadom, v tom čase jedného z najsilnejších funkcionárov komunistickej strany, Lazara Mojsejeviča Kaganoviča, podľa ktorého bolo metro istý čas aj pomenované. Po mnohých problémoch, a tiež s pomocou technológie pochádzajúcej z prehnitého západu, sa vydali 15. mája 1935 moskovskí pasažieri na svoju prvú cestu metrom medzi stanicami Sokolniki a Park Kultúry.

Dnes sa každodenná masa niekoľkých miliónov ľudí prelieva medzi dvoma stovkami staníc na vyše desiatich linkách. Nad hlavami zadumaných Moskovčanov tu vidíte štuky, mozaiky, fresky, ako aj keramické alebo kamenné reliéfy a každý deň môžete pri svojej ceste z práce stretnúť nemých obyvateľov metra – partizánov, revolucionárov, kolchozníkov či kolchozníčky – ako sa hrdinsky vypínajú na pozadí leštených kameňov, farebných mozaík prípadne svietiacich vitráži s všade prítomnými znakmi zakladateľov moskovského metra – hviezdami, kosákmi a kladivami.

Výlety v moskovskom podzemí 

Väčšinou nechodím domou z „Leninky“, ako miestni nazývajú Štátnu knižnicu, priamym spojom, ale vyberiem sa radšej naokolo a vždy sa rozhodnem pre inú trasu. Takýmto spôsobom sa dá náhodne natrafiť na množstvo krásnych staníc metra, majúcich svoj osobitný štýl, ktorý im vtlačili rôzni projektanti, architekti a dizajnéri Sovietskeho zväzu.

Raz sa ocitnete v barokovom paláci Komsomolskej stanice, kde na mozaikách v rámoch, vytvorených rozbujnenými barokovými krivkami, je prerozprávaná história ruského národa so svojim vyvrcholením – Veľkou októbrovou socialistickou revolúciou. Inokedy vystúpite v rímskom patricijskom dome stanice Novokuznetskaya ozdobenom jemnými štukami arabesiek deliacimi strnulé reliéfy pripomínajúce antické stély. Môžete taktiež zažiť sakrálnu atmosféru staníc pripomínajúcich ranokresťanské baziliky. Alebo si vychutnávate vzdušný priestor modernistickej stanice Majakovskaja skrášlený farebnými mozaikami, akoby priezormi do krásneho sveta naplneného hrajúcimi sa deťmi, radostnými športovcami a zakvitnutými stromami. Práve tieto výjavy dodávali odvahu Moskovčanom, ktorí sa v staniciach metra ukrývali počas tuhého bombardovania

Pri svojich potulkách tu narazíte aj na skupinu hrdo stojacich vojakov obklopených aurou víťazstva, či na zástup vysmiatych občanov kráčajúcich k svetlím zajtrajškom. Inokedy sa na vás z fresky usmieva krásna zväzáčka, ktorá kamsi nesie Stalinove spisy a na stanici Námestia revolúcie stretnete prikrčené do bronzu odliate masívne postavy vojakov, proletárov, športovcov či mladej študentky, ktorá už asi naveky bude čítať svoju knihu a neobzrie sa na prívaly cestujúcich, ktorí okolo nej prejdú každý deň.

Pozor na schodoch

Krásnych či zaujímavých detailov sa dá nájsť v metre nespočetné množstvo. Najľahšie, ako si môžete prezrieť tieto rôznorodé priestory moskovského Metropolitenu, je kúpiť si lístok na jednu cestu, ktorý stojí iba 55 rubľov (80 centov) a vagóny metra vás za rytmického klepotu kolies a škripotu bŕzd zavezú do palácov, podzemných chrámov a galérií či modernistických hál formovaných artificiálnym svetlom. Len dávajte pozor, aby ste pri prechádzkach metrom, s pohľadom upretým na strop, nezleteli zo schodov, ako sa to skoro podarilo mne.

Znak moskovského metra
Stanica Arbatskaja
Stanica Kievskaja
Stanica Námestie revolúcie
Modernistický vchod do metra vedľa štátnej knižnice
Kupola moskovskej stanice metra
Stanica Majakovského
V metre sa dá nájsť množstvo zaujímavých zákutí
Stanica Komsomolskaja
Stanica Novoslobodskaja

Ďalšie fotky metra a jarnej Moskvy si môžete pozrieť na mojom instagrame tu.

Teraz najčítanejšie