Denník N

Otvorme oči. Je Slovensko naozaj členom Európskej únie?

Slovenská republika je od mája 2004 členom Európskej únie. Sme po 14 rokoch rovnoprávnym členom? A to by sme podľa lídrov súčasnej koalície mali patrť do „jadra“ únie.

„Únia“ znamená zväz, zväzok krajín, ktoré sú rovnocenné, rovnoprávne. V istom zmysle to znamená aj jednotu, partnerstvo rovnoprávnych členov.

Čo teda znamená „jadro“ Európskej únie? Je to snáď menší zväzok, niekoľko (koľko?) krajín s významnejším, lepším postavením ako zvyšok únie? Otvorme oči, takto sa nevytvára spolok rovnocenných partnerov. Pozrime si pár faktov.

Luxembursko, členská krajina EÚ s najvyšším HDP, má najvyššie dotácie na poľnohospodárstvo.

V únii jestvuje dvojaká kvalita potravín. Možno aj trojaká kvalita potravín – minimálne západ, stredná Európa, Balkán. Zistíte to jednoducho, podľa jazykov uvedených na obaloch niektorých potravín. V rôznych krajinách zistíme rozdiely v kvalite aj iných výrobkov, napríklad pracích prostriedkov. Podľa výrobcov je to logické. Kúpyschopnosť ľudí v krajinách ako je Slovensko, kde je priemerná mzda aj 3 krát nižšia ako v „najvyspelejších“ krajinách EÚ, neumožňuje výrobcom predávať svoje výrobky za takú istú cenu ako v Nemecku, Francúzsku alebo Rakúsku. S nižšou cenou ide teda dolu aj kvalita výrobku.

A paradoxne za tú istú prácu a rovnakú (niekedy aj vyššiu) kvalitu práce dostane zamestnanec na linke v automobilke na Slovensku aj niekoľkonásobne nižší plat ako v Nemecku, Francúzsku. Takýchto príkladov môžeme nájsť viac. Stačilo donedávna pozerať nemecké a francúzske investigatívne programy v televízii na RTVS 2. Aj tie akosi vymizli po príchode pána Rezníka do RTVS.

Otvorme oči. Takto sa nevytvorí „únia“, spoločenstvo, kde sa budú jednotlivé krajiny cítiť ako rovnocenní partneri.

Teraz najčítanejšie

Vladimír Luterán

Verím. Verím, že na Slovensku je veľká väčšina slušných a poctivých občanov, ktorí chcú žiť v krajine, na ktorú môžu byť hrdí. Tak nech to dávajú najavo. Vždy keď je to nutné. Nech každý slobodne prednesie svoj postoj. Pokojne a rozvážne. Moje motto je: Hlas ľudu, hlas Boží.