Denník N

Nová vláda je už jasne v rozpore s étosom námestí za slušné Slovensko (Hypotéka dôvery, 4. týzdeň)

Nová vláda nič nespláca, nijako sa po rekonštrukcii nezmenila a vo 4. týždni je to už úplne jasné. Ostáva dúfať, že slušní ľudia na námestiach aj doma aj na všetkých úrovniach nepoľavia a kritická masa slušnosti podkope a porazí aroganciu moci.

Tento týždeň som si hovoril, že s blogmi o splácaní hypotéky dôvery novej vláde už asi končím. V skratke a jasne, nová vláda nič nespláca, nijako sa po rekonštrukcii nezmenila a vo 4. týždni je to už úplne jasné. Predstavuje to obrovskú frustráciu že nielen že vôbec nič nemenia, a ani nikdy nemali v úmysle meniť. Aj napriek určitej skepse som naozaj veril, že aspoň nejaké prejavy ochoty splácať budem môcť identifikovať. Teraz už nemám žiadne ilúzie. Po arogancii a bohorovnosti Gašparov a Kováčikov a hadovitom vykrúcaní sa Druckera, pochybnostiach o financovaní Pellegriniho bytu a zázračnom podnikaní Druckerovej manželky, a všetkých ďalších správach len v tomto týždni to prestáva mať zmysel. Mám pocit, že to všetci musia vidieť a veľmi ma nenapĺňa len sumarizovanie udalostí v uplynulom týždni a poukázanie na to, ako je to opäť nezlučiteľné s dôverou, ktorú nová vláda, aj keď neochotne od mnohých ľudí na námestiach, dostala. Neviem to povedať lepšie ako T. Pauhofová v nedeľu na námestí.

A potom si hovorím, že veď toto je presne to čo oni v reále chcú. Chcú ma mať doma presne takto frustrovaného, s pocitom bezmocnosti, s pocitom, že zvykni si. Že občan je hovno, že étos požiadavky slušnosti na námestiach je im fuk. Tak dobre, kašlem na nich. Ale som stále hlboko presvedčený, že ak tú slušnosť pretavíme do každodenného života kritickej masy nás obyčajných ľudí, vznikne potrebný celospoločenský tlak na slušnosť vo verejných funkciách.  A ak aspoň zopár ľudí čítaním týchto blogov sa nad slušnosťou v každodennom živote aspoň zamyslí, môžem takto bojovať proti vlastnému pocitu bezmocnosti z arogancie a neslušnosti mocných. Môžem poslať ďalej výborné nápady, ako napr. iniciatívu Zastavme Korupciu na férovku proti odpisovaniu na školách alebo predbiehaniu sa v rade na obed. A dúfať, že slušní ľudia na námestiach, aj doma, aj v RTVS, aj na všetkých úrovniach nepoľavia v tom, aby kritická masa slušnosti porazila aroganciu moci.

Teraz najčítanejšie