Denník N

Smrť otca ho takmer prinútila skončiť, včera zdvihol nad hlavu víťaznú trofej

Tenisový turnaj v Americkom Houstone priniesol znova jeden z krásnych okamihov tohto športu. Američan Steve Johnson sa stal celkovým víťazom turnaja a svojim gestom i slzami v očiach po zápase venoval svoj triumf svojmu otcovi, ktorý zahynul pred takmer rokom v máji.

Antuková časť sezóny  sa začala minulý týždeň v Americkom Houstone. Mali sme možnosť sledovať fantastický tenis, strhujúce výmeny, ktoré často dvíhali divákov zo sedadiel, ale i množstvo skvelých obratov. No nad týmto všetkým sa vynímal jeden okamih a príbeh odohrávajúci sa na pozadí tohto okamihu. Americký tenista Steve  Johnson získal svoj tretí titul v kariére na okruhu ATP, z toho druhý na turnaji v Houstone a obhájil tak svoj minuloročný triumf. Vo finále zdolal ďalšieho Američana Tennysa Sandgrena a čo je pozoruhodné, na ceste za titulom zdolal výlučne svojich krajanov. Postupne porazil 5 Amerických tenistov a stal sa len druhým tenistom v histórii tohto turnaja, ktorému sa podarilo obhájiť triumf na tomto podujatí. Napodobnil tak svojho krajana Andyho Roddicka, ktorý tento turnaj vyhral ešte v rokoch 2001 a 2002. Finále prinieslo množstvo krásnych tenisových momentov, nádherných výmien a celý zápas sa niesol v duchu fair play. Hráči neraz potleskom uznali kvality svojho súpera pri dlhej výmene či výnimočnom záverečnom údere a pomáhali hlavnému rozhodcovi pri sporných momentoch. Steve Johnson napokon zvíťazil v troch setoch a mohol nad hlavu zdvihnúť víťaznú trofej.

Turnaj v Houstone mal však pre tohto Američana omnoho hlbší význam. Po premenenom mečbale sa prežehnal a so slzami v očiach svoju hlavu nasmeroval smerom k nebesiam. Toto gesto adresoval svojmu otcovi, ktorý zomrel pred necelým rokom a práve na tomto turnaji v Houstone videl svojho syna hrať poslednýkrát naživo.

„Znamená to pre mňa veľmi veľa. Turnaj v Houstone je jedným z najlepších v celom roku. Má skvelú domácu atmosféru aj organizáciu. Som rád, že som ju opäť naplno mohol precítiť,“ uviedol Steve Johnson bezprostredne po zápase.

Pri pozápasovom prejave bolo zo slov rodáka z kalifornského Orange cítiť množstvo emócii, no neodvážil sa rozhovoriť na tému o svojom zosnulom otcovi. Bezprostredne po otcovej smrti prežíval Steve Johnson veľmi ťažké obdobie, s otcom mali veľmi blízky vzťah. Po minuloročnom zápase druhého kola na French Open po zápase na margo svojho vzťahu s otcom povedal: „Jednoducho, veľmi mi chýba otec. Dúfal som, že tu bude so mnou. Fyzicky som v poriadku, no emocionálne som úplne na dne. To on ma vždy učil byť súťaživým, byť bojovníkom a nikdy nič nevzdať. A presne to teraz robím, deň po dni. Je to to jediné, čo môžem teraz robiť.“

Príbeh Steva Johnsona chytil za srdce nejedného tenisového fanúšika. O týždeň napíše tento tenista do svojho príbehu ďalšiu kapitolu, kedy povie áno svojej snúbenici Kendall Batemanovej. Doprial tak sebe i jej v podobe triumfu na turnaji v Houstone pekný predčasný svadobný dar.

Teraz najčítanejšie

Dávid Jackanič

Aktuálne pracujem s ľuďmi s poruchou autistického spektra vo Francúzsku. Skrze svoj blog by som rád priblížil aspoň časť svojich postrehov, skúseností a zážitkov - s Francúzskom ako takým, so stretom rôznych kultúr, s pohľadom na prácu s ľuďmi s rôznymi hendikepmi a mnohým iným.