Denník N

Ulica, alebo právny štát?

Bývalý premiér Fico povedal viac krát verejne: „Slovensko nie je právny štát.“ Toto je veľmi vážny výrok. Ak nie sme právny štát, teda ak v štáte nevládne právo, tak sme nebezpečne blízko anarchii, bezvládiu.

Odstúpenie ministra Druckera len potvrdzuje, že koalícia je bez Fica bezmocná a hraje o čas na zakrytie svojich káuz a vyčkáva, kedy poľaví tlak ulice. Medzitým „režiséri“ Fico, Kaliňák a ich oligarchistickí bossovia chystajú stratégiu na protiútok. Prvé náznaky spochybňovania tlaku ulice sa objavili už pri hodnotení, že na protestoch sa zúčastňuje  „len niekoľko percent“. Dnes to potvrdil aj vo svojom vyhlásení policajný prezident Gašpar. Mimochodom, veľmi výstižné meno (bez urážky, pán Gašpar). Nič to ale nemení, že fungoval a funguje ako niekto, kto robí divadlo, zatiaľ čo viaceré vážne kauzy, podozrenia vysokopostavených politikov sa nevyšetrujú. Prečo nám dnes nepovedal napríklad, ako postupuje polícia pri vyšetrovaní káuz bývalých ministrov Kaliňáka a Počiatka? Namiesto toho ukázal, že je gašpar.

Slovensko nie je právny štát. Práve preto medzeru v práve berie do svojich rúk „ulica“. Ja ju radšej pomenujem „odvážna časť nespokojných občanov Slovenska“. Ale predsa o tom je demokracia. Na to slúžili ulice už na začiatku vzniku demokracie, vlády ľudu – v starovekom Grécku to bola „agora“ a v starovekom Ríme „fórum“. Jednoducho verejný priestor, ktorý slúži na to, aby sa občania domáhali svojich práv, ak vládna moc podľa nich zlyháva.

Na Slovensku zlyháva právny štát. Prejavuje sa to na veľmi nízkej dôvere k štátnym inštitúciám, ktoré by mali riešiť základné problémy občanov. Neveríme parlamentu, vláde, polícii, vyśetrovateľom, prokuratúre, súdom.

Tak preto ULICA. Pretože neveríme ŠTÁTU.

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Vladimír Luterán

Verím. Verím, že na Slovensku je veľká väčšina slušných a poctivých občanov, ktorí chcú žiť v krajine, na ktorú môžu byť hrdí. Tak nech to dávajú najavo. Vždy keď je to nutné. Nech každý slobodne prednesie svoj postoj. Pokojne a rozvážne. Moje motto je: Hlas ľudu, hlas Boží.