Denník N

Sulík vyčíta Macronovi presídľovanie utečencov, o ktorom nehovoril

Šéf SaS tvrdo kritizoval francúzskeho prezidenta za prejav v Európskom parlamente. Nepozdáva sa mu snaha Emmanuela Macrona zaviesť európske environmentálne dane. Za „najnebezpečnejšie“ však považuje jeho plány v oblasti migrácie.

Slovenskí europoslanci vnímajú utorňajší (17. apríla) prejav francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v pléne Európskeho parlamentu, v ktorom predstavil svoje vízie o budúcnosti EÚ, v súlade so svojim politickým presvedčením a členstvom v jednotlivých politických frakciách. Francúzskeho prezidenta neváhali kritizovať.

Najkritickejší však bol Richard Sulík (SaS, ECR). Po tom, ako Macrona pochválil za domáce reformy, odsúdil jeho výzvu na európske environmentálne dane či vyššie zdanenie digitálnych gigantov.

„Najnebezpečnejšie sú však predstavy Emmanuela Macrona v oblasti migrantov,“ povedal europoslanec a šéf slovenskej opozície vo videu na svojom Facebooku. „Tam sa dožaduje európskej zvrchovanosti, aby mohlo dôjsť k spoločnej azylovej politike a k presídľovaniu,“ interpretoval Macronov prejav Sulík. „Dobre ste počuli k presídľovaniu,“ zopakoval šéf SaS.

Macron o presídľovaní nehovoril

Sulík ďalej vo videu zdôraznil, že „prílev migrantov z arabského sveta považujem za ohrozenie našej kultúry, stačí sa pozrieť napríklad na Francúzsko a bude mimoriadne dôležité sa takémuto prílevu ubrániť.“

Francúzsky prezident sa v Európskom parlamente dožadoval „vnútornej a vonkajšej solidarity“. Zároveň sa však vyhol výzvam na presídľovanie žiadateľov o azyl v podobe migračných kvót.

V prejave navrhol finančný mechanizmus pre samosprávy, ktoré sa rozhodnú prijať migrantov. Predstavil ho ako kompromis pre ďalšie rokovania o európskej azylovej legislatíve, ktoré sa zasekli práve na neochote východných členov Únie prijať migračné kvóty. Tie už Francúzsko dlhšiu dobu neobhajuje.

Štefancovi chýbali konkrétne riešenia

Poslanec Ivan Štefanec (KDH, EĽS) povedal, že prezident SR Andrej Kiska vlani v novembri zožal v Štrasburgu väčší potlesk ako teraz Macron.

„(Macron) Hovoril o osobnej slobode a potrebe väčšej spolupráce v EÚ, na druhej strane hovoril len o princípoch a nie o riešeniach,“ uviedol Štefanec.

Podľa vlastných slov s Macronom súhlasí v tom, že základy budúcnosti Európy musia byť založené na potrebe viac počúvať ľudí a na väčšej spolupráci. Štefancovi však chýbajú konkrétne riešenia otázok, ako je napríklad harmonizácia daní, ktorá by bola podľa neho pre Slovensko nebezpečná. Slovenský poslanec naopak súhlasí s víziou posilnenia spoločnej meny a s vytvorením bankovej a kapitálovej únie. Zároveň však nechce, aby o platoch ľudí rozhodovali politici.

 

Celý článok nájdete na…

Článok bol uverejnený na stránkach EURACTIV.sk, je súčasťou projektu „EÚ na križovatke“, financovaného Európskym parlamentom.

Teraz najčítanejšie

EURACTIV

EURACTIV.sk je spravodajský portál o dianí v Európskej únii a európskom dianí na Slovensku. Vychádza od roku 2003. Blog je súčasťou projektu EU na križovatke, realizovaného s podporou Európskeho parlamentu.