Denník N

Varíme s Medveďmi – Morčacie špízy a majonéza

Keď musíte každý deň zjesť päť jedál, podľa nejakých konkrétnych pravidiel, môže to byť fakt problém. Neskočíte si len tak na ‚menu-čko‘, alebo do miestneho bufetu. Obvykle totiž jediné čo tam pre vás majú, je minerálka a ani s tou to nesmiete preháňať.

Varíme si sami a je veľké šťastie, že sa pri tom môžeme striedať. Obvykle sa snažíme variť najmenej na dva dni a pripravovať rôzne súčasti jednotlivých jedál, ktoré sa dajú používať niekoľko dní. Napríklad zeleninová polievka môže zabezpečiť večere na niekoľko dní pre oboch.

Podobne je to aj s majonézou. V chladničke vydrží niekoľko dní a dá sa použiť ako zálievka do šalátov, alebo na cestovinu a podobne. Recept na túto fantastickú majonézu sme získali na našom minulom blogu v diskusii (mimochodom diskusia k danému receptu je úchvatná…to boli časy:)) a je to naozaj skvelý recept, ktorý sme si trochu upravili, aby bol viac kaloricky šetriaci. Potrebujeme vajcia uvarené natvrdo. Na jedno vajce pridáme deciliter mlieka, deciliter oleja, lyžicu horčice, štipku soli a štipku Zero cukru.

Vajcia uvarené natvrdo spolu s mliekom rozmixujeme ponorným mixérom. Potom postupne za stáleho mixovania pridáme olej.

Pridáme horčicu, soľ, Zero cukor, poriadne premiešame a máme základnú majonézu. U nás ju ešte zmiešame v pomere jedna ku jednej s bielym jogurtom.

Poďme sa pustiť do špízov.

Budeme potrebovať morčacie prsia, červenú cibuľu, morčaciu šunku a jablko. Na marinádu horčicu, cesnak, olej a štipku soli.

Najprv si premiešame spolu ingrediencie na marinádu a morčacie prsia nakrájané na väčšie kúsky v nej dobre premiešame. Jablko zbavíme jadrovníka a nakrájame na osminky. Cibuľu nakrájame na mesiačiky.

Niektoré kusy mäsa zabalíme do šunky a postupne to všetko ponapichujeme na špajle. Uložíme do pekáča a podlejeme tromi decilitrami vody. Zvyšnú cibuľu a jablká môžeme naukladať naokolo.

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi dvadsaťpäť až tridsať minút.

A ešte prílohu. Uvarenú cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle a pomiešame s majonézou. A máme hotovo.

Dobrú chuť.

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.