Denník N

Investičné životné poistenie – akumulovaný dlh?

Ak ste si chceli sporiť na dôchodok a bolo vám ponúknuté investičné životné poistenie, tak ste pravdepodobne sadli na lep špekulantovi, ktorý si pekne namastil vrecká.

Investičná poistka je kontroverzným finančným produktom, ktorého poplatky sú zahalené rúškom tajomstva. Ak ste hľadali rozumné sporenie na dlhodobé ciele, no siahli ste po investičnej poistke, tak to vašu peňaženku zabolí…

Aj Janko sadol na lep, a pritom chcel byť len zodpovedný

Najkrajšie ozrejmí problematiku príklad z praxe. Príklad nebude pritiahnutý za uši, možno práve čítate o svojom susedovi, kamarátovi alebo hoci aj sebe.

Píše sa rok 2010. Janko započul z masmédií, že nás čakajú zlé časy demografické. Vraj sa mladým veľmi nechce a preto sa rodí len poskromne. No a druhá strana mince – babky a dedkovia, nie a nie na onen druhý svet. Populácia starne. Dôchodcov pribúda. Na dôchodky nebude.

Janko má stabilný príjem, zodpovedný prístup, a chce si preto sporiť na dôchodok už teraz. Lebo aj politici v televízore kázali!

Volá spolužiakovi, čerstvému finančnému poradcovi, ten mu predá investičnú poistku. Paráda! (Pozn. myslené ironicky ;) )

Po roku prichádza prvý výpis z investičnej poistky. Janko mu celkom nerozumie. Jednotky počiatočné, akumulačné, mimoriadné, také, hentaké, poisťovňou nezrealizované zrážky… no a spolužiak už neporadcuje, ten už robí v Anglicku a nemá čas. O rok druhý výpis, to samé, akurát pribudli sumy.

Dáva čítať aj v rodine, každý vraví, že investuje dobre. Podľa všetkého má na výpise viac ako do sporenia vložil.

výpis zo životného poistenia
Výpis z investičného životného poistenia po 2 rokoch fungovania zmluvy

Otázka za milión!

Schválne. Predstavte si, že za vami príde Janko s týmto výpisom a opýta sa vás, koľko má nasporené. Čo odpoviete?

  • Odpoveď A: 669,50 €
  • Odpoveď B: 629,66 € (Výpočet: 669,50 € – 39,84 €)

Tak koľko?

Prekvapím vás, keď ani jedna z odpovedí nebude správna?

Janko ma nasporené mínus 39,84 eur. Aby nedošlo k nedorozumeniu, tak ešte raz: Janko musí poisťovni doplatiť 39,84 eur, aby bol na nule a nedĺžil jej. Parádne dôchodkové sporenie, že? (Pozn.: zase myslené ironicky :) )

Kde nastala chyba?

V prvom rade je chyba u poradcu. Ak si Janko chcel sporiť, nemal mu predať poistku. Keď sa vráti z Anglicka Janko mu určite pekne vyčistí žalúdok. V neposlednom rade je chyba asi aj u Janka. Stačilo položiť poradcovi pár otázok a po myknutí plecami by Janko aj sám prišiel na to, že sa neradí s kompetentným. Nuž, ale to by Janko musel vedieť, čo sa ho má opýtať…

Prvé 2 roky platíte len poplatky a ešte stále nie ste ani na nule

Janko to už vie a možno ste sa už aj vy dnes dozvedeli, že pri „sporení“ cez poistku, vám celé prvé 2 roky platieb kompletne zhltnú poplatky. Ale ono to nie je až tak pravda. Pri urputnej a pomýlenej snahe sporiť si cez poistný produkt nebudete na nule v niektorých prípadoch ani po troch rokoch…

Začínať „výhodné sporenie“ s mankom vo výške dvoch – troch celoročných platieb by chcel asi len ten, kto o poplatkoch investičného životného poistenia absolútne nič netuší.

Preto: „Nebuď ako Janko, ale googli, študuj a zisťuj!“

Ing. Marcel Onufer


Čítajte aj:

Teraz najčítanejšie