Denník N

2018 – nová zbraňová legislatíva

Ako iste viete, slovenská vládna politická reprezentácia zatiaľ nenašla odvahu odmietnuť implementáciu novely Smernice Rady č. 91/477/EEC o kontrole nadobúdania a držby zbraní, ktorá zásadným spôsobom zhoršuje právne prostredie na poli legálnej držby zbraní občanmi, prináša úplne nezmyselné reštrikcie a zhorší bezpečnostné prostredie. Česká republika napadla platnosť smernice žalobou na Súdnom dvore EU. Žiaľ, u nás sa nenašla odvaha ani len odložiť implementáciu smernice do rozhodnutia súdu. Nechcem sa vracať k výkonu bývalého ministra vnútra Kaliňáka, ktorý nehľadiac na stanovisko vlády SR a záujmy našich občanov v Rade hlasoval za smernicu a sabotoval tým snahy Stáleho zastúpenia SR aj slovenských europoslancov.

Rezort ministerstva vnútra preto musí plniť legislatívny plán a v súčasnosti pripravuje implementačnú novelu zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorou sa prevezmú ustanovenia nešťastnej smernice do nášho zákona. Pri schvaľovaní smernice v Európskom parlamente sa nám za pomoci p. Sulíka podarilo v europarlamente vyrokovať rad výnimiek. Prvotné návrhy implementačnej novely zákona z dielne Prezídia Policajného zboru ale tieto možnosti nevyužili a išli nad rámec regulácie uloženej smernicou. Táto situácia sa našťastie postupne mení aj vďaka občianskej aktivite združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum v ktorom naďalej pôsobím ako člen predstavenstva.

18.4.2018 som sa v zastúpení združenia Legis Telum zúčastnil oficiálneho stretnutia so zástupcami Prezídia Policajného zboru, ktorí pripravujú legislatívny návrh novely zákona o strelných zbraniach a strelive. Okrem Legis Telum sa rokovania zúčastnili aj zástupcovia KVH a zástupcovia držiteľov zbr. licencií.

Stretnutie sa nieslo vo veľmi pracovnom, korektnom a konštruktívnom duchu tak zo strany zástupcov prezídia ako aj zo strany zástupcov odbornej verejnosti. Na stretnutí sme prediskutovali naše výhrady týkajúce sa najmä navrhovaného systému výnimiek pre držiteľov samonabíjacích zbraní upravených zo zbraní samočinných a expanzných zbraní, nami požadovanú nárokovateľnosť udelenia výnimky po splnení predpísaných podmienok, podmienky zabezpečenia po novom zakázaných zbraní, otázky súvisiace s navrhovaným zrušením zbrojného preukazu sk. B, prechodné ustanovenia týkajúce sa režimu expanzných zbraní a veľa, veľa ďalších otázok. Stretnutie trvalo takmer tri hodiny.

Prezentoval som konkrétne pozmeňovacie návrhy, ktoré som za Legis Telum pripravil k pracovnému návrhu novely zákona z marca 2018. Tento text ale medzičasom na pôde prezídia resp. MVSR prešiel ďalšou revíziou. Aktuálne znenie návrhu sme preto od prezídia dostali k dispozícii a budeme sa podieľať na jeho úpravách.

Výsledkom stretnutia je dohoda na ďalšom spoločnom stretnutí a prísľub spolupráce zo strany prezídia v záujme nájdenia optimálnych riešení problémov, ktoré nám všetkým spôsobuje európska smernica. Zo strany prezídia jasne odznelo, že úmyslom rezortu nie je ísť nad rámec smernice. Verím preto, že sa podarí nájsť vhodné riešenia ešte pred zverejnením návrhu v medzirezortnom pripomienkovom konaní ku ktorému by malo prísť o mesiac. Už teraz sme oproti návrhom z januára a marca 2018 zaznamenali výrazný posun smerom k využitiu možností, ktoré nám dáva smernica.

Novela zákona o strelných zbraniach a strelive ale nie je jediná zmena zbraňovej legislatívy ktorú musíme riešiť. Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo pripravuje nový zákon o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu. Tento zákon nahradí doterajšie predpisy o posudzovaní zhody strelných zbraní a streliva a upravuje podmienky uvádzania zbraní na civilný trh vrátane homologizácie, typového a kusového overenia, tlakových skúšok a značenia zbraní výrobcami, dovozcami a distribútormi. Ide o predpis pomerne technického charakteru, ktorý má ale potenciálne veľký dopad na civilný trh so zbraňami. Úrad preto k príprave zákona prizval aj odbornú verejnosť. Prvý návrh tohto predpisu sme pripomienkovali ešte v prípravnej fáze a väčšinu našich pripomienok úrad v zásade akceptoval. V súčasnosti beží medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu tohto zákona, ktoré končí 30.4.2018. K zverejnenému textu pravdepodobne ešte vznesieme pripomienky v MPK. Rovnako zásadné budú aj práce na sade vykonávacích predpisov. Diabol sa skrýva v detailoch a pre právne predpisy technického charakteru to platí dvojnásobne.

Ku koncu roka bude zbraňová legislatíva na Slovensku vyzerať úplne inak ako doteraz. Ako to dopadne ale do veľkej miery záleží na občianskej spoločnosti. EÚ opakovane preukázala, že pokiaľ ide o legálnu držbu zbraní občanmi, nehľadí na rozumné argumenty, nehľadí na občianske práva a necíti sa byť viazaná ani vlastnými predpismi. členské štáty sú teraz nútené túto reguláciu prevziať. Občania ale majú silu meniť zlé vlády a politická reprezentácia, keď chce, dokáže odmietať aj nezmyslené regulácie.

Dr. Boris Draškaba

Teraz najčítanejšie

Boris Draškaba

Advokát. Expert SaS na držbu zbraní. Predseda predstavenstva Legis Telum - združenia vlastníkov strelných zbraní, člen Revı́znej komisie Slovenskej advokátskej komory, v minulosti člen Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory.