Denník N

Prichádza koniec európskeho rastu? Nemecké čísla aj manažérsky sentiment naznačujú blížiacu sa recesiu

Viacero ekonomických indikátorov ukazuje, že do Európy pravdepodobne prichádza ekonomické spomalenie. Koniec niekoľkoročného rastu pripúšťa aj ECB.

Ekonomická expanzia v eurozóne sa začína silno otriasať vo svojich základoch. Utorkové dáta z Nemecka totiž ukázali, že dôvera investorov poklesla na najnižšiu úroveň od roku 2012 a pravdepodobnosť recesie prudko vzrástla.

Manažérsky a investorský prieskum inštitútu ZEW ukázal, že viac investorov očakáva zhoršenie ekonomickej situácie než jej zlepšenie. A to v horizonte najbližších mesiacov. Za zhoršením výhľadu stojí podľa prezidenta ZEW hlavne možnosť obchodnej vojny medzi USA a Čínou, zhoršenie diplomatických vzťahov medzi krajinami G7, ako aj slabé domáce (nemecké) ekonomické čísla z posledných týždňov.

Pokles dôvery investorov v Nemecku bol spôsobený aj spomínaným prudkým nárastom pravdepodobnosti recesie. Tú vypočítal Makroekonomický inštitút v Dusseldorfe (IMK) až na 32 % na nasledujúce tri mesiace. Zatiaľ nejde o jednoznačný signál, že trh očakáva recesiu v Nemecku, každopádne pravdepodobnosť narástla o výrazných 7 % oproti marcu. Situácia sa tak začína pre najväčšiu ekonomiku v Nemecku rýchlo zhoršovať.

IMK používa na svoj výskum rôzne údaje a medzi jeden z hlavných ukazovateľov patrí volatilita na finančných trhoch. Tá podľa inštitútu začína spôsobovať nižšiu produkciu a zhoršenie sentimentu medzi manažérmi. Podľa hodnotenia IMK „ide o typickú konšteláciu pre koniec ekonomického cyklu“.

Možnosť spomalenia ekonomického rastu očakávajú aj manažéri veľkých firiem, ktorí sú zahrnutí v prieskume nákupných manažérov PMI. Tento indikátor tradične takmer dokonale koreluje s ekonomickým rastom v EÚ a už niekoľko posledných mesiacov výraznejšie klesá. Veľké firmy tak začínajú tlmiť svoj optimizmus, čo môže spôsobiť nižšiu produkciu a nižšiu ochotu zamestnávať, resp. investovať. Takéto kroky sa následne logicky prejavujú aj na ekonomickom raste.

Koniec rastového cyklu pripúšťa aj ECB. Hlavný ekonóm Peter Praet v pondelok vyhlásil, že centrálna banka si je vedomá možného vychladnutia silnej rastovej vlny v EÚ po niekoľkých veľmi dobrých kvartáloch. Trh ale čaká v júni ďalšie kroky smerom k ukončeniu kvantitatívneho uvoľňovania a bude zaujímavé sledovať, ako sa ECB vysporiada so spomaľovaním ekonomického rastu práve v čase, keď by mala ukončiť nákupy dlhopisov a začať zvyšovať úrokové sadzby.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.