Denník N

Banská Bystrica, 16.4.2018 – hanba mesta a štátu v priamom prenose

O pojednávaní s Milanom Mazurekom 16. apríla v Banskej Bystrici už toho bolo napísané hodne. Myslel som, že stačilo, ale napriek tomu mi to nedá. Lebo to k čomu tam došlo je výsmech právneho štátu, morálky a zákona v tak nebývalej miere, že by to nemalo nechať chladným žiadneho demokrata a odporcu fašizmu a nacizmu, či skutočne zodpovedného štátneho úradníka.

Už to čo sa v Banskej Bystrici odohralo počas prvého pojednávania s Mazurekom 26. februára toho roku bola hanba ako hrom. Mestská polícia v Banskej Bystrici, taká aktívna v udeľovaní pokút recesistom, ktorí po volebnej porážke Kotlebu v novembri minulého roku nosili pred župný úrad kartónové škatule, aby si mal so svojimi nohsledmi, ktorých v hojnom počte zamestnal na úrade, kam zbaliť saky-paky, zahrala dokonale mŕtveho chrobáka, hoci zhromaždenie bolo nezákonné, pretože nebolo ohlásené. A tak nákladné auto slúžiace ako tribúna bez problémov parkovalo na chodníku či na mieste vyhradenom pre vozidlá Špecializovaného trestného súdu a rev kotlebovcov nerušene zaznieval Bystricou niekoľko hodín. Dosť ma to rozladilo a opísal som to v blogu „Kotlebovská orwelliáda v Banskej Bystrici.“ To som však netušil kam zájdu kotlebovci za nečinného prizerania vedenia mesta, mestskej aj štátnej polície, pri repríze pojednávania.

Aj teraz sa kotlebovci na súd pripravovali a pozývali svojich priaznivcov do Banskej Bystrice, čo bolo dostatočne verejne známe. A ani tentoraz zhromaždenie tak ako to vyžaduje zákon, neohlásili.

Priestor pred súdom síce polícia oddelila zátarasmi, ale inak sa opäť zahrala na mŕtveho chrobáka. Nákladné auto, tak ako minule stálo opäť na chodníku. Mestská polícia zastúpená dvomi postávajúcimi a jedným na chvíľu aktívnym policajtom, ktorý sa pokúsil dať na vozidlo papuču to po verbálnych útokoch kotlebovcov, opakovaných výkrikoch  „sviňa„, reve, trúbení, pískaní, vyzývavých gestách a pohľadoch, napríklad bývalého okresného predsedu z Humenného, Zdena Hošeka a odporúčaní chlapíka v károvanej košeli: „na k.kot si daj tú papuču,“ na akúkoľvek ďalšiu aktivitu očividne rezignovala.

A štátnu políciu sme si na kotlebovských videách v nejakej akcii všimli akurát vtedy, keď na začiatku od zátarasu vykázala kotlebovské nákladné auto a pri hymne stála v pozore. A zdalo sa, že v úctivom pozore stála nielen počas hymny, čo je v poriadku, ale aj pri prejavoch a správaní kotlebovcov napĺňajúcich niekoľko paragrafov platného trestného zákona. Pán predseda vlády a ostatní kompetentní by mohli občanom Slovenskej republiky vysvetliť či je toto v poriadku? Či ich za toto platia občania zo svojich daní? Naozaj stačí ak niekto neohlásené masové zhromaždenie označí za „petičnú akciu,“ zaparkuje auto na mieste kde to nie je povolené a z jeho korby ako improvizovanej tribúny hodiny terorizuje, neraz neartikulovaným revom, široké okolie?

To čo sa v Banskej Bystrici odohralo, opísala v blogu s názvom „Ako mesto chráni kotlebovcov (?)“ iniciatíva „Nie v našom meste,“ ktorá na uvedený termín riadne ohlásila verejné zhromaždenie s názvom „Verejné čítanie proti násiliu,“ ktoré sa „týkalo ulice Skuteckého od čísla 5 po číslo 14, teda od Evanjelického gymnázia po Bábkové divadlo na Rázcestí. Teda aj miesta kde sa protiprávne usalašili kotlebovci.“ Podrobne opísali peripetie s mestskou políciu a v blogu bol spomenutý aj viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík, ktorý tam bol prítomný ako zástupca mesta. Pán Gajdošík svoj pohľad na udalosti prezentoval v článku „Prečo v pondelok pred Špecializovaným trestným súdom nelietali obušky.“ Nebudem tajiť, že jeho článok pokladám za alibistický.

Výborný blog s názvom „Náckovia a ich predstava o spravodlivosti: praktická ukážka z Banskej Bystrice,“ napísal aj Samo Marec. Okrem iného konštatuje: „Náckovia zaberú miesto, na ktorom je regulérne nahlásené iné zhromaždenie a polícia, namiesto toho, aby ich poslala preč, žiada ľudí z pôvodného zhromaždenia, aby nevyvolávali konflikty.

Samom spomínaní „náckovia“ teda mali opäť voľné ruky. Z improvizovanej tribúny aj okolo nej zaznelo všeličo. Róm Marek Baláž, ktorý o sebe hovorí, že je cigáň, tvrdil, že Mazurek má vo všetkom pravdu a pokračoval: „Viem čo rozprávam a tvrdím, že ten človek je absolútne nevinný. Celý tento cirkus ktorý sa tu deje na Slovensku je organizovaný zo západu. Z fašistickej Európy, tam sa chystá vojna, chystajú Američania likvidáciu Slovanov.“ (Výkriky – Je to tak! Nedáme sa Američanom!) Nezabudol spomenúť ani Sorosa a skončil pozdravom: „A preto Slováci, Na stráž!

Vo svojom ďalšom vystúpení, tentoraz už z korby nákladného auta, v štýle baróna Prášila, tvrdil: „Nadácia otvorenej spoločnosti, veľmi dobre viem čo hovorím. Ja som voľakedy spolupracoval ako cigán, ako predseda rómskej samosprávy, združenie, každý si to môže overiť ešte, doteraz to stále funguje. S touto Nadáciou otvorenej spoločnosti, na čele ktorej bola súčasná veľká poradkyňa prezidenta Kisku, pani Iveta Radičová. A poviem vám, že v tom čase boli ochotní ma podporovať z každej strany a tlačili ma ku tomu aby som vyzbrojil cigánov, aby som vytvoril cigánske domobrany a keby som chcel zbrane, už vtedy by tu bola občianska vojna. Už by sa strieľali Cigáni a Slováci. Toto je pravda. To nechcú počuť. A keď som to povedal, vyfabrikovali na mňa útok na verejného činiteľa a bol som odsúdený na dva roky väzenia s podmienkou na štyri roky. Za to, že som povedal pravdu, že ma do toho tlačia, že som to odmietol. Odmietol som Sorošove peniaze, odmietol som zabíjať Slovákov, lebo som Slovák, som vlastenec, som národovec a za Slovensko som schopný aj umrieť. A neexistuje toľko peňazí koľko by museli dať aby ma kúpili a podplatili. Dnes je tam Biháryová. Dnes tam sa striedajú Klára Orgovánová a všetci iní úplatní fašistickí cigáni. To sú fašistickí cigáni. nie ja!To, že Baláž klame až sa práši, že Iveta Radičová nie je poradkyňou prezidenta, nikdy nebola na čele Nadácie otvorenej spoločnosti a nadácia samozrejme nikdy nemala nič spoločné s nejakým vyzbrojovaním kohokoľvek, je iba detail.

Okresný predseda ĽSNS z Čadce, František Drozd začal: „Slováci a Slovenky, za Boha a za národ, na stráž!“ a pokračoval: „Priatelia, raz na tej lavici obžalovaných nebude sedieť Milan Mazurek, ale bude sedieť ten prokurátor, ktorý ho súdi.

Pár slov povedal aj železničiar Ján Mikovčák, okresný predseda ĽSNS zo Zvolena. Okrem obvyklého nastrážovania sme sa dozvedeli, že „naše zákony nám, žiaľ, schvaľujú nepriatelia, nepriatelia Slovenska a slovenského národa“ a ďalej že „sme potomkovia, alebo nasledovníci pánov Andreja Hlinku a Jozefa Tisa,“ Nuž, o Hlinkových potomkoch sa veru v Černovej povrávalo kadečo, ale čo sa týka Tisových, je to pre mňa novinka.

Zhromaždeným sa prihovoril aj hosť z Českej republiky, predseda Dělnické strany sociální spravedlnosti, Tomáš Vandas. Jeho predchádzajúca Dělnická strana bola rovnako ako Kotlebova Slovenská pospolitosť – Národná strana, rozpustená súdom. Proces s Mazurekom označil za politický, tvrdil, že Mazurek povedal len pravdu a „že tady máme nepřispůsobivou cikánskou menšinu, která jenom parazituje. Drvivá většina z nich nic nedělá, pobírají štědré sociální dávky s vědomím, že to režim toleruje a také nepracovali, deset, dvacet a více let a spokojeně žijí, zatímco ostatní lidé musí si na živobytí tvrdě vydělat… bohužel režimy jak na Slovensku, tak v České republice, tady vytvořili nepřispůsobivou menšinu, která je privilegována a jakmile otevřeně pojmenujete jakýkoli názor vůči těmto lidem, okamžitě máte tu nálepku těch extremistů a nonacistů.

So súhlasnou odozvou sa stretol aj jeho výrok, že „pokud srovnáte předchozí režim a ten současný, tak ten dnešní je ještě více totalitnější než byl ten předchozí před rokem 89.“ Tvrdil, že je to rovnaké v celej Európe a „skutečnými bojovníky za slobodu slova a slobodu názorů jsou nacionalisté, vlastenci…“ Pokračoval: „Jenže ti, kteří jsou iniciátoři podobných procesů si musí uvědomit jednu důležitou věc. Zatím co dnes oni soudí nás, přijde doba kdy budeme soudit my je, zcela po právu!… Doufám, že vytrváte, protože jedinou nadějí pro Slovensko je Ludová strana Naše Slovensko. Vydržte, zvítězíte a já vám k tomu přeju hodně úspěchů a Na stráž!

Predseda strany Marián Kotleba povedal aj toto: „Viete sami aká prax panuje vo fašistickom štáte. Máme tu zavedené gestapo, špeciálnu prokuratúru, špeciálne súdy. To znamená ten režim je absolútne rovnocenný s tým nacistickým, ktorý bol v 30-tych rokoch. Ja verím tomu, ako povedal Miňo Mazurek, príde čas keď sa aj títo ľudia postavia pred skutočne spravodlivé súdy. Keď sa budú sami zodpovedať z toho ako svojimi rozhodnutiami sa snažili pokaziť život a politický boj človeku, úprimnému vlastencovi, poslancovi Národnej rady. A zídeme sa spoločne na obrovskom ďalšom boji, oproti ktorému toto bolo iba neškodné cvičenie, za Milana Mazureka, pred Najvyšším súdom Slovenskej republiky.   

Po niekoľkých urážlivých a posmešných vetách na adresu prokurátora Tomáša Honza, Kotleba pokračoval: „Z tohto miesta chcem pozdraviť našich poľských priateľov, ktorí povedali, že ak by nebodaj došlo k pojednávaniu na Najvyššom súde v Bratislave s Milanom Mazurekom, a keby mal byť odsúdený, tak ako na Špecializovanom trestnom súde v tejto vykonštruovanej politickej veci kde obžaloba nemá jeden právny základ, ale obžaloba na Milana Mazureka je postavená na výpovedi, na nejakom posudku absolventa Sorosovej budapeštianskej univerzity, tak Poliaci vám odkazujú priatelia, že to čo sa bude diať v Bratislave, to Bratislava ešte nezažila a to čo bude pred Najvyšším súdom, tak to bude udalosť desaťročia.
A nakoniec došlo v Kotlebovom podaní aj na Otčenáš.

Nechýbalo ani vystúpenie hosťky z Česka. Olivie Žižková na plejbek „zaspievala“ Europo dýchej a zopár Rolinsoviek, zahopsala po korbe nákladného auta a mala „odrobené.“ Uvidíme čo na to SOZA, inokedy taká aktívna aj v prípade ľudovej veselice v Lopašove. Ale ešte v predvečer vystúpenia si Olívia posedela v bare s „Pitbullem,“ z ktorého sa vykľul krajský predseda a poslanec ĽSNS, Ján Mora.

V urážkach prokurátora Honza „z ktorého si netreba robiť srandu,“ lebo keď videl „ako vyzerá pochopil, že jeho život už potrestal dosť,“ pokračoval Michal Buchta, odborník na výchovu mládeže, predaj kníh z nazi vydavateľstva Guidemedia, chemtraills a piesok zo Sahary a okresný predseda ĽSNS z Ružomberka. Vraj „samozrejme odporučím mu nejaké psychologické vyšetrenie.“ Zmienil sa o tom, že „v rovnaký deň ako mal Mazurek pojednávanie vykopli dvere Tiborovi Rostásovi a rozkaz na to dal Tomáš Honz, ktorý zastavil aj trestné stíhanie voči Arpádovi Soltészovi.“ A posmech si robil aj z iniciatívy aktivistov z „Nie v našom meste.“

Po krátkej prestávke vyplnenej pesničkami „národného skladateľa“ Ondreja Ďuricu, predtým frontmana neonacistickej kapely Biely odpor, informoval Kotleba, že „kvôli nejakým slniečkárom, ktorí si rezervovali celú Skuteckého ulicu“ auto presunú na základe dohody s krajským šéfom PZ Štefanom Šurkom, s ktorým ako povedal Kotleba „si podal ruku čo pre neho veľa znamená,“ ku plotu pri Krajskom súde. Kotleba informoval, že „prokurátor Honz pri štátnej hymne pozeral do zeme“ a z toho vyvodil viac pozoruhodných uzáverov ako päťkorunová pouličná veštica Araňa z dlane naivného kunčafta. Poďakoval aj „chlapcom a dievčatám z Evanjelického gymnázia za podporu.“ Časť študentov totiž údajne v oknách tlieskala a skandovala jeho meno.

Po ňom sa ujal slova Marián Mišún, poverený vedením okresnej organizáce ĽSNS v Púchove, známy svojou náklonnosťou k národnému socializmu a návrhom zriadiť pracovné tábory. Na úvod sa vo svojom mene a v mene ĽSNS verbálne dištancoval od rasizmu a následne povedal: „Vážime si všetkých slušných pracujúcich cigánov. Ale zároveň treba povedať, že práve medzi cigánmi sú dnes bohužiaľ vo veľkej miere práve tí asociálni cigánski paraziti, ktorí sú skutočne neprispôsobiví a ktorých treba už konečne radikálne riešiť! … Popritom nezabúdajme na to, že Slovensko je ohrozované týmito asociálmi. Slovensko populačne vymiera. Mladí ľudia sa boja mať deti… Naproti tomu sa vo veľkom skutočne rozmnožujú tí asociálni cigánski paraziti.“ Mišún má obavy, že „o rok sa budeme báť povedať, že černoch je čierny a pôvodný Európan je biely. Budeme sa možno báť povedať, že homosexuáli, zoofili, pedofili sú nechutní odporní úchyláci… Aby nás skutočne nezavreli do basy.

Vandas v druhom vstupe hovoril o šarii a že nedopustíme aby sme boli islamizovaní. Aj o smrtiacom tlaku  Európskej únie, a že ak chceme prežiť, musia tu byť silné národné štáty a iba tak sa ubránime imigrantským parazitom, ktorých sem dovážajú. Ale verí, že pod vedením ĽSNS Slovensko zvíťazí. Nádejný prezident, premiér a Vodca, Marián Kotleba, stojaci vedľa v štátnickom postoji, sa pritom hrdo usmieval popod riedke fúziky.

Správu zo súdnej siene podal podpredseda strany Milan Uhrík. Povedal, že ako svedok bol vypočutý aj „slušný cigán“ a hovoril o celkovom priebehu pojednávania.

Prítomným sa ešte prihovoril Jozef Mihalčin, okresný predseda z Vranova nad Topľou a kandidát kotlebovcov na župana v Prešovskom kraji, ktorý svojim šomravým, monotónnym príhovorom prítomných príliš nenadchol.

Repete si dal aj Ján Mikovčák, ktorý hovoril o zásahu „zločineckej organizácie NATO“ v bývalej Juhoslávii a o „zradcoch Slovenska, ktorí dnes súdia Milana Mazureka.“ Celý záznam z protestu si môžete pozrieť tu.

Ešte raz zahopkala a zanôtila z plejbeku Olívia Žišková.

Po vynesení rozsudku sa prítomnným na záver prihovoril Milan Mazurek: „Drahé sestry, drahí bratia, spolubojovníčky, spolubojovníci! Toho, čoho sme dnes boli svedkami by si nedovolil hádam nikto okrem komunistických prokurátorov v 50-tych rokoch, keď už dopredu bolo jasné kto je vinný a rozhodovalo sa len o tom na aký veľký trest pôjde. Či na smrť, alebo na doživotie niekam na Sibír, pretože to čo predviedol dnes pán sudca Igor Králik je najväčšia hanba slovenskej justície akú som mal možnosť vidieť. Dve sekundy po prečítaní mojej záverečnej reči vytiahol kompletne napísaný rozsudok. To znamená ten rozsudok mal pripravený dávno a mal ho pripravený niekde úplne inde. A teraz premýšľajme či bol nadiktovaný na americkej, alebo na izraelskej ambasáde. Každopádne je úplne bezpredmetné čo my sme tam povedali, aké dôkazy sme vytiahli. Ako veľmi by sme namietali, aké páky by sme použili. Ten rozsudok zrejme bol dopredu jasný a daný a pán sudca ho mal už vopred napísaný. To znamená dnes, jasne to máte perom podpísané sudcom Igorom Králikom, že Slovensko je fašistický štát. (piskot, výkriky fuj, fašistický štát)

Ľutujem policajtov, ktorí tu stoja, že slúžia takémuto odpornému zločineckému režimu, kde sa nehľadí na slobodu slova, na demokraciu a kde sú ľudia za svoj názor, za svoj názor, s ktorým súhlasí každý jeden z tých policajtov, posielaní do väzenia, alebo zbavovaní mandátu poslanca Národnej rady, ktorý nemá žiadny Igor Králik, ani Tomáško Honz pekne učesaný, ale dali mu ho ľudia, občania Slovenskej republiky v demokratických voľbách. To je niečo čoho sa práve Tomáš Honz a Igor Králik boja najviac. Demokracie, slobody slova a ľudských práv. Naozaj dnes ste videli fašistický režim v praxi. Fašistický režim, ktorý šliape na základné slobody. Na slobodu slova, na slobodu vyjadrovania, na slobodu myslenia a je len na nás či vydržíme, či sa nevzdáme a či sa tomuto režimu postavíme.

A viete čo je najsmutnejšie? Že práve pred týmto pojednávaním sa na druhej strane našla skupinka ľudí označená tými odznačikmi „Za slušné Slovensko.“ A čo robili? Protestovali za to, aby bol človek poslaný do väzenia za svoj názor. (Fúúúj!) Toto je slušné Slovensko? (Fúúúj!) Takíto fašisti nám idú kázať o demokracii, o slobode slova? A viete čo je na tom úplne najlepšie? Že ten Tomáško Honz sa odvolal, pretože polročné väzenie, päťtisícový trest a strata mandátu poslanca Národnej rady je preňho príliš málo (fuj, hovädo, fúúúj, hvädo) Zapamätajte si tieto dve mená. Tomáš Honz a Igor Králik. Zapamätajte si aj Maxa Steuera a všetkých ostatných, pretože toto čo predviedli týmto pojednávaním, celým týmto zaujatým a dopredu rozhodnutým konaním, nebolo nič iné ako politické procesy v 50-tych rokoch. A ja verím, že raz sa sloboda prinavráti. Že raz sa prinavráti spravodlivosť a na tej lavici kde som sedel, budú sedieť títo ľudia. (prejavy súhlasu)

Mazurek dal priechod emóciám aj na svojom profile v dvoch statusoch. Píše o „zločineckom režime“ a o sudcovi: „Pán sudca svojim rozhodnutím a spôsobom, akým ho vykonal zhanobil celé povolanie, pričom utvrdil každého správneho Slováka, že väčšina osadenstva špecializovaných súdov sú len politické bábky určené na perzekúciu názorových oponentov.“ Tiež sa zastrája: „Príde však doba, kedy sa celá táto situácia otočí a na lavici obžalovaných budú sedieť tí, ktorí dnes zneužívajú svoje postavenie verejných činiteľov, aby trestali, ponižovali a zatvárali svojich oponentov. A verím, že to nebude trvať tak dlho, ako si politické figúrky v kreslách prokurátorov a sudcov myslia.

Následne udalosť okomentoval na svojom profile Milan Uhrík podľa ktorého „Politický proces bol brutálny. Ako za boľševikov.“ A zastrájal sa: „Raz príde deň, keď budú všetci, čo sa podieľajú na novodobých spolitizovaných procesoch postavení pred sravodlivý súd a budú poslaní do temnej minulosti spolu s boľševickými politickými prokurátormi a sudcami z 50. rokov.

V komentároch, ako obvykle, predviedli Uhríkovi spolupartajníci a priatelia v praxi, že Kotlebova ĽSNS nemá z rasizmom, a zvlášť s antisemitizmom, naozaj nič spoločné. Prispeli Miroslav Ovečka, Imrich Šoltés, Slavomír Ficek, Jan Novak, Srsen CihacIvan Wadinger. Reč bola o „nosatých, o predkožkách, o obrezaných, o fašistických ku.vách, o sionistických sviniach, priteplenom narkomanovi a sorosových dietkach.“ A Erik Vlk z Košíc by si rád udrel.

Svojskú skúsenosť s podaním trestného oznámenia, týkajúceho sa minuloročného pochodu kolebovcov v Huncovciach, opísal administrátor stránky „STOP ĽSNS,“ takto:

Pár vecí, aby sa nezabudlo o koho vlastne ide a kto je predstavovaný ako úbohá obeť, ako vzor slušnosti a nádej Slovenska bez akejkoľvek poškvrny. O Milana Mazureka, známeho výtržníka, ktorý nepríčetne reval na moslimskú rodinu s malými deťmi pred bratislavskou Hlavnou stanicou: „Je.em vášho Alaha!

O Mazureka, ktorý sa o Rómoch vyjadroval ako o degenerovaných špinavých parazitoch a incestných zaostalých poloopiciach, s ktorými po voľbách urobia poriadky.

O Mazureka, ktorý sa fotografuje s Vlastimilom Pechancom, odsúdeným za vraždu s rasovým motívom.

A o Mazureka, ktorý pevne podopiera kresťanský pilier Kotlebovej strany tým, že 15.2.2011 vystúpil z rímsko-katolíckej cirkvi.

Možno mnohí poznajú príbeh tejto odvážnej ženy. Danute Danielsson, ktorá počas pochodu neonacistov 13. apríla 1985 vo švédskom meste Växjö udrela jedného z pochodujúcich náckov kabelkou, postavili sochu. Rozmýšľam, komu ju postavia v Banskej Bystrici? Tipujem, že vedenie mesta, mestskej a štátnej polície, ani vedenie Evanjelického gymnázia pred ktorým vystrájali kotlebovci, to nebude. Alebo sa mýlim?

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.