Denník N

Nevystihuje aj toto IQ našich vládnucich politikov?

Čo je politika, ak nie služba štátu? Iné služby vieme reklamovať hneď, ale reklamovať túto štátnu politickú službu môžeme obyčajne len  1 x za 4 roky. Tým, že je politika službou štátu, tak má slúžiť štátu a jej všetkým občanom. Ale pozor, každá služba, aj tá politická služba má svoje IQ. Čím je politika v štáte inteligentnejšia, tým ju robia inteligentnejší politici, a tým je služba štátu lepšia. Preto otázka znie: Keď sú naše štátne služby tak slabé, že tu málo čo funguje, tak aké je potom politické IQ?

Nestačí mať len IQ mobily,  IQ autá, IQ domy, treba mať aj  IQ politiku

Kupujeme si IQ mobily,  IQ chladničky, IQ autá, IQ domy, atď., atď.,… lebo vieme, že všetko to nám dokáže zlepšiť a skvalitniť náš život. Len IQ výrobky a IQ služby nám šetria čas, šetria nám naše peniaze, chránia nám naše zdravie i životy. Naopak hlúpe tovary a služby nám život sťažujú, lebo nefungujú, a my strácame nielen svoj čas, ale aj svoje peniaze.

Prečo potom takéto IQ služby nepožadujeme aj od našich politikov? Predstavte si priatelia, že by sme nemali len IQ mobily,  IQ chladničky, IQ autá, IQ domy, atď., atď.,… ale mali by sme tu aj IQ politiku a fungujúcu štátnu službu. Predstavte si priatelia, že zdravotníctvo, školstvo, polícia, súdy, a iné štátne služby by na Slovensku naozaj fungovali tak, ako by mali. V uliciach by neboli žiadne protesty, a aj obyčajní občania by si život pri týchto štátnych službách naozaj užívali. Viete si predstaviť, akoby sa nám tu za IQ politikov, a ich IQ politiky dobre a komfortne pri takto fungujúcich štátnych službách žilo? Tak prečo nie sme nároční, a nechceme a nepožadujeme aj IQ politiku?

 IQ politika

Čo je „IQ politika“? IQ politika je nový pojem, ktorý sa dá zadefinovať ako politika, ktorá väčšine občanov cez IQ zákony a IQ politikov slúži, a nie väčšine občanom robí problémy. IQ politika je služba štátu, v ktorom všetky štátne služby v štáte naozaj perfektne fungujú. Podmienkou IQ politiky je však „3M“ – Moc Múdrym Morálnym. Bez tejto podmienky sa však IQ politiky, a takých štátnych služieb  na Slovensku nikdy nedožijeme.

Aké asi IQ dosahujú naši politici pri moci? Stačí, že si zodpovedáte tieto otázky: Slúži nám politika, za ktorej je tu nadmerná byrokracia a šikanovanie občanov pre zlé zákony? Slúži nám politika, za ktorej tu vznikajú neustále nové a nové politické kauzy, ktoré okrádajú nás občanov a Slovensko o milióny? Slúži nám politika, za ktorej je tu v štáte veľká korupcia? Slúži nám politika, za ktorej je tu v štáte veľký klientelizmus? Stačí nám občanom takáto nekvalitná IQ politika?  Za čo berú tie vysoké politické platy? Aby nám občanom politici svojou politikou slúžili, alebo aby nám a Slovensku rôznymi politickými kauzami škodili?

 Vyháňala by IQ politika a fungujúce štátne služby ľudí protestovať do ulíc?

Keby tu na Slovensku štátne služby naozaj kvalitne fungovali, tak vám garantujem, že v uliciach by neboli žiadne protesty. Kto by predsa išiel protestovať proti  skvelému zdravotníctvu, školstvu, polícii, súdnictvu, a iným štátnym službám? Kto by išiel protestovať keby sa tu v kauzách neklamalo a nekradlo? Kto by išiel protestovať keby tu nebola korupcia? Kto by išiel protestovať keby tu nebol klientelizmus? Nikto. Má  naša politika vysoké IQ, keď novinárom, ktorí chránia záujmy občanov a štátu  niektorí politici nadávajú do idiotov? Aké je IQ našej politiky? IQ našej politiky je len také, aké je  IQ našich politikov pri moci.

Nemali by byť za kvalitné politické platy poskytované aj kvalitné služby?

Ktorá služba štátu tu vlastne dobre a kvalitne funguje??? Nie je tu  dnes len politický bodrel, v ktorom sa menia „nuly za nuly“, a chýba tu výrazné politické IQ? Nemal pravdu už môj otec, keď mi raz povedal: „Voly patria na pole, a nie do parlamentu.“Nedáva mu aj tá dnešná politika plná politických káuz za pravdu? Myslíte si, že táto „nová bábkohra“  niečo zmení, a už tu nebudú nové korupčné odhalenia, nové kauzy, a všetky štátne služby začnú odrazu fungovať?

Matematický vzorec a parlament

V knihe: „Nezabudnime…existujú“ som napísal: „Dá sa vôbec použiť matematický vzorec na tak neistú, a stále inú politiku? Po mojich osobných skúsenostiach v  parlamente môžem potvrdiť, že medzi matematickým vzorcom a parlamentom existuje priama analógia. V matematike platí univerzálne pravidlo, ktoré znie takto: Keď do toho istého vzorca dosadíme tie isté čísla, dostaneme ten istý výsledok! Tento istý princíp a teda to isté pravidlo však platí nielen v  matematike, ale aj v  politike a znie takto: Keď do toho istého parlamentu dosadíme tých istých politikov, dostaneme ten istý výsledok! … Iné čísla nám vždy dajú iné výsledky.“

Službu štátu si „kupujeme“ vo voľbách

 Prečo? Keď si do parlamentu navolíme „politické nuly“, tak potom nemôžete chcieť od „politických núl“ požadovať kvalitné štátne služby a čakať, že tu začne odrazu všetko fungovať. Naopak, namiesto kvalitných štátnych služieb, ktoré majú uľahčovať život občanom tu bude profitovať korupcia, klientelizmus a nekončiace sa politické kauzy.  To, že slabo fungujúce štátne služby ľudia odmietajú potvrdzujú plné námestia. Nie sú tieto protesty jasným dôkazom zle fungujúceho štátu? Nie sú tieto protesty jasným dôkazom toho, že vládny zlepenec je zlou alternatívou pre Slovensko? Môžu byť medializovaná korupcia, klientelizmus, a stále nové, a nové kauzy dobrou alternatívou pre Slovensko?

Nepísal aj Kuciak  o zlých službách, a zlom fungujúcom štáte?

 Neboli Ján a Martina obeťami zle spravovanej krajiny a zlej služby? Ľudia hľadajú dobrú alternatívu, a tou je pre celé Slovensko len  IQ politika, ktorá jediná dokáže poskytnúť naozaj fungujúce štátne služby pre všetkých svojich občanov a nielen pre vyvolených. Až po IQ politike sa tak dožijeme toho, že slovo politik a politika prestane byť na Slovensku nadávkou. Akého IQ politika si zvolíš, taká bude aj IQ politika Slovenska. Bez IQ politiky sa preto Slovensko nikdy nedožije kvalitných štátnych služieb, zníženej byrokracie, zníženej korupcie, či menej káuz. Všetky známe kauzy, i tie, o ktorých písal Kuciak, i tie čo nás ešte len čakajú, nie sú jasným dôkazom zle spravovaného štátu?

Preto priatelia demokracie, mať  IQ mobil, IQ auto, IQ dom nestačí, treba mať aj IQ politiku, ktorá jediná dokáže svojim všetkým občanom poskytnúť kvalitné štátne služby. Bez IQ politiky tu nikdy nebude slušné Slovensko. Bez „3M“  sa Slovensko IQ politiky nikdy nedožije…

P.S. Požadujme preto od politikov IQ politiku. Čím nás bude viac, tým sa skôr dožijeme IQ politiky. Ďakujem vám, za šírenie a podporu tohto blogu, lebo určite aj vy si za svoje dane zaslúžite vyššiu IQ politiku, a služby tohto štátu.

 

Teraz najčítanejšie