Denník N

Varíme s Medveďmi – Krúpoto

Na trhu je v súčasnosti veľký výber krúp. Vyrábajú sa najčastejšie z jačmeňa a to obrusovaním zŕn v troch rôznych veľkostiach. V poslednej dobe sa na trhu objavujú aj ovsené a hlavne špaldové krúpy. Ich výhody v stravovaní sú zrejmé. Sú ľahké, výborne stráviteľné, znižujú cholesterol, prečisťujú tráviaci trakt, majú jednoduchú úpravu naslano a aj nasladko.

Mimochodom skúsili ste niekedy napríklad krúpy s tvarohom? Na sladko i na slano? Alebo s bryndzou? Určite skúste. V oboch prípadoch stačí krúpy dobre premyť, uvariť vo väčšom množstve vody a zmiešať s tvarohom či bryndzou. A keď chcete, aby sa trochu viac kĺzali dole hrdlom (skoro som napísal gágorom…:)), kydnite si navrch trochu bieleho jogurtu, masla, alebo (keď sa nik nedíva) kyslej smotany.

No a tak ako sú čím ďalej tým častejšie populárne aj iné ako ryžové rizotá, napríklad tarhoňoto, či jedlá z kuskusu, alebo bulguru na podobnom základe ako rizoto, je stále populárnejšie aj krupoto.

Nech už robíte akúkoľvek odnož rizota, pamätajte, že priama tepelná úprava ryže na spôsob talianskeho rizota či španielskej paelly, teda súbežným varom v ostatných ingredienciách s prilevaním vody, či bujónu sú skvelé a chutné varianty, ale úplne nevhodné na prihrievanie. Keď necháte jedlo vychladnúť a nespotrebujete ho čerstvé, veľmi často sa vám premení na nechutnú ‚rozblemtanú‘ beztvarú masu. Na prihrievanie, napríklad do práce je dobré rizoto aj všetky jeho odnože robiť tak, že uvarenú ryžu, tarhoňu či krúpy dodatočne zmiešame s ostatnými už uvarenými ingredienciami. Výnimku tvorí iba bulgur. Ten môžete rovno zavariť na záver varenia a dolievať vodu.

Dnes to teda bude krupoto zo špaldových krúp s morčacím mäsom a kopou koreňovej zeleniny. Potrebujeme špaldové krúpy, mrkvu, kaleráb a petržlen, cuketu, morčacie stehno, pór, alebo cibuľu a cesnak. Máme zakázané čierne korenie, takže my nie, ale vy ak môžete, áno :), ďalej sme použili provensálky a trochu rímskeho kmínu.

Zoberieme jednu až dve poriadne mrkvy. Očistíme a nastrúhame nahrubo. V hlbokej, najlepšie teflonovej panvici rozohrejeme trochu oleja, vsypeme do nej mrkvu, môžeme ju aj prikryť na chvíľu a len tak bez vody na strednom plameni ju restujeme, kým nebude hnedastá a skaramelizovaná. To dá nášmu krupotu super chuť a aj farbu.

Následne pridáme nasekanú cibuľu (kto môže rajčiny, papriky a tak ďalej…) a po prehriatí na kolieska nakrájanú cuketu, mäso, cesnak, bylinky a kto solí, tak aj soľ.

Dobre podlejeme vodou, alebo ešte lepšie zeleninovým vývarom a dusíme prikryté do úplného zmäknutia mäsa asi hodinku.

V tom čase si očistíme a nakrájame zvyšnú zeleninu  a samostatne ju uvaríme vo vode. Špaldové krúpy uvariť je úplne jednoduché a ešte to trvá asi dvadsaťpäť minúť, čo je výrazne menej, ako pri jačmenných.

Keď vám mäso s cuketou a mrkvou zmäkne, odokryjeme panvicu a necháme tekutinu odpariť. Vidíte, urobil som ryhu varechou.

Treba to urobiť poctivo. Prečo? Lebo keď zmiešate podusené mäso so zeleninou a s uvarenými krúpami, dosiahnete ideálnu konzistenciu. Krupoto bude šťavnaté a pritom nebude riedke. A to je aj cesta k dobrému rizotu. Musí okrem ryže obsahovať šťavnatú podusenú časť a potom tuhšiu uvarenú zložku. A je úplne jedno či to bude len zeleninové rizoto, krupoto, tarhoňoto… alebo s mäsom. proste podusená a zredukovaná zložka, plus uvarená či surová zelenina a krúpy, tarhoňa či ryža taktiež uvarené.

Toto je tajomstvo výborného pokrmu so správnou konzistenciou a šťavnatosťou, ktorý sa po zohriatí nebude meniť na betón, či naopak nevábnu kašu…

Dobrú chuť od Medveďov. :)

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.