Denník N

Šéfka rozhlasových správ RTVS chcela film o pôrodoch zastaviť vyhrážkami, dodnes o ňom klame

ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR/AP
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP

„Novinár by mal byť etický a principiálny človek,” tvrdí v rozhovore pre Denník N Petra Stano Maťašovská, bývalá hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave a dnes vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva RTVS. Má pravdu. Otázkou ostáva, či môže novinárov vo verejnoprávnom médiu viesť človek, ktorý na etické a profesionálne princípy už dávno zabudol.

FOTO: Before I Met You/Medzi nami

S Petrou Stano Maťašovskou som sa zoznámila pred dvomi rokmi, keď nám ako hovorkyňa vydala povolenie nakrúcať v pôrodniciach Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Po uverejnení traileru sa však pani Maťašovská snažila distribúciu nášho diplomového filmu Medzi nami zablokovať.

Zmena pracoviska

Kvôli vyhrážkam niektorých lekárov a hovorkyne UNB bol náš film od januára 2017 verejnosti nedostupný, odmietať sme museli pozvania na zahraničné festivaly aj vzdelávacie projekcie. Talianska produkcia – medzinárodná dokumentárna škola ZeLiG – sa obávala súdnych procesov, ktoré by mohli byť pre danú školu likvidačné.

Po dôkladnej právnej analýze sa film dočkal slovenskej premiéry až o deväť mesiacov neskôr. V októbri 2017 ho uviedol Filmový festival Jeden svet. Medzitým Stano Maťašovská zmenila zamestnanie. Už nebola hovorkyňou štátnej nemocnice, stala sa vedúcou odboru rozhlasového spravodajstva ako súčasť nového manažmentu generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka. A v novej práci sa snažila ovplyvniť novinárov a novinárky, ktoré o filme informovali.

Pôvodne som mala v úmysle sústrediť sa na našu filmársku prácu a nepríjemné skúsenosti s pani Maťašovskou verejne neriešiť. Dnes je však v stávke ďaleko viac než pred rokom. Už nejde len o náš film, ale aj o budúcnosť verejnoprávneho rozhlasu ako takého. Nezávislé médiá sú jednou z podmienok slobodnej, demokratickej krajiny.

Medzi nami neostalo medzi nami

Deň, kedy sme film Medzi nami predstavili na Slovensku, si pamätám presne. Na tlačovú konferenciu prišli 12. októbra 2017 redaktorky a redaktori z RTVS aj z Markízy, z rôznych rozhlasových staníc aj z najdôležitejších denníkov. Na ich otázky sme spolu s prizvanými expertkami trpezlivo odpovedali niekoľko hodín.

Neskôr mi však niektoré novinárky znovu zavolali a chceli si overiť informácie, ktoré vo verejnom priestore nikdy nezazneli. Navyše boli nepravdivé. Pýtali sa napríklad, prečo vo filme hovoria ženy, ktoré v UNB nikdy nerodili. Keď som sa čudovala, odkiaľ sa tieto klamstvá vzali, viaceré redaktorky z rôznych televízií priznali, že ich Petra Stano Maťašovská kontaktovala a podsúvala im svoju verziu udalostí.

Svoj konflikt záujmov opisuje Maťašovská aj sama v rozhovore pre Denník N. Na otázku, ako ho má vyriešený, odpovedá: Okrem toho, že to mám vyriešené sama v sebe, tak to rieši aj štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ktorý hovorí o možnom konflikte záujmov. Ja som si ho uplatnila raz, práve vtedy, keď sa medializoval dokument o pôrodoch, a tak nikto, kto na tejto téme pracoval, so mnou neprišiel do kontaktu.”

A to je ďalšia lož.

Po tlačovej konferencii UNB (kde nemocnica prevetrala moju aj dcérinu zdravotnú dokumentáciu) uverejnil ďalšie nepresné a nepravdivé informácie o filme aj redaktor Rádiožurnálu Erik Potocký, Maťašovskej priamy podriadený. K filmu sa vyjadrovali traja prednostovia bratislavských pôrodníc, náš štáb žiaden priestor nedostal. Celú reportáž z 18. októbra 2017 si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko (od 14:45). 

Redaktora Potockého a jeho nadriadených (vrátane Stano Maťašovskej) sme oficiálne požiadali o opravu. Bez odpovede. Celú žiadosť si môžete prečítať tu

Prepáčte, musíme vás zrušiť

Prinajmenšom zvláštne boli aj ďalšie skúsenosti so Slovenským rozhlasom. V čase celospoločenskej diskusie o pôrodoch, ktorú otvoril náš film, nedalo verejnoprávne médium priestor ani tvorkyniam filmu, ani iným expertom iba lekárom. Niekoľko príkladov:

Hoci som ako režisérka dokumentu dostala pozvanie do relácie K veci (13. 10. 2017), rozhovor zrušili necelé dve hodiny pred nahrávaním so zdôvodnením, že naň nemajú priestor, hoci predtým ma redaktorka presviedčala, aby som prišla.

Reláciu s Petrom Konečným (nahratú 12. 10. 2017) Slovenský rozhlas neodvysielal, písal o tom aj denník SME

Po tlačovej konferencii UNB síce verejnoprávny rozhlas uviedol diskusnú reláciu Z prvej ruky, o pôrodníctve však hovorili iba lekári, žiadni iní experti alebo expertky. Reláciu z 19. októbra 2017 si môžete vypočuť v archíve Slovenského rozhlasu

Rozhovor s ľudskoprávnou aktivistkou Zuzanou Kriškovou a ďalšími expertkami z našej novinárskej projekcie Rádio Regina nahralo, ale neodvysielalo. Odôvodnenie znie bezdôvodne:  Dobrý deň prajem, Príspevok našej redaktorky o ‚porušovaní ľudských práv žien pri pôrode‘ som sa napokon rozhodol nezaradiť do vysielania. Takže odvysielaný nebol. S pozdravom, Juraj Červenka, Editor – Rádio Regina Západ“.

O filme Medzi nami sa teda diskutovalo jedine v relácii FILMOPOLIS_FM (28. 10. 2017) na Rádiu_FM. Redaktori pozvali aj mňa, napokon mohla o filme hovoriť iba nezávislá filmová kritička, no nik z filmového štábu.

Na základe uvedeného sa domnievame, že Slovenský rozhlas opakovane porušil svoju povinnosť vysielateľa informovať pravdivo a objektívne, a tým porušil viacero zákonov.

O prešetrenie sme požiadali Radu o vysielanie a retransmisiu (sťažnosť zamietla ako neopodstatnenú) aj Radu RTVS (od januára 2018 čakáme na odpoveď, text sťažnosti si môžete prečítať tu).

O svojom konflikte záujmov pritom informovala vedenie RTVS aj Petra Stano Maťašovská. Denníku N povedala: „Ohlásila som totiž svojim nadriadeným, že by som v tom (v medializácii filmu o pôrodoch, pozn.) nedokázala byť nad vecou.“

Nadpráca už v nemocnici

Nad vecou totiž Stano Maťašovská nedokázala byť ani ako hovorkyňa nemocnice. Hoci na nakrúcanie nášho filmu sama vydala povolenie, slovenskej premiére sa snažila zabrániť všetkými dostupnými prostriedkami.  

Našej produkcii medzinárodnej dokumentárnej škole ZeLIG adresovala aj takéto ultimátum: “Ak trailer neodstránite z internetu a z vašej webstránky do piatkového večera (o 12 hodín neskôr, pozn.) alebo sa opovážite uverejniť celý dokument, naši právnici si spravia svoju robotu.”

Email do Talianska odoslala Maťašovská v piatok 10. februára 2017 o 8:49 h. zo svojej pracovnej adresy. Bolo to mesiac predtým, ako poznala názor právneho oddelenia UNB. Navyše, hovorkyňa štátnej nemocnice nemá žiadnu právomoc podávať žaloby v mene svojho zamestnávateľa. Nie je štatutárkou, iba sprostredkovateľkou oficiálnych (!) stanovísk inštitúcie.

Svoje oficiálne vyjadrenie jej právnici nemocnice poslali až začiatkom apríla 2017. Z dokumentu sme sa neskôr dozvedeli, že akékoľvek predžalobné výzvy pokladalo Oddelenie právnych služieb UNB za kontraproduktívne a prospešné viac druhej strane ako dobrému menu UNB.

Hoci sme pani Maťašovskú o stanovisko právnikov UNB žiadali aj my, dostali sme ho až o pol roka neskôr, ako ho mala na stole ona. Konkrétne to bolo v predvečer novinárskej premiéry, keď mi zatelefonoval jeden z právnikov nemocnice. Bol prekvapený, keď sa z médií dozvedel, že sa nám nemocnica vyhráža žalobami a celé mesiace nevieme, ako to dopadne.

Dopadlo to dobre.

Dokumentárny film Medzi nami si napriek konaniu bývalej hovorkyne UNB pozreli diváčky a diváci po celom Slovensku, v Česku, v Rumunsku, v Taliansku, v Chorvátsku aj v Južnej Afrike. Turné pokračuje.

Priestor hovoriť o filme sme však v Slovenskom rozhlase nedostali dodnes.

 

Zuzana Límová, režisérka

 

 

Teraz najčítanejšie