Denník N

Príliš všetečné novinárky…

…obviňujú významného muža.

Americká spisovateľka Jane Featherová sa netají tým, že má rada spisovateľské výzvy. Zbožňuje, ak tvorí príbeh, ktorý jej sám kladie pri tvorbe prekážky, ktoré musí prekonávať. Vyberá si zaujímavé témy, situácie a komplikované postavy. V jednom prípade si zvolila začiatok dvadsiateho storočia a konflikt pôvodných zaužívaných životných stereotypov s rozkvitajúcou emancipáciou žien. Vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ vyšla Ideálna nevesta, čo je už druhý diel z jej trojdielnej série o troch akčných a podnikavých sestrách, majiteľkách novín The Mayfair Lady, v ktorých zabŕdajú do politiky – a vedú zoznamku.

Nevšedná séria ľúbostných románov sa odohráva v eduardovskom Anglicku a v období, kedy sa emancipácia ešte nenosila, boli tri sestry čosi viac ako tŕňom v oku staromódnej spoločnosti – preto si dávajú dobrý pozor, aby nikto nevedel, kto sa za novinami skrýva. O osude sestry Constance, ktorá nemyslela na vydaj, ale len na zlepšenie životných podmienok a práv pre ženy, sme čítali v knihe Ideálny starý mládenec. V druhej časti, Ideálnej neveste, na rad prišla Prudence. A nemá to ľahké. Jej sestra Constance totiž už zase zašla priďaleko. V novinách verejne obvinila dobrého priateľa ich otca grófa Barclaya zo zneužívania svojich slúžiek, ktoré, ak otehotnejú, jednoducho nezabezpečené vyženie na ulicu. Sestry to dostalo do parádneho prúseru – gróf Barclay noviny a neznámych majiteľov zažaloval za nactiutŕhanie. A tri sestry pritom nemajú ani najmenší dôkaz, ktorý by obstál na súde… Sú však tri, sú odhodlané a podnikavé, a hoci Constance je šťastne vydatá, stoja pri sebe všetky tri aj v tejto časti.

Usmial sa. „Jeden za všetkých a všetci za jedného. Akoby na uliciach Londýna znova ožili traja mušketieri.“

Sestry Duncanové sa zamerajú na významného právnika sira Gideona Malverna a za svoju hovorkyňu si vybrali Prudence. Chastity vraj nevyzerá seriózne a Constance sa nemôže predstaviť ako manželka člena parlamentu. Preto práve Prudence dostane neľahkú úlohu presvedčiť Malverna, aby sa za tri odvážne a inteligentné ženy postavil.

Ten je, pochopiteľne, ohromený ich drzosťou.

„Vy a vaše sestry asi nechápete realitu. Ženy by sa nemali púšťať do takých bojov. Toto je čisto emotívny, nepremyslený útok na osobu s cieľom uštedriť jej čo najväčšiu potupu, čo sa aj stalo. Preto si myslím, že gróf má právo na odškodné za potupu a poníženie, aké ste mu tým ohováraním spôsobili. Radil by som vám, aby ste v budúcnosti so sestrami udržali klebety len v ženských kruhoch a nedávali ich na papier.“

No ani Prudence nie je žena, ktorá by sa dala odradiť. A keďže sú na tom finančne biedne a nemajú z čoho zaplatiť drahého právnika, príde s drzým návrhom:

„Výmenou za vaše služby sa naša zoznamka podujme nájsť vám manželku a nevlastnú matku vašej dcére.“
„Čože?“ zatiahol neveriacky (Malvern, pozn. autorky článku). V tej chvíli nedokázal normálne premýšľať.
„Je to jednoduché. Pravdaže, ak vám nenájdeme vhodnú partnerku, potom platí vaša ponuka, teda osemdesiat percent z odškodného pre vás.“ Pokojne sa usmiala. „A keby sme aj prehrali, túto dohodu môžeme dodržať. Manželku vám nájdeme.“ Uvoľnila si ruky. „V takom prípade o nič neprídete.“

Veselohra intelektov, zaužívaných zvykov, predsudkov a boja proti neprávosti môže začať. Vzrušujúca, vášnivá, roztopašná. Pretože Malvern sa rozhodne dobre pobaviť. Pretože iskričky v očiach skrytých za okuliarmi ženy, ktorá sa tvári príliš prudérne, no v nestrážených chvíľach prejavuje horúci temperament, mu nedajú pokoj.

„Viete,“ povedal po chvíli sucho, hoci v očiach mu tancovali iskričky, „myslel som, že by pomohlo, keby ste zistili, aká žena mi vyhovie. Aj budúcim kandidátkam by pomohlo, keby vedeli, aký som milenec. Teraz budete informovanejšia a dokážete to zhodnotiť aj sama.“ Vystúpil z auta, otvoril jej dvere a podával jej ruku.

A na záver navyše veľkolepé súdne pojednávanie, na ktorom sa rozhodne o všetkom. O The Mayfair Lady, o Prudence, o grófovi Barclayovi a otcovi sestier Duncanových, ktorý do poslednej chvíle netuší, čo sa deje a svedčí dokonca v prospech svojho priateľa Barclaya…

Teraz najčítanejšie