Denník N

Euro to má nahnuté. Odborníci očakávajú jeho skorý pokles voči doláru

Viacero signálov naznačuje, že euro začne v blízkych týždňoch klesať voči doláru.

Niektorí obchodníci a investori začínajú rozmýšľať nad tým, či aktuálna eurová rastová vlna pomaly nespeje k svojmu koncu. Svedčia o tom viaceré parametre, pričom odborníci na investície radia predávať euro voči americkému doláru.

Výhľad pre minuloročnú najziskovejšiu menu nie je už zďaleka taký pozitívny, ako tomu bolo doteraz. V EU sa totiž objavujú známky ekonomického spomalenia, ktoré naznačujú, že expanzia už pravdepodobne zaznamenala svoj vrchol. To by mohlo znamenať, že ECB nezačne tak skoro zvyšovať úrokové sadzby a utesňovať monetárnu politiku, ako sa pôvodne predpokladalo.

Danske Bank preto posunula odhad prvého zvyšovania sadzieb až na koniec roka 2019, pričom ešte začiatkom roka očakávali rast sadzieb v lete 2019. Zároveň odporúča takticky predávať euro voči americkému doláru. Rovnaký názor má aj Neil Staines z investičnej firmy Eurizon Capital, ktorý očakáva 6 % pokles na páre EUR/USD v najbližších dvoch mesiacoch.

Sentiment investorov sa mení z výrazne býčieho na neutrálny až mierne medvedí. Euro zaznamenalo voči doláru rastovú rally o 20 % a možno aktuálne prichádza čas na korekciu. Americký dolár už začal posilňovať aj voči ostatným menám. Trh začína započítavať ďalšie tri zvyšovania sadzieb v tomto roku, výnosy na dlhopisoch rastú a prudko rastú aj medzibankové sadzby LIBOR(-OIS). K tomu ešte Fed pokračuje v predajoch dlhopisov zo svojej súvahy, a preto by sa medvedí trend na dolári mohol zastaviť a zelená bankovka by mohla začať posilňovať. Práve pár EUR/USD bol možno príliš vysoko a stále ponúka zaujímavé risk-reward pre krátke pozície.

Navyše, ekonomické čísla v EU výrazne spomaľujú a index ekonomických dát od Citigroup sa dostal na najnižšie úrovne od leta 2012. Aktuálne sa nachádza na úrovni -83, pričom rovnaký index v USA je na úrovni 33. Aj to favorizuje krátke pozície na páre EUR/USD.

Utorkové dáta z Nemecka tento obchod ďalej potvrdili, keď manažérsky prieskum ZEW pokračoval v poklese od zimných maxím. Ak by pár EUR/USD prerazil úroveň 1,2150, mohol by sa otvoriť priestor pre väčší pokles páru až smerom k 200-dňovému priemeru pri psychologickej úrovni 1,20. Už tento týždeň nás čaká ďalšia konferencia ECB a trh bude veľmi pozorne sledovať rétoriku Európskej centrálnej banky. Je pomerne reálna šanca, že po Draghiho slovách nastanú väčšie pohyby na eure a európskych akciách a dlhopisoch.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.