Denník N

Fico, Orbán a boj o život.

Prečo Fico postaví kampaň 2020 na strachu a dezinformáciách. Iné mu neostáva.

Róbert Fico, ktorý (tuším) včera na sneme strany povedal, že nekončí a má ešte v úmysle  „pobiť sa o život“, sa pomaly pripravuje na budúce parlamentné voľby. V tomto kontexte vnímam aj zmeny v RSTV – odchody novinárov dobrého renomé a nábor ľudí pochybných povestí.

Komentátori, ktorí sa tešili, že Roberta F. ulica donútila rezignovať na post premiéra, že jeho a Kaliňákovo odstúpenie je úspechom nemysliteľným pred Kuciakovou a Kušnírovej vraždou, prehliadli, že píšu o krutom politickom technológovi, ktorý kalkuluje do budúcnosti ďalej, ako sú sami ochotní pripustiť. Fico de jure premiérom nie je, tak ako Kaliňák nie je ministrom vnútra. Vzhľadom na udalosti posledných týždňov, asi len málokto pochybuje, že nimi ale de facto obaja ostali.

The Drucker manoeuvre preklenul obdobie, počas ktorého každá vlna protestov prirodzene stratí hybnosť a upokojí sa. Keď sa teraz tak stalo, ministerkou vnútra je bývalá Kaliňákova štátna tajomníčka. On sám naďalej reprezentuje štát na medzinárodných jednaniach a bol práve potvrdený za člena užšieho vedenia SMERU. Predčasné voľby sú nepravdepodobné a do tých regulárnych ostávajú dva roky. Je čas sa pomaly pripravovať.

Na Fica a na všetky spiatočnícke strany a hnutia (nielen vo východnej Európe) urobilo Orbánove suverénne víťazstvo hlboký dojem. Bol to signál, že v nereformovanej EU, ktorá len veľmi neobratne reaguje na výbuch dezinformácií v cyberpriestore, je možné spiatočníckou rétorikou dosiahnuť ústavnú väčšinu. Fico pravdaže vie, že jeho méta je oveľa nižšia. Minimum je ministerstvo vnútra, ktoré mu však v „boji o život“ zaručí prežitie.

Od SMERU, a do určitej miery aj niektorých ostatných strán, môžeme onedlho očakávať politickú mobilizáciu na báze hrubozrnných konšpirácií, tak ako to bývalý premiér predviedol, keď strašil Sorošom. Kampaň nebude ponúkať (a sľubovať) konštruktívne projekty (reformy a investície). Bude robiť to, čo robia politici keď „bojujú o život“ – bude strašiť. Imigrantmi, západným imperializmom a jeho agentmi v mimovládnom sektore, stratou národnej identity, destabilizáciou krajiny – časom, predovšetkým tým nedávnym, overené témy politickej mobilizácie vyhorených alebo, priamo e bez pretvárky, nedemokratických síl.

Je preto mimoriadne dôležité propagovať princípy kritického myslenia a informačnú gramotnosť nielen na školách, ale v širšom verejnom priestore. Výskumy ukazujú, že je to jediná účinná obrana proti tým jednotlivcom a skupinám, ktorí kvôli osobnému prospechu neváhajú uniesť štát a destabilizovať spoločnosť.

Teraz najčítanejšie