Denník N

Strana nerozhodnutých voličov

Žijeme zvláštnu dobu. Robert Fico nikam neodchádza a opozícia (tá parlamentná) sa nechystá vládnuť. Náhradou opozície je dnes ulica (námestia). Dnes, keď kapitán v zálohe rozhoduje o osudoch generálov a zobchodoval vplyv v armáde za prísľub udržania koalície a SMER by očividne rád uvítal konštruktívneho partnera do koalície budúcej, sa po dnešnom prieskume agentúry AKO rysuje ďalší budúci konflikt v politickej aréne. Strana Orbána z Priemyselnej je na dvojnásobku preferencií štvorčlennej sro-čky, s tendenciou nárastu rozdielu v prospech neobyčajnej družiny zo zeleného domu. 10% by mohla byť hranica, kedy môže Igor celkom neprogresívne vytiahnuť svoj atómový kufrík (plný nahrávok), striekačky s novičokom (?), kartónovú (terakotovú) armádu stratených voličov a zaútočiť na solidárnych verbálnymi dronmi v plnej ničivej sile …

Naposledy som napísal, že najpodstatnejším číslom z prieskumov preferencií politických strán je 40% nerozhodnutých voličov. Ich počet neklesá, naopak rastie. A neoficiálne si to namieril smerom k 50-ke. Ak má dnes niekto o nejaké to percento viac, môže to byť aj preto, že podiel jeho elektorátu (relatívne) narástol. Vďaka nerozhodnutým. Na druhej strane, ak niekto klesol, tak mohol v skutočnosti klesnúť o čosi viac, ako priznávajú (relatívne) čísla. Najsilnejšou stranou by dnes bola Strana nerozhodnutých voličov. Možno aj s ústavnou väčšinou v parlamente.

Dnes je povolené útočiť do úrovne Veľkého Slavkova, pretože to sťahuje Matečnú a limituje Kisku. Najmä ak si grófka z Východu pozastavila členstvo. A mlčiaci HÍD sa potichučky chystá na obdobie po parlamentných voľbách. Kapitán Andrej zatiaľ vajatá, či má ísť na medvede na východ alebo nosiť medvede do Bundestagu.

A skôr než sa začneme naplno trápiť otázkou, či čínske peniaze nahradia tie európske po výpadku eurofondov (akože v prospech európskeho juhu), sústreďme sa radšej na 8,6%-ný obchodný prebytok Nemecka. A na jeho (bavorský) investičný potenciál. Ak dnes vláda počúva na chvály (ozveny), že sa nám darí, tak je to aj vďaka tomu, že sa darí Nemcom (a nemeckému juhu obzvlášť).

Myslím, že na tomtom by sa mohla koalícia, opozícia aj ulica unisono zhodnúť …?

Teraz najčítanejšie