Denník N

Puzzle

Déjà vu

Fico sa aktuálne pokúša vyskladať puzzle z takýchto kamienkov:

  • Slovenská republika bude onedlho čeliť najvýraznejšiemu starnutiu populácie v rámci EÚ, čo znamená aj väčší tlak na zvyšovanie výdavkov rozpočtu verejnej správy. Dôchodcov na Slovensku pribúda a pracujúcich (a tak aj finančných zdrojov) ubúda,
  • nároky na zdravotníctvo teda stúpajú, ale z každodennej skúsenosti vieme, že kvalita služieb slovenského zdravotníctva akosi nerastie,
  • so zmenou demografickej situácie súvisí aj (skôr neutešená) kvalita vzdelávacieho systému, ktorý neprodukuje práve to, čo prax požaduje,
  • čo sa týka moderných trendov v oblasti automatizácie, robotizácie, využitia umelej inteligencie, Slovensko patrí medzi najohrozenejšie krajiny EU (aj kvôli zastaranej štruktúre ekonomiky a absencii ekonomických reforiem),
  • mladí ľudia zo Slovenska utekajú,
  • korupcia, vražda Ján Kuciaka a zmena vlády sú najväčšími problémami na Slovensku, hovorí prieskum agentúry Median pre Yale University, podobné výsledky o probléme korupcie na Slovensku priniesli prieskumy Transparency International aj Ernst &Young –takto teda vyzerá “politická stabilita a istoty“ v praxi,
  • volebné preferencie Smeru klesajú,
  • Fico tlačí na zvyšovanie minimálnej mzdy,
  • „nová“ vláda chystá nový sociálny balík za cca 600 milión eur,
  • a pritom sa ešte stále tvári, že platí sľub znížiť deficit na nulu do roku 2020.

Kde je ten matematický génius, ktorý z týchto faktov dokáže vyskladať zmysluplný, konzistentný obrázok, berúc do úvahy aj fakt, že to všetko bude musieť niekto raz  aj zaplatiť, pretože niektorí už pochopili, že „There is no free lunch“ – neexistuje obed zadarmo, iba vlaky (a autobusy sú už na ceste).

Každý kto bude proti nárastu na minimálne 500 eur je proti ľudom, ktorí na Slovensku poctivo pracujú“, usilovne pritakáva Pellegrini. Veru, tak, a platí aj „Kto stojí na chodníku, nemiluje republiku“–  ako prízvukuje minulosť našich vtedajších šťastných zajtrajškov. „Rozmýšľajte súdruhovia …, ale rovnako!“ O tom, ako poctivo pracujú niektorí členovia Smeru by vedeli dlhšie rozprávať napr. farmári na východnom Slovensku. A spravodlivosť stále mlčí, nie preto, že je slepá, ale že je aj nemohúca a zároveň dochádza ku kanibalizácii ducha celého právneho systému.

Sociálne cítiaci Smer na post ministra vnútra navrhol pravú ruku. To je tiež súčasť sociálneho balíka? Najdôležitejším kvalifikačným kritériom je opäť stranícka príslušnosť. Esencia arogancie, vyškierajú sa ľuďom do tváre.

O Vasiľovi Biľakovi sa kedysi hovorilo, že majster odborného výcviku mu do výučného listu napísal: „Na saká nepúšťať!“ Smer využil túto medzeru v historickom odkaze V. Biľaka (ktorý spomína iba Sako) a navrhol Sakovú J.

Nezdá sa vám, že toto všetko tu už bolo? Zasa máme déja vu/dera vú pamäť? Z tohto komunistického  balíčka možno vytiahnuť aj ďalšie overené slogany, napr.: „So Širokým na čele budujeme vesele!“ – viem, to bol iný Široký (Viliam), nebudoval Váhostav, ale výsledok bol rovnako veselý.

Z tohto smeru to naozaj vyzerá ako arogantná stranícka archeológia komunistického libida moci.

Čo teraz pridajú dôchodcom, to by dôchodcovia mali čím skôr venovať svojim vnukom, pretože oni budú musieť tento účet zaplatiť, a už bez eurofondov.

Pre milovníkov kažimírových scenárov zostáva ešte nádej, že sa zopakuje kýžená božia manna z neba na putovanie po ekonomickej púšti (40 rokov bude stačiť?), ktorú za sebou štátostrana zanechá – pokiaľ teda tú mannu nerozkradnú skôr, ako dopadne na zem.

Konzervatívci si však skôr pripomenú staré anglické príslovie „You cannot have the pie and eat it too“ – Nemôžeš mať koláč aj ho zjesť. Bol to stredoveký Maimonides, ktorý k tejto téme múdro dodal: „Give a man a fish, and you feed him for a day. Teach a man to fish, and you feed him for a lifetime“ –Daj človekovi rybu a nasýtiš ho na deň, nauč ho chytať ryby a dáš mu potravu na celý život. My sme dostali eurofondy na Vedu a výskum, ktoré nám mohli priniesť „strategickú potravu“. Maimonidesa by nenapadlo, čo sa s tým dá urobiť (čo sa dá naučiť). Niektorých Slovákov áno, loviť v mútnych vodách.

Milé deti!

Spite sladko. Sladký koláčik ráno už nebude. Ráno otvoríte očká (už bude načase) a privíta vás účet.

Ak chceš popísať pravdu, prenechaj eleganciu krajčírovi, A. Einstein

 

Teraz najčítanejšie