Denník N

Situácia v RTVS je vážna. Rezníkove čistky pripomínajú mečiarizmus

Foto: Facebook/Peter Pellegrini
Foto: Facebook/Peter Pellegrini

Šéf RTVS Jaroslav Rezník sa na nič nehrá – prepúšťanie ľudí, ktorí vyslovili názor, pripomína éru, aká tu bola za Mečiara ale aj pred rokom 1989.

V RTVS sa v piatok nečakane začali čistky. Nič netušiaci štyria redaktori sa dostali na koberček k šéfke televízneho spravodajstva Hane Lyons, kde sa dozvedeli, že si môžu zbaliť veci. Po 5 či 8 rokoch v práci. Ani pri jednom nie je známy žiaden škandál, priestupok voči novinárskej etike, a nemali problém ani v práci, čo dosvedčuje aj vyhlásenie ich editora, „že absolútne stojí za prácou“ troch z nich, s ktorými spolupracuje.

Prečo odhádzajú? Preto, aby sa „vyčistila“ situácia, povedala na porade šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská, s tým, že pôjdu aj ďalší.

Odchádza Matúš David, zahraničný redaktor, ktorý neraz prekvapil kvalitne spracovanou reportážou a učí sa ďalšie jazyky, aby mu pomohli pri reportážach. Kultúrna redaktorka Jana Masárová, ktorá sa sam núkala aj v čase voľna, aby na obrazovky priniesla reportáže z rôznych kultúrnych podujatí. Žiaden prešľap za sebou nemajú odchádzajúci redaktori domáceho spravodajstva: Kristián Čekovský ani Matúš Baňovič.

Odchod ako za Husáka. Žiaden jasný dôvod neuviedla v svojom stanovisku hovorkyňa  a nedozvedeli sa ho ani redaktori. „Mne osobne uviedla šéfka TV spravodajstva Hana Lyons ako oficiálne dôvody obsahové nedostatky mojich reportáží. O aké nedostatky ide mi ale nevedela povedať. Keď som povedal, že je to od nich neprofesionálne, povedala mi aj neoficiálny dôvod nepredĺženia spolupráce – každá akcia vyvoláva reakciu,“ povedal Kristián Čekovský. Podobne chabé nejasné dôvody sa dozvedeli aj ostatní.

Rezník vyhadzuje tých, ktorí sa odvážili povedať svoj názor.

Všetci štyria boli podpísaní pod otvoreným listom, ktorý kritizuje pomery v spravodajstve, a verejne sa aj ozvali. Masárová na facebooku napísala „že sa nenechá nakŕmiť rezníkmi“. Baňovič si dovolil protirečiť  generálnemu riaditeľovi na porade. „Chceme prinášať tie najlepšie a najobjektívnejšie správy. To však bude možné len vtedy, ak nás budú viesť profesionáli. V tejto chvíli, žiaľ, už ten pocit nemám,“ napísal na facebooku Čekovský. Nedôveru vedeniu vyjadril aj štvrtý prepustený Matúš David.

Hoci v RTVS sú aj väčší rebeli ako oni, napríklad Zuzana Kovačič Hanzelová, výpoveď padla práve na nich, lebo nie sú zamestnancami. Pracovali roky na dennej báze ale len na zmluvu, RTVS s nimi každý mesiac zmluvu predlžovala, teraz ju jednoducho nepredĺžili. Mimochodom šíriteľ konšpirácií Gustav Murín má v RTVS tretiu, teraz už aj vlastnú reláciu.

Nenápadnú cenzúru zavádza Rezník od prvého momentu, keď došiel: Na čelo spravodajstva dosadil ľudí z tlačových oddelení ministerstiev, osobne chodí dozerať na chod porád, zrušil Reportérov, vyhodil Oľgu Bakovú, ktorá patrí medzi ľudí, ktorí si povedia svoj názor, verejne degradoval prácu redaktorov.

V Rezníkovom prípade to nie je novinka. Keď bol prvýkrát riaditeľom Slovenského rozhlasu, snažil sa ho prerobiť na mečiarovske rádio, po inštrukcie chodil osobne do centrály HZDS. Aj vtedy redaktori písali otvorené listy a sťažovali a na cenzúru a zásahy do spravodajstva. Rezník sa nezmenil. Tak, ako slúžil vtedy HZDS, neskôr ako šéf TASR Dankovej SNS, tak teraz robí všetko preto, aby bol spokojní tí, ktorí ho do čela RTVS dostali.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie