Denník N

Verejnoprávnosť v rukách jednotlivcov. Čo sa deje v RTVS? Ako bojovať s Rezníkom a jeho propagandistami?

Ilustračný obrázok. Zdroj: RTVS
Ilustračný obrázok. Zdroj: RTVS

Čo sa to deje v RTVS? Ako som sa rozhodol s tým bojovať? A ako môžete v tomto boji pomôcť? Na tieto otázky sa snažím odpovedať v mojom najnovšom blogu.

Tohtoročný sviatok práce trochu atypicky slávia mnohí kvalitní novinári, bez práce. Ľudia, ktorí mnohokrát dlhé roky pracovali v našej verejnoprávnej televízií boli v piatok prepúšťaní, ako na bežiacom páse. Keď o tom, ako bez akejkoľvek úcty vedenie prepúšťa svojich zamestnancov, bez udania relevantného dôvodu, informovala politická reportérka Zuzana Kovačič Hanzelová v svojom statuse za „odmenu“ dostala pokarhanie a zákaz zaoberať sa svojou tématikou, v ktorej naozaj vyniká, politikou.

Nehodlám niekoho glorifikovať, alebo robiť z niekoho mučeníka, ale povedzme si fakty: Za minulého vedenia RTVS títo ľudia posunuli inštitúciu na úplne novú úroveň. Spravodajstvo bolo najobjektívnejšie a verejnosť mala k nemu najväčšiu dôveru zo všetkých mienkotvorných médií. Posunula sa aj kvalita vysielania. Jednoducho rozhlas a televízia sa dostali na Európsku úroveň.

Bez akéhokoľvek relevantného dôvodu bolo vedenie s víziou a zjavnými výsledkami vymenené. To by možno bolo ešte ospravedlniteľné, vo všeobecnosti platí, že budovateľ je v momente svojho úspechu nahradený údržbárom. Avšak namiesto toho, aby RTVS prevzal kompetentný manažér, dostal ho politický nominant, ktorý mal ešte k tomu všetkému pochybnú minulosť a neštítil sa do médií, ktoré mal pod svojou kontrolou presadzovať propagandu a konšpirácie.

Najskôr prišlo veľké, strategické, ticho. Mnohí z nás dokonca zabudli na emóciu, ktorá sprevádzala voľbu tohoto nekompetentného človeka. Potom prišli prvé lastovičky, začali sa objavovať informácie o nátlaku vyvíjanom na reportérov, bola zrušená najúspešnejšia investigatívna relácia na Slovensku: Reportéri. Vtedy sa otvorený konflikt medzi vedením a redaktormi dostal na povrch, medzi nás bežných občanov.

Približne 60 reportérov podpísalo kritický list voči vedeniu RTVS. Reakcia sa dostavila takmer okamžite, nie v podobe diskusie, ako sa na verejnoprávne médium (vlastnené občanmi) patrí, ale zosmiešňovanie a degradovanie práce reportérov. (Samo o sebe je tragikomické, pri pomyslení na to, že ešte pred nedávnom sme mohli pána Rezníka počuť, ako hovorí, že správny šéf sa musí zastať svojich zamestnancov na verejnosti aj v prípade, že nemajú pravdu.) Avšak v piatok došlo k bezprecedentnému útoku na novinársku obec, na značku „verejnoprávne“, keď vedenie začalo s prepúšťaním kritických externistov, doslova na minútu a zo dňa na deň, bez udania dôvodu.

Dnes zisťujeme, aké je ponímanie verejnoprávnosti pána Rezníka: fakty musia byť vyvážené konšpiráciami, logika šialenstvom, odborníci bludmi, pravda je niekde uprostred, všakže?

Tento posun od kvality a relevantnosti ku konšpiráciám a vymývaniu mozgov, bude tichý a pomalý aby si ho všimlo čo najmenej ľudí, ale dôjde k nemu a dochádza k nemu aj práve v tejto chvíli. Preto odporúčam pre istotu, vzdať sa svojho práva na verejnoprávnosť, prestať sledovať RTVS a jej spravodajstvo, inak vám hrozí, že sa necháte „nachytať“. Nikto nie je odolný voči konšpiráciám a propagande! Existujú iba rôzne stupne, na ktorých im ľudia môžu podľahnúť.

Odkiaľ teda brať informácie? Priznám sa, že na túto otázku nemám dokonalú odpoveď, ale vo všeobecnosti od súkromných médií. Avšak nie nekriticky a iba z jedného zdroja, pretože súkromné, nie sú nestranné vždy, ale tým že budete pozorovať viaceré naraz a porovnávať ich reportáže.

Slovensko sa dostalo do pomerne zlej informačnej situácie, média sú v rukách  jednotlivcov a sú pod útokom. Jeho najnechutnejším prejavom bola tohtoročná vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Avšak média boli a sú pod útokom stále a to v rôznych formách. Či už sa jedná o obmedzovanie pri práci vedením, alebo vyhrážkami.

Uvedomujem si, že je potrebné s touto situáciou niečo robiť, práve preto som sa rozhodol spolu s priateľmi založiť iniciatívu, ktorá bude vzdelávať, ale aj informovať národ nestranne. Je hlúpe myslieť si, že nejaký človek by mohol byť nestranný sám o sebe, každý sme poznačený svojimi presvedčeniami a našou víziou sveta, preto máme za to, že jediný spôsob, ako dosiahnuť čo najväčšiu neutralitu je iba kombináciou veľa odlišných názorov a názorových línií. Viac o tejto myšlienke sa dozviete v našej vízii.

Preto sa teraz obraciam na Teba drahý čitateľ, ak máš chuť sa k takejto vízií pridať, napíš mi na facebook, alebo pošli email na: [email protected]. Nemusíš byť, ani odborník na politiku, stačí že máš chuť robiť viac, ako na ňu iba hundrať v krčme. Každý vie pomôcť a každá ruka je potrebná, najmä dnes keď nám uniesli naše spravodajstvo!

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.