Denník N

DPB: Koše na zástavkách sú určené iba na použité lístky…

Prekvapenie: Za problém s plnými košmi na zástavkách bratislavskej MHD si podľa dopravného podniku môžu cestujúci sami. Koše vraj slúžia iba na vyhadzovanie použitých cestovných lístkov a nie na iné odpadky.

Už roky sa čudujem, prečo sú odpadkové koše v našom hlavnom meste tak často preplnené. Chronicky sa to stáva najmä na zástavkách MHD.

MAG1
Zdroj: odkazprestarostu.sk

Dôvodov môže byť viacero. Od pomeru veľkého množstva ľudí, čo sa na zástavkách premelie k malej kapacite košov (sú tu ešte z časov, keď sa nápoje nepredávali v PET flašiach a dnes jedna pollitrovka zablokuje celý otvor), až po ich málo časté a občas laxné vyprázdňovanie. To som zažil na vlastné oči, keď pracovník súkromnej firmy A.S.A. iba pribrzdil multikáru, pohľadom usúdil, že kôš vzdialený 3 metre je prázdny a dupol na plyn. Jeho röntgenové oči, žiaľ, asi nefungovali, kôš bol samozrejme z polovice naplnený. To iba odpadky z neho ešte nevyliezali.

Koše sú pomerne častým problémom, na ktorý ľudia poukazujú. Presvedčiť sa môžete tu. Človeku by napadlo, že mesto zainvestuje do lepších (väčších) nádob a optimalizuje ich vyprázdňovanie. Zabudnite. Príkladom je nedávna odpoveď dopravného podniku, ktorý na stránkach Odkaz pre starostu takto reagoval na podnet ohľadom chýbajúceho odpadkového koša na jednej zo zástavok.

Áno, čítate správne. Koše na zástavkách sú určené iba na použité lístky. Koše na komunálny odpad nech pekne zabezpečuje magistrát a mestské časti. A ak budete nespratní, DPB otvor na košoch zmenší na veľkosť cestovného lístka. Tie banánové šupky, papiere z bagety a osoplené vreckovky si pekne noste domov!

Odpoveď DPB hovorí veľa o tom akým neskutočným bordelom je toto mesto. A to nie len odpadkovým, ale hlavne byrokratickým. Dopravný podnik Bratislava je 100% vlastnený mestom. Teda nami, Bratislavčanmi. Daňovým poplatníkom je jedno, kto aké koše spravuje. Veď to ide z jedného komunálneho mešca. Konečne som pochopil, prečo zamestnanci A.S.A. zbierajú papieriky a cigaretové špaky iba priamo na zastávke, ale za ňou už nie. Preto, že si ju najalo DPB a to je zodpovedné iba za zastávku. Ani o centimeter viac. Tam nech si to pozbiera firma, ktorú si najme magistrát alebo mestská časť. To, že je to úplnou náhodou tá istá firma, je už druhoradé.

Na záver prinášam niekoľko fotiek z „Odkaz pre starostu“ a môjho mobilu. Vyberte si, či na pobavenie, alebo na zaplakanie.

Teraz najčítanejšie

Igor Polakovič

Venujem sa pomoci neziskovkám v oblasti komunikácie a fundraisingu. Pracujem v oblasti ochrany zvierat. Cestujem, všímam si verejný priestor a ľudskú (ne)šikovnosť. Od konca roka 2018 som v Mestskom zastupiteľstve Bratislava ako poslanec za MČ Lamač.