Denník N

Počas epidémie váš osobný imunitný systém zachráni fungovanie spoločných služieb štátu

Vidíte les? Vidíte stromy? Ako sa to hovorieva? Pre stromy nevidíte les?
Vidíte les? Vidíte stromy? Ako sa to hovorieva? Pre stromy nevidíte les?

Ako taká jedna epidémia osýpok zasiahne fungovanie hospodárstva. 

Prvé úspechy vírusu osýpok v Prahe – 21 záchranárov vyradených z prevádzky v Prahe, 13 vyradených v Stredočeskom kraji (5 už naspäť v práci), obmedzená činnosť urgentného príjmu motolskej nemocnice pre výpadok 29 zdravotníkov.

Nie, nik z nich sa zatiaľ nenakazil, len pre istotu ostávajú v karanténe.

A to majú v ČR  mini-epidémiu v rozsahu 100 chorých na osýpky. Na chorobu, na ktorú Československo a následnej aj Česko aj Slovensko povinne očkuje celú populáciu. Prvá dávka  15.-17. mesiaci veku a v 11. roku života preočkovanie.

Trošku zmapujme cestu týchto 100 chorých.

Niektorí z nich cestovali 1-2 dni pred prepuknutím príznakov v MHD – to máme 20-80 spolucestujúcich. Niektorý pracujú v pekárňach. Niektorí sú vodiči MHD. Tej Pražskej MHD, ktorej už dnes vypadávajú spoje, lebo nemá dosť vodičov. Nie to ešte, aby niekoľko desiatok z nich ostalo v karanténe.

Hádam ste si urobili obraz, ako taká jedna epidémia zasiahne fungovanie hospodárstva.  Špeciálne osýpky sú v prvom rade super nákazlivé. Idete okolo nich a vírus vás okamžite začne testovať. Ak máte protilátky vďaka očkovaniu, vírus u vás nemá šancu. Váš osobný imunitný systém zachráni fungovanie spoločných služieb štátu.

Podrobnejšie o tom, ako očkovaní chránia aj neočkovaných v mojom článku tu.

Vaše osobné rozhodnutie o tom, že sa nepodvolíte povinnému očkovaniu prináša nám všetkým až život ohrozujúce stavy. Kolabuje systém zdravotníctva (aj lekári sú ľudia a môžu sa nakaziť),  nemá kto voziť ľudí do práce…

Priatelia, povinné očkovanie je aj o ochrane fungovania našej spoločnosti. 

Budeme len dúfať, že povinné očkovanie na Slovensku je stále na takej vysokej úrovni, že prípadná epidémia sa Slovenska nebude týkať. Že nám nebudú kolabovať základné funkcie a služby len preto, že zabúdame myslieť aj na spolužitie spolu navzájom.

Ak vám je fungovanie štátu ľahostajné, je tu ešte 57 000 novonarodených detí

Ak ste len takí obyčajný egoisti a nedokáže vás nejaké spoločné fungovanie štátu presvedčiť, tak na záver článku dám aj pár celkom individuálnych obrazov.

Spalničky nejsou banální onemocnění. Z pohledu statistik European Centre for Disease Prevention and Control: Pokud onemocní 100 osob, pak se

  • 7 až 9 dětských pacientů objeví infekce uší, která může vést a ke ztrátě sluchu,
  • a u 1 až 9 pacientů dojde k zápalu plic, což je nejčastější příčina úmrtí u malých dětí.

U jednoho z 1000 nemocných

  • infekce napadne mozek a rozvine se encefalitida, jež může vést k nevratnému mentálnímu poškození dítěte.
  • Jeden z 1000 nemocných pak v důsledku infekce spalničkami zemře.

Zdroj: Spalničky se znovu objevují v Česku. Na vině jsou odpůrci očkování i liknavost státu – Zdravotnický deník

Koľko detí je na vašej ulici vo veku 3-16 rokov? 100? 200? No tak si predstavte, že 7-18 z nich na 100% dostane infekciu uší. Vaše deti, dedi vašich susedov. Tých, čo denne stretávate.

Iste máte v príbuzenstve nejaké tie roztomilé novorodeniatka. Veď denne sa na Slovensku narodí okolo 156 detí. Za týždeň je to vyše 1000 novorodencov.

Vedle toho může dojít k rozvoji velmi závažné komplikace označované jako subakutní sklerotizující panencefalitida, při níž spalničkový virus pomalu napadá centrální nervový systém dítěte, až nakonec dojde k úmrtí. Toto onemocnění, kdy se virus po předchozí infekci znovu aktivuje, je nevyléčitelné a drtivá většina nemocných umírá během tří let od manifestace choroby.

Pokud onemocní spalničkami kojenec, je výskyt této komplikace 1:600 nemocných. Nejzranitelnější skupinou jsou pak novorozenci a kojenci, kteří vzhledem ke svému věku ještě nemohou být očkováni:

Zdroj: Spalničky se znovu objevují v Česku. Na vině jsou odpůrci očkování i liknavost státu – Zdravotnický deník

Ak sme sa ako jednotlivci dohodli, že budeme vytvárať akési spoločenstvo, ktoré nazveme štát, tak automaticky na túto vyššiu entitu, na svoj štát prenášame aj nejakú časť svojich osobných slobôd.  Aby nám všetkým spoločne štát fungoval, musíme si plniť niektoré povinnosti. Napríklad podrobiť sa povinnému očkovaniu, ktoré sme si sami sebe prikázali. Lebo my sami sebe tvoríme náš štát.

Môžete chcieť veľký štát ako ho chcú socialisti. Môžete chcieť malý štát, ako ho chcem aj ja, pravicový liberál. No každý jeden príčetný chápe povinnosť štátu zabezpečovať ochranu svojich občanov pred smrťou hladom a na choroby.

Ročne sa narodí na Slovensku cca 57 900 detí. To je cca 57 900 detí, ktoré  spinkajú medzi nami a ešte nemajú tých 15 mesiacov, aby mohli byť zaočkované. Týchto 57900 slovenských detí spolieha len a len na kolektívnu imunitu. Spoliehajú na nás, že na ne myslíme.

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. Má na starosti liekovú politiku. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]